BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 13 von 28 ErsteErste ... 39101112131415161723 ... LetzteLetzte
Ergebnis 121 bis 130 von 271

Thread für Serben und Kroaten

Erstellt von Krajisnik, 15.04.2005, 16:51 Uhr · 270 Antworten · 6.387 Aufrufe

 1. #121
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Sa novim vodenim talasom u Severnobanatski okrug iz Rumunije stiže uginula stoka iz potopljenih farmi

  STIGLA ZARAZA

  Iako nadležni demantuju da nekoliko slučajeva crevnih infekcija, šuge i vaški nemaju veze sa poplavama, epidemiolozi upozoravaju da veća zaraza preti zbog leševa životinja i mogućnosti mešanja fekalnih i pijaćih voda
  JAŠA TOMIĆ/SEČANJ - Strah od novih poplava i epidemija, posle najava meteorologa o mogućim padavinama, kao i stanju u susednoj Rumuniji, među banatskim življem pojačana je juče posle poplavljene farme od oko 5.000 svinja na rumunskoj strani, odakle sad lešine plivaju ka našoj strani.

  U Jaši Tomiću angažovane su sve veterinarske službe ne bi li se obavila asanacija terena, kao i preventivna vakcinacija spasene stoke, dok se leševi životinja koje su postradale u poplavama izvlače...
  Iako građani poplavljenih područja Banata strahuju od zaraza i epidemija koje se očekuju posle povlačenja vode iz ovih krajeva, kod nekoliko stanovnika u centrima za kolektivni smeštaj već su uočene crevne infekcije, nekoliko slučajeva šuge i vašljivosti. Prim. dr Predrag Drapšin, pokrajinski sekretar za zdravstvo, izjavio je da su ove raseljene osobe odmah izolovane, kao i da su dobile potrebnu terapiju.


  Kako će vlada da pomogne

  Nezapamćene poplave u banatskom regionu nanele su veliku štetu koja se meri milijardama dinara. Vlada Srbije najavljuju obnovu kompletne imovine koju je vodena stihija uništila, dok procene materijalne štete još nema. Davinić je juče izjavio da će Vlada Srbije izgraditi porušene kuće, a biće izgrađeni i odbrambeni nasipi, kako bi se sprečila poplava. Sredstva koja su budžetom Srbije za 2005. godinu predviđena za te namene nisu velika. U državnoj kasi za "naknadu štete za povrede ili štetu nastalu usled elementarnih nepogoda ili drugih prirodnih uzroka" predviđeno je svega 57,6 miliona dinara, odnosno oko 703 hiljada evra.
  Dr Drapšin navodi da ove infekcije nemaju veze sa vanrednom epidemiološkom situacijom, ali priznaje da znatno veća epidemiološka situacija preti od mogućnosti mešanja pijaćih i fekalnih voda, kao i da su leševi životinja potencijalni izvor zaraze.
  - Na području srednjeg i južnog Banata preduzete sve mere da se spreče moguće epidemije. Izdata je naredba da lekari domova zdravlja dva puta dnevno obilaze centre za kolektivni smeštaj, kontrolišu ispravnost vode za piće i obučavaju ugrožene građane kako da se zaštite od zaraza, a njima aktivno pomažu i epidemiolozi iz zavoda za zaštitu zdravlja - rekao je dr Drapšin.

 2. #122
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Oficir Branković uhapšen u Bugarskoj
  Klopka za pukovnika
  Vojni ataše Srbije i Crne Gore u Bugarskoj, pukovnik Radovan Miletić potvrdio je za „Blic“ da je komandant 211. oklopne brigade iz Niša, pukovnik Čedomir Branković uhapšen u Sofiji i da se sada nalazi u bugarskom istražnom zatvoru Šeste rejonske policijske uprave, gde ga je i posetio. Branković je, kako je saopštio glavni sekretar bugarskog MUP-a Bojko Borisov, uhapšen preksinoć na osnovu Interpolove poternice koja je raspisana na zahtev Hrvatske u kojoj je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovečanstva. Borisov je rekao da je Branković osuđen kao bivši komandant bataljona 265. motorizovane brigade tadašnje JNA za granatiranje katoličke crkve, fabrika i kuća u 21 selu u okolini Novske, kao i za pogibiju 13 civila

 3. #123
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Al Kaida još u Bosni
  M. VUKSANOVIĆ - S. KRALJEVIĆ 27.04.2005, 19:15:25
  Počela Međunarodna konferencija o terorističkim pretnjama jugoistočnoj Evropi. Neki pripadnici ove organizacije pritajeni još žive u Bosni, rekao Demijan Martinez, savetnik za terorizam EU. U BiH još logori za obuku islamskih terorista. Učesnici ukazali na povezanost Al kaide sa albanskim teroristima na Kosmetu.

