BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 111 ErsteErste 12345671353103 ... LetzteLetzte
Ergebnis 21 bis 30 von 1103

The Bosniak Times

Erstellt von DZEKO, 20.11.2013, 01:05 Uhr · 1.102 Antworten · 64.355 Aufrufe

 1. #21
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  Od decembra BANU dobija moderno opremljeni centar u Sarajevu

  uploadfromtaptalk1384992337974.jpg

  BiH – Shodno viziji, misiji i zacrtanim ciljevima Bošnjačka nacionalna fondacija je preuzela u obavezu koordinaciju i finansiranje troškova izrade projektne dokumentacije, rekonstrukcije, adaptacije i finalnog opremanja prostora za potrebe Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti koje se ovih dana i privodi kraju.

  Prostor se nalazi u ulici Štrosmajerova br. 1, površine 167 m2. Potpuno i adekvatno opremljen prostor u svim segmentima pružat će kvalitetne uvjete za rad Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti po najmodernijim standardima.

  Svečano otvaranje ovog Centra očekuje se u decembru ove godine.

  (BNF)

 2. #22
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  U SUBOTU PREDSJEDNIK SBK DR. CERIĆ I MUFTIJA ZUKORLIĆ NA VELIKOJ BOŠNJAČKOJ MANIFESTACIJI U ŠVEDSKOJ

  U švedskom gradu Malmeu, u subotu, 23.11.2013. godine, bit će upriličeno osnivanje Bošnjačke nacionalne fondacije na nivou Švedske. Svečanost u tu čast bit će održana u „Malmo Arena“ sa početkom u 17 časova.
  Ovom prigodom će se prisutnima obratiti reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK; muftija sandžački Mumamer-ef. Zukorlić i predsjednik BNF-a Hako Duljević.

  U okviru manifestacije bit će premijerno prikazan i igrano-dokumentarni film „Prijedorsko ljeto ‘92“, o genocidu nad Bošnjacima Prijedora, javlja BNF.

  (BNF)

 3. #23
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651

 4. #24
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  Bošnjaci u Švedskoj

  Autor: Sead BUSULADŽIĆ

  Kraljevina Švedska se nalazi na sjeveru Europe. Površinski je veća od velikih država poput Njemačke i Britanije, a ima vrlo mali broj stanovnika. Tako da u Švedskoj živi oko 9,5 miliona stanovnika, većinom u južnom dijelu zemlje. Većina njenog stanovništva su Šveđani koji su protestanti po vjeroispovijesti, ali u posljednjih decenija se broj pripadnika švedske crkve konstantno smanjuje.

  Zbog liberalne politike prema strancima Švedska je tijekom zadnjih desetljeća primila veliki broj stranaca, tako da je broj pripadnika drugih vjera u zemlji povećan. Najveći broj doseljenika u Švedskoj vuču porijeklo iz muslimanskih zemalja, tako da se broj muslimana konstanto povećava. Teško je procjeniti broj muslimana u ovoj zemlji zbog toga što Švedska ne registruje ljude po vjerskoj pripadnosti od zadnjeg popisa 1930. godine, kada se samo 15 osoba u Švedskoj izjasnilo kao muslimani. Postoje razne procjene o broju muslimana koje se kreću od 300 000 do pola miliona, a od njih se procjenjuje da je više od 100 000 aktivnih članova neke od islamskih organizacija u Švedskoj.

  Prve veće grupe muslimana koje su došle u Švedsku su bili Turci, koji su dolazili kao radna snaga. Dok je vrlo mali broj muslimana iz bivše Jugoslavije počeo dolaziti u periodu od 1970. godine. Najveći val izbjeglica iz BiH se desio tokom rata u BiH od 1992-1995. Prema statističkim podacima iz 2009. blizu 60 000 doseljenika je rođeno u Bosni, a tom broju treba dodati osobe iz druge generacije Bošnjaka koja je rođena u Švedskoj. Tako da broj Bošnjaka iz BiH dostiže brojku od 70 000 do 80 000. Ukupan broj Bošnjaka u Švedskoj je teško procijeniti jer mnogi koji dolaze iz Srbije i Crne Gore, to jest iz Sandžaka nisu registrovani po nacionalnoj osnovi nego po državnoj. Pa se pretpostavlja da je ukupan broj Bošnjaka sa prostora bivše Jugoslavije u Švedskoj vjerovatno veći od 100 000. Tako da su Bošnjaci vjerovatno poslje Finaca najveća grupa stranaca u Švedskoj, iako Srbi često manipuliraju sa brojevima od 120 000 Srba u Švedskoj, zaboravljaju da je od tog broja veliki dio Bošnjaka, Albanaca, Roma, Crnogoraca i drugih naroda koji su došli iz Srbije i Crne Gore a i ranije iz Jugoslavije, a koje Srbi svojataju.

  Interesantni su rezultati istraživanja koji ukazuju da je značajan broj Bošnjaka u Švedskoj visoko obrazovan i da procentualno gledajući imaju više omladine koja studira nego li i sami Šveđani. Isto tako je 85 % ljudi koji su došli iz BiH, relativno brzo došlo do zapošljenja iako je u Švedskoj tada vladala ekonomska kriza.

  Što se tiče organizacije vjerskog života, Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj je osnovana tokom devedesetih godina i jedna je od većih islamskih udruženja, te djeluje na nivou cijele države sa ukupno 26 džemata i oko 12 000 članova. Kao prva islamska organizacija, 3. novembra 2011., Vlada Švedske je donijela odluku da se članarina Islamskoj zajednici Bošnjaka plaća putem poreza.

  Na kraju da još napomenemo, Bošnjaci su jako dobro integrirani u Švedsko društvo i predstavljeni su u raznim poljima, od političara, sportista, naučnika i drugih raznih oblasti. Često se ističu kao najbolje integrirani doseljenici i primjer uspješne integracije u Švedskoj. Jedan dio se asimilirao i možda izgubio osjećaj za nacionalnu pripadnost, dok se možemo reći glavnina Bošnjaka u ovoj zemlji na razne načine još uvijek veže za svoju domovinu.

 5. #25
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  Herceg-Bosna je fašistička tvorevina koja je u crno zavila i Bošnjake i Hrvate

  Tačno prije 22 godine prolašena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. U Grudama 18.11.1991. donesena je odluka o formiranju Herceg-Bosne na čije čelo se stavlja Mate Boban, koji je ustoličen od Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Ta fašistička tvorevina je donijela pored Bošnjaka i golemo zlo bosanskim Hrvatima ...

  Mate Boban, rođen u Grudama doušnik tajnih službi u SR Jugoslaviji, član komunističke partije, a dijete ustaše. Kriminalna biografija mu je omogučila dolazak na takvo mjesto. Čovjek bez karaktera, vjere i lica, u sami vrh Herce-Bosne dovodi sebi slične članove Komunističke partije Vladimira Šoljiča,Valentina Čorića,Peru Markovića,Branka Kvesića , Brunu Stojića i Jadranka Prlića, potpredsjednika posljednje komunističke vlade. Probrana ekipa došnika i poslušnika, koji će ispunjavti zločinaćke ideje Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

  U februaru 1992. smijenjen je Stjepan Kjlujić sa mjesta predsjednika HDZ BiH i to je početak velikh zločina koji će činiti tvorci Herceg-Bosne. Dogovor , kako kaže Boban"Sa braćom po Kristu" je odmah ostvaren i tako kreće uporedo agresija i Hrvatske i Srbije na Republiku BiH.Dogovori su česti na razini Karadžić- Boban koji očituju i sprovode želje Tuđman-Milošević s ciljem istrebljenja Bošnjaka uz prešutno odobravanje međunarodne zajednice. Uniformisana i dobro naoružana vojska od strane Franje Tuđmana sa oznakama HV i HVO sa jedne strane i JNA s druge strane su okupirale BiH. Bošnjacima totalna zabrana uvoza bilo kakvog naoružanja i počelo je. Srpska genocidna i Herceg-Bosna su stalni dogovor počeli činit strašno zlo, strašno zlo...

