BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 13 von 111 ErsteErste ... 3910111213141516172363 ... LetzteLetzte
Ergebnis 121 bis 130 von 1103

The Bosniak Times

Erstellt von DZEKO, 20.11.2013, 01:05 Uhr · 1.102 Antworten · 64.362 Aufrufe

 1. #121

  Registriert seit
  17.11.2013
  Beiträge
  650
  Zitat Zitat von Cobra Beitrag anzeigen
  Und die geben jedem eine staatische IP? Sicher
  das was ich dir gerade geschickt habe dürfte reichen...

 2. #122
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.653
  Završen simpozij u Sarajevu: Alija Izetbegović simbol pravde i pravednosti

  Alija Izetbegović je za nas simbol otpora, ali ujedno i simbol pravde i pravednosti, prava, ljudskih prava, rekao je danas na Međunarodnom naučnom simpoziju u povodu 30 godina od "Sarajevskog procesa" i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića turski novinar i kolumnist Hakan Albayrak, prenosi Anadolu Agency (AA).
  U islamskom svijetu danas postoje dva glavna problema, mišljenja je Albayrak, od kojih je jedan ono što rade strani despoti, njihovi napadi, te ono što rade unutrašnji despoti, poput situacija koje imamo danas u Egiptu i Siriji. Boriti se protiv ove dvije vrste depostizma, nastavio je on, je nešto što je Alija Izetbegović dao kao jedan novi horizont pravednosti i pravde islamskom svijetu.

  "Ne znam koliko nove generacije to znaju, pritom mislim i na one u BiH i u Turskoj, treba ih podsjetitti. U tom periodu, dio teritorije koju su držale pod kontrolom Karadžićeve snage, tu su bile uništene sve i džamije i katoličke crkve, a tamo gdje je Mate Boban držao pod kontrolom, bile su uništene džamije i pravoslavne crkve. Teritorije koje je držala vojska na čijem čelu je bio Alija Izetbegović, crkve i katoličke i pravoslavne bile su netaknute, iako su neke crkve koje su se nalazile u Sarajevu dotakli meci, to nisu bili meci koje je uputila vojska Armije BiH, već oni koji su granatirali ovaj grad sve vrijeme", podsjetio je Albayrak.

  Alija Izetbegović je uvijek insistirao na provođenju prava i on je uspio na taj način da se takvi događaji spriječe, nastavio je Albayrak, te da prestanu biti nešto što se konstantno ponavlja.

  "Veliki borci su često u sred rata vođeni iz rovova i privođeni pred lice pravde. To je veličanstvena stvar, jer u ratovima se bespravlje može lako tolerisati. Alija Izetbegović je govorio da, ako ne vlada zakon u ratu, to vodi trovanju krvi i diktatorstvu", rekao je Albayrak.

  Osnivač Grupe solidarnosti u BiH Suleyman Gunduz istakao je kako je teško shvatiti percepciju BiH u islamskom svijetu, a posebno život i djelo čovjeka koji uložio sve na tom putu i u toj borbi. To je bio veliki put i bio je zaista bitan, dodao je on, a ono što se dešavalo u BiH imalo je uticaja i na cijeli svijet.

  "BiH je mjesto gdje se različitost vidi kao pomoć, gdje je solidarnost u ratu doživjela vrhunac. Iako je svijet u toku rata zažmirio na dešavanja u BiH, ovaj narod se uspio održati. Kada je BiH na čelu sa Alijom Izetbegovićem uspjela da pobijedi u borbi koju su vodili, znali su da je ipak pravda pobijedila. BiH se može pokazati kao primjer da kada na nekoga vršite najgore metode i represije, da se ljudi ipak mogu braniti", poručio je Gunduz.

  Profesor sa istanbulskog Univerziteta Marmara Zeki Parlak pročitao je Deklaraciju simpozija, u kojoj su navedeni zaključci sa dvodnevnog simpozijuma. Montirani proces u kojem su Alija Izetbegović i 11 njegovih saradnika uhapšeni i bez ikakvog razloga osuđeni na dugogodišnji zatvor, realiziran je u cilju pripreme podloge za jedan rat. Rat u Bosni je uzrokovao stradanje hiljada mladih, starih, djece i predstavlja jedan od najružnijih i najgorih ratova u svijetu. U svjetlu dokumenata CIA-e, međunarodna zajednica nije reagovala na vrijeme i nije dala potreban odgovor na dešavanja na ovim prostorima. Svi sudionici su jednoglasni po pitanju da je bh. diplomatija izgubila povjerenje u međunarodnu zajednicu. Da bi se bolje razumjele ideje Alije Izetbegovića, potrebno je osnovati institut koji ce nositi naziv Centar Alije Izetbegovića, a trebalo bi dijeliti i nagrade koje će nositi njegovo ime.

  Završnim govorom načelnika opštine Bagcilar Lokmana Cagiricija, okončan je Međunarodni naučni simpozij u povodu 30 godina od "Sarajevskog procesa" i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Cagirici se zahvalio svim prisutnima, te govornicima, izrazivši zadovoljstvo što je uspješno okončan simpozij.