 4. #124
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Ako nam Koštunica i Tadić kažu: "Ostanite", opstaćemo!
  BEOGRAD - Srbi na Kosovu i Metohiji žive život od danas do sutra. Iako naizgled sve izgleda normalno, u vazduhu se oseća napetost koju Srbi u pokušavaju da smire vođenjem relativno opuštenog života. Zaista, kada uđete u Leposavić, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu, imate utisak da sve funkcioniše u najboljem redu. Kafići su puni, devojke prelepe, slične onima sa svetski poznatih modnih pista, krstare gradom, voze se dobra kola, izlazi, provodi. Jedino je saobraćajna gužva zastrašujuća, jer se procenjuje da u severnom delu Kosova i Metohije ima više od 20.000 vozila. Ovih dana registracija automobila je najveći problem Srbima, jer je Srbija dozvolila registraciju na Kosovu i Metohiji. Možete krajnje povoljno da kupite sasvim solidan automobil i da ga po ceni od 15 dinara po kubiku registrujete. Ipak, naša poseta Kosovu i Metohiji nije bila usmerena ka tome da vam prikazujemo pokušaj Srba da žive normalno. Činjenica je da niko ne zna šta nosi dan, a šta noć. Oči našeg naroda uprte su u Srbiju i, kako nam Srbi dole kažu, ostaće na Kosovu i Metohiji sve dok Srbija bude makar malo mislila na njih. - Nemamo mi, brate, gde da idemo. Ovo je naša zemlja. Ovde su nam kuće, dedovina, grobovi. Gde da idemo? - pitaju nas u Kosovskoj Mitrovici. - Srbija mora da se više pobrine za nas. Šiptari primaju novac sa Zapada, agituju, trude se da dođu do svog cilja. Koji je cilj naše države? Neka nam kažu i Tadić i Koštunica šta očekuju od Kosova i Metohije. Ako nam jasno kažu da će da se bore za srpsko Kosovo i Metohiju, mi odavde nećemo da mrdnemo, pričaju nam Srbi. Vlasnik radnje u kojoj se prodaju suveniri iz Kosovske Mitrovice kaže nam da se plaši da su Srbi s Kosova i Metohije zaboravljeni od naših političara. - Eno ga onaj Svilanović, đubre jedno, kaže da bi trebalo da se odreknemo naše zemlje. Pa, gde to ima u belom svetu?! Kako ga nije sramota?! Samo neka proba da dođe u Mitrovicu. Ima tu još naših političara za koje slobodno mogu da kažem da su čisti izdajnici. Imam utisak da je barem 80 posto njih potpuno zaboravilo na nas. Mi se ovde zlopatimo, životarimo, branimo naše glave i Srbiju, a njih baš briga. Sete nas se kada su izbori. Naš sagovornik dodaje da čak i strani vojnici koji krstare Kosovskom Mitrovicom bolje shvataju situaciju u kojoj se Srbi nalaze i više se trude da ih zaštite od srpskih političara. - Francuski vojnici su zaista korektni. Dođu često kod mene u radnju, kupe suvenir, pozdrave se. Kažu i oni da shvataju naše muke. Zar stranac da nas više razume od onih koje naš narod bira?- pita se naš sagovornik. Na kraju, pre nego što krenusmo nazad za Beograd, bacili smo tužan pogled ka južnom delu grada. Jednog dana, iskreno se nadamo, biće to opet naša zemlja.

 5. #125
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Demokratska stranka RS: "RS izgubila većinu entitetskih nadležnosti u oblasti policije u BiH" 28 Apr 2005 - 13:20

  --------------------------------------------------------------------------------

  • Jedinstvena policijska struktura u Bosni i Hercegovini


  Demokratska stranka RS saopštila je nakon razgovora o reformi policije u BiH da je "jasno da je RS izgubila većinu entitetskih nadležnosti u toj oblasti".

  Demokratska stranka se pita ko je uopšte donio odluku o ukidanju policije, a time i MUP-a RS.

  Apsurdno je da se stranke iz RS aktivno uključuju u ovaj proces u trenutku kada je već usvojen princip da se ukidaju nadležnosti entitetskih MUP-ova. Onog trenutka kada je prihvaćena činjenica o postojanju jedinstvenih policijskih snaga u BiH - priča je završena, konstatuje DS u današnjem saopštenju za javnost.

  Ova stranka smatra da je navodno usaglašavanje 11 političkih partija bez prisustva javnosti o konceptu reforme policijskih snaga u BiH "samo vješt manevar predstavnika međunarodne zajednice sa ciljem stvaranja iluzije da te partije nešto odlučuju".

  "Nažalost, vladajuće partije su se, zbog dnevno političkih potreba, više bavile prodajom iