BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 15 von 111 ErsteErste ... 51112131415161718192565 ... LetzteLetzte
Ergebnis 141 bis 150 von 1103

The Bosniak Times

Erstellt von DZEKO, 20.11.2013, 01:05 Uhr · 1.102 Antworten · 64.398 Aufrufe

 1. #141
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.659
  Malo citata.

  Josip Broz Tito

  "Ljude treba pustiti pa neka ako hoće budu nacionalno neopredijeljeni građani Jugoslavije. Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat." - u razgovoru sa Hamdijom Pozdercem o ustavnim promjenama 1971. godine.

  Hamdija Pozderac

  "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces."

  Muhamed Filipović

  "...nisu svi muslimani Bošnjaci, niti su svi Bošnjaci nužnim načinom muslimani. To što neki naš narod nazivaju Bošnjaci-Muslimani je ostatak prošlosti i pokazuje da oni nisu raščistili sa nacionalnim identitetom našeg naroda i da ga limitiraju samo na vrijeme od kad smo mi postali muslimani, kao da smo mi vezani za Bosnu otada, a ranije smo bili nešto drugo. Ništa gore od toga."

  Predrag Matvejević

  To pokazuje neinformiranost zapadnog svijeta, ali i jednu opasnu tendenciju zapada da sav islam stavi pod jednu kapu. To Bošnjake, muslimane iz Bosne, nažalost, može skupo koštati. Evropa treba znati da to nisu nikakvi teroristi i fundamentalisti. Oni su Evropljani i imaju svoj evropski identitet. Uzmite knjige od Maka Dizdara do mog prijatelja Avde Sidrana. To su evropski pisci, pjesnici... Bošnjake često provociraju pričom o teroristima i fundamentalizmu, ali odoljeli su oni i gorim stvarima. Mislim da je pravo lice muslimana u Bosni pokazao i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić čija je Deklaracija evropskih muslimana jako dobro primljena u Italiji. Zaista u Rimu nisu očekivali da će čuti velikog muftiju Bosne da kaže da se muslimani trebaju boriti protiv antisemitizma, ali i da se zajedno s Jevrejima trebaju boriti i protiv islamofobije koja zahvata Evropu. (Odgovarajući na pitanje o imputiranju terorizma i fundamentalizma Bošnjacima.

  Marko Vešović

  "Na žalost, stvarnost koju moje oči vide i uši slušaju meni kazuje da BiH kao država ne postoji. Tačno je da su se Bošnjaci odbranili, čak moram priznati da je moje poštovanje za taj narod, poslije rata, mnogo veće no prije rata, jer kad se sjetim koje su sile bile zinule da ih progutaju, a ipak ih nisu progutale, ne mogu a da im ne čestitam na snazi, vitalnoj, moralnoj, duhovnoj i svakoj. Bošnjaci jesu odbranili sebe, ali, na žalost, nisu odbranili BiH, jer to i nisu ni mogli."

  "Nešto bih rekao o okruženju u kojem žive bosanski muslimani. Nedavni rat mi je otkrio činjenicu koja me zapanjila: da su bosanski muslimani okruženi svojim – prirodnim neprijateljima! Reći ćete: pa nisu valjda svi kršćani ili hrišćani prirodni neprijatelji muslimana? Razumije se da nisu. Oni su samo materijal od kojih politika lako, čak i prelako, bojim se, može napraviti prirodne neprijatelje muslimana. Ako je to uradila juče, to može uraditi i sutra."

  Vlado Azinović

  "Licemjerno je narodu nad kojim je izvršen najstrašniji zločin nakon Drugog svjetskog rata kopati po utrobi i nametati veze s terorizmom i globalnim džihadom. Da se ovo radi bilo kome drugom, imali bi radikalan odgovor na petnaestu! Sada se žrtva optužuje za zločine. Ja na to ne mogu ostati ravnodušan, a mogu zamisliti kako se osjeća Bošnjak koji se izgubio najrođenije. Hem ga komšije podozrivo gledaju što je musliman, hem strada zbog toga, hem mu zabranjuju da o tome čak i govori, a onda mu dođe neko sa strane i časti ga pričom da nije dobar musliman. Bošnjaci su danas na strašnom iskušenju."

 2. #142
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.111
  Zitat Zitat von Machiavelli Beitrag anzeigen
  Was haben die in der Raska mit bosnisch zu tun ?
  Einige dort sprechen bosnisch.

 3. #143
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.659
  MAJKA BOSNA

  Autor: Mersada Nuruddina Agović

  uploadfromtaptalk1386449926923.jpg

  Svi Bošnjaci svijeta Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom etničkom domovinom. Bosna i Hercegovina je Bošnjacima nacionalna država, domovina i majka koju su oduvijek bili spremni braniti životima. Njena rijetka prirodna ljepota, netaknuta priroda fascinira strane posjetioce i turiste. Umjesto da ljepota njenih rijeka, planina, jezera, pašnjaka, sela i gradova punih znamenitosti, spomenika kulture, postanu planetarno poznate turističke atrakcije, Bosna i Hercegovina je u svijetu postala poznata po nečemu sasvim drugom.