  "Ako smo u neku ruku sada bili svjedoci istorije, ako smo bar malo doprinijeli da se ta istorija spozna i ako budemo imali doprinos u budućnosti, sretni smo zbog toga. Alija je u neku ruku nama ostavio u amanet ovaj svijet, a mi ga trebamo ostaviti na amanet budućim generacijama", poručio je Cagirici.

  Dvodnevni Međunarodni naučni simpozij u povodu 30 godina od "Sarajevskog procesa" i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, počeo je juče u Sarajevu.

  Dvodnevni simpozij organizovao je Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), Muzej Alija Izetbegović i Općina Bagcilar iz Istanbula.

  http://m.klix.ba/vijesti/bih/zavrsen...lija/131124068

 3. #123

  Registriert seit
  21.06.2011
  Beiträge
  13.949
  man, es wird hier gerade zugespammt wie die sau und du musst mit Threadbezogenen themen kommen

 4. #124
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.653
  Jasno i glasno.


 5. #125

  Registriert seit
  21.10.2013
  Beiträge
  1.796
  Zuviel zum lesen....

 6. #126

  Registriert seit
  30.01.2011
  Beiträge
  2.868
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Jasno i glasno.

  Wo er recht hat hat er recht.

 7. #127
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.111
  Zitat Zitat von schwabo Beitrag anzeigen
  Wo er recht hat hat er recht.
  Es gibt keinen Unterschied zwischen den beiden.

 8. #128

  Registriert seit
  30.01.2011
  Beiträge
  2.868
  Zitat Zitat von Dissention Beitrag anzeigen
  Es gibt keinen Unterschied zwischen den beiden.
  Mufti drückt sich schon gepflegter aus und das mit dem Gleichgewicht ist schon richtig.

 9. #129
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.653
  U povudu osnivanja Bošnjačke nacionalne fondacije u Švedskoj

  U MALMEU NA DONATORSKOJ VEČERI PRIKUPLJENO 750.000SEK

  Autor: BINA
  Objavljeno: 25. November

  U subotu 23.11.2013. godine u gradu Malme u Švedskoj, održana je Izborna skupština BNF-a na kojoj je izabran odbor za Švedsku od jedanaest članova na čelu sa Nerminom Širbićem. Izbornu skupštinu je vodio predsjednik BNF-a Hako Duljević. Nakon izborne skupštine u velikoj dvorani Arena upriličen je prigodan program na kome je između ostalog prikazan dokumentarni film "Prijedorsko ljeto 92'" mladog talentiranog bošnjačkog režisera Enesa Hotića.

  Film je izazvao buru emocija kod prisutnih što se najviše primjetilo na govornicima koji su se obraćali pred oko hiljadu Bošnjaka koji su došli iz više gradova Švedske i iz drugih susjednih zemalja. Prisutnima se prvi obratio Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman koji je svesrdno podržao ovaj projekat i rekao da je tu noć Malme grad Bošnjaka. Dirljiv i nadahnut govor održao je novoizabrani predsjednik Odbora BNF-a za Švedsku Nermin Širbić.
  Predsjednik BNF-a Hako Duljević je u obraćanju posebno istakao značaj Bošnjačke nacionalne fondacije za bošnjački narod naglasivši da od njene jačine zavisi rad svih drugih nacionalnih institucija. Na skupu su se jos obratili predsjednik SBK-a dr. Mustafa Cerić, predsjednik Skupštine SBK-a muftija Muamer Zukorlić i generalni sekretar SBK-a dr. Tarik Kurbegović. Te večeri je prikazana prezentacija modernog naučnog centra BANU-a u Novom Pazaru koji će omogućiti bošnjačkim akademicima i ljudima od nauke da u njemu imaju adekvatan ambijent za izradu naučnih radova i projekata. Prisutne je u pauzama pjevajući sevdalinke počastio Semin Rizvić.

  U završnom dijelu ove manifestacije pristupilo se prikupljanju novca za izgradnju Naučnog centra tako da se formirao red od onih koji hoće da uvakufe dio svog imetka za ove vitalne nacionalne projekte. Bilo je impresivno vidjeti sve te Bošnjake koji su shvatili značaj naših nacionalnih projekata i odazvali se u velikom broju. Prikupljeno je impresivnih 750.000 SEK iako nije ni bilo najavljeno da će biti prikupljanje sredstava.
  Skupu su između ostalih prisustvovali podpredsjednici Zajednice sandzačke dijaspore (ZSD) Šefadil Ličina i Ahmet Ahmatović, predsjednik Komisije za praćenje stanja nacije SBK-a mr. Nedžad Prazina i predstavnici BKZ-a iz Belgije i Luxemburga.

  uploadfromtaptalk1385397183489.jpguploadfromtaptalk1385397189276.jpg

 10. #130
  Nonqimi
  Finde das Bild voll geil weiss jetzt ned ob das zum Thema passt....
  Angehängte Grafiken Angehängte Grafiken

Ähnliche Themen

 1. Bosniak (Lanzenreiter)
  Von Zenicaaninn im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.04.2011, 01:34
 2. Montengriner,Bosniak,Türke,Jugoslawe
  Von Vodka_i_Džin im Forum Mitglieder stellen sich vor
  Antworten: 24
  Letzter Beitrag: 27.12.2010, 19:43
 3. Bosniak-Albanian
  Von DZEKO im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 58
  Letzter Beitrag: 14.12.2010, 16:22
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.03.2010, 16:30