  Vođeni izdajničkom politikom Franje Tuđmana prema Aliji Izetbegoviću predsjedniku predsedništva Republike BiH , bojovnici HV I HVO su dio po dio zauzimali...

  Istočna Bosna u plamenu , Sarajevo u plamenu, Prijedor, Brčko. Goražde , Višegrad, i onda najteži udarac , udarac kojeg je malo ko očekivao, izdaja. Franjo Tuđman u dogvoru sa Miloševičem je izdao Republiku Bosnu i Hercegovinu.

  Srpska genocidana i JNA na jednoj strani Bosne kolju, pale siluju, ubijaju,genocidno čiste, a na drugoj strani HVO I HV isto ćini. Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Stolac, Čapljina, Ahmići, Stupni Dol, i čine zlo po BiH..

  Armija R BiH je sve izdržala i presudnim bitkama natjerala Franju Tuđmana da potpiše sporazum u Washingtonu 18.03 1994 godine čime potpuno gasi Herce-Bosna.

  Zanimljivost ove fašističke tvorevine je da je njenim stvaranje najviše izgubio Hrvatski narod u BiH, zbog toga Katolička crkva u BiH još u ljeto 1993. godine žestoko kritukuje zločinačku politiku Mate Bobana ,isto to čini Hrvatski katolički vrh na čelu s kardinalim Kuharičem.
 6. #26
  Gast829627
  genau die armen bosn muslime.....wurden von allen seiten angegriffen ........komisch ist nur das wir serben an allen fronten kämpfen mussten währen ihr euch gegenseitig auch mal den finger in den po gesteckt hab um beim nächsten zug gemeinsam auf uns zu gehen ........aber anscheinend ein charakterzug der gutmenschen mit dem mörder der familie die bösen nachbarn jagen.......

 7. #27
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  Komisch das die Serben und Kroaten während der Zeit wo man von allen Seiten auf die Bosniaken drauf los ging sich schön aus dem Weg gegangen sind.

 8. #28
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.849
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Komisch das die Serben und Kroaten während der Zeit wo man von allen Seiten auf die Bosniaken drauf los ging sich schön aus dem Weg gegangen sind.
  Hätten die gemacht was du Spinner gerne hinstellen willst, gäbe es dort nur noch serben und kroaten

 9. #29
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  Zitat Zitat von Cobra Beitrag anzeigen
  Hätten die gemacht was du Spinner gerne hinstellen willst, gäbe es dort nur noch serben und kroaten
  Hat man ja in Mostar gesehen. Die VRS hat schön zugeschaut wie die Faschistische HVO Ostmostar in Schutt legte.

 10. #30
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.849
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Hat man ja in Mostar gesehen. Die VRS hat schön zugeschaut wie die Faschistische HVO Ostmostar in Schutt legte.
  Ich rede von Gesamt BiH. Es wäre für die Kroaten und Serben ein leichtes gewesen BiH unter sich aufzuteilen wenn sie gewollt hätten.

Ähnliche Themen

 1. Bosniak (Lanzenreiter)
  Von Zenicaaninn im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.04.2011, 01:34
 2. Montengriner,Bosniak,Türke,Jugoslawe
  Von Vodka_i_Džin im Forum Mitglieder stellen sich vor
  Antworten: 24
  Letzter Beitrag: 27.12.2010, 19:43
 3. Bosniak-Albanian
  Von DZEKO im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 58
  Letzter Beitrag: 14.12.2010, 16:22
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.03.2010, 16:30