 4. #144

 5. #145

 6. #146
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.659
  Nemoj se nikada zastiditi svoje majke i njenih dimija, bosanske sinije i bošče iz svoga djetinjstva, tevsije demirlije i bakrenog abdesnog ibrika i djuguma, nanine sehare, svoje iz djetinjstva avlije i kuće čardaklije.

  Ne zastidi se naših tijesnih šefteli sokaka i osunčanih cvijetnih bosanskih čaršija, babine tihe eglene i nanine šarene šamije, djedove žute hadjijske abanije i amidjinog crvenog u desno naherenog fesa.

  Nikada se ne zastidi avlijskog prosca i tarabe, žutog u avliji duda, drvenog ahara i kućnog mutvaka. Ne zastidi se sestrine suze kada te je ispraćala u Hrvatsku, Sloveniju, Ameriku i Australiju.

  To je, Allahov robe, tvoja dimenzija, tvoj ukras i biser, tvoje blago, ostalo od naših pradjedova, dobrih Bošnjana. Ne zastidi se Božiji robe, strinine resedije, nutme, halebije, gurabije, ćetenije, kvrguše, kljukuše, dilje, sutlije, pelteta i zerdeta!

  To je Bošnjo tvoja koda, kojom te je Uzvišeni oznacio i odredio, zacrtao ti sudbinu da se rodiš u najljepšoj zemlji i djulistanu dunjalučkom, zemlji Bosni. Ne zastidi se Bošnjo dajdžinih šalvara kada ih obuce i krene u svoju mahalsku džamiju, šalvare su dio tebe i ti si dio njih, iz šalvara si izašao i nikad se ne nasmij kada ugledaš

  Bošnju da ih je obukao, znaj dobro šalvare su dio tebe i ti si dio njih, iz njih si izašao. Ne zaboravi Bošnjo u dalekom svijetu, na cvijeće: zambak, sabljicu, hadjibeg, kalanfir, (karanfil) majcinu dušicu, bosiljak, šekaik, pokraj cvijeća si uvijek prolazio kada si se umoran vraćao i sa puta dolazio u svoju avliju iz džamije, škole, njive, igranja sa djecom na livadi…

  To cvijeće te je uvijek dočekivalo pored avlijske staze ogradjeno okrečenim kamenjem i svojim mirisom ti iskazivalo najljepšu dobrodošlicu. Ne zaboravi Allahov insanu gdje god bio da bio, ma koliko se trudio da nekome ugodiš i da se prilagodiš, uvijek ćeš biti ono što i jesi, Bošnjo i musliman.

  Ako je to tako, a jest sigurno, onda ne daj nipošto ono što si dobio u amanet od Dragog Allaha i naših dobrih djedova, dobrih, lijepih i ponosnih Bošnjana, vjeru Islam, vatan Bosnu i naše lijepe običaje, drage, bosanske adete.

  Upamet!

  uploadfromtaptalk1386964688974.jpg

 7. #147
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.659
  U Mostaru dodijeljena prva idžazetnama hafizu Kur'ana

  uploadfromtaptalk1386970284137.jpg

  Na svečanosti u povodu druge godišnjice rada Centra za učenje Kur'ana, mladom hafizu Azizu Makanu večeras je u Mostaru dodijeljena prva idžezetnama u Bosni i Hercgeovini.

  "Idžazetnama je dokument koji ima svoj historjiski slijed preko najmeritornijih autoriteta kroz povijest sve do vjerovjesnika Muhammeda a.s.", na svečanosti je pojasnio prof. dr. Šošić, redovni profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.

  Idžazetnamu hafizu Makanu uručio je njegov muhafiz kura hafiz Armin Abaza pod čijim mentorstvom je Makan, po dva rivajeta, naučio Kur'an napamet. Ova tradicija je u BiH bila uobičajena prilikom svečanosti proglašenja novog hafiza, no u bosanskohercegovačkoj historijografiji, u kojoj se mnogo toga podrazumijevalo, o ovom običaj nije se sačuvao pisani trag. Tako da se ne zna kada je posljednji put sličan dokument uručen nekom na tlu BiH.

  Poslije Sarajeva, Mostar je imao najviše hafiza, a oni su obavljali razne društvene funkcije. Većina ih je obavljala imamske poslove. Međutim bilo ih je i gradonačelnika, političara, profesora, pa čak i novinara.

  Hafiz Aziz Makan rođen je u Konjicu. Završio je Karađoz-begov medresu. Želja mu je bila da prije studija zavši započeto učenje Kur'ana napamet. U svojstvu svjedoka idžazetnamu su potpisali i kura hafiz prof.dr. Dževad Šošić i mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

 8. #148
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.659

 9. #149
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.659

 10. #150
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.659

Ähnliche Themen

 1. Bosniak (Lanzenreiter)
  Von Zenicaaninn im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.04.2011, 01:34
 2. Montengriner,Bosniak,Türke,Jugoslawe
  Von Vodka_i_Džin im Forum Mitglieder stellen sich vor
  Antworten: 24
  Letzter Beitrag: 27.12.2010, 19:43
 3. Bosniak-Albanian
  Von DZEKO im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 58
  Letzter Beitrag: 14.12.2010, 16:22
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.03.2010, 16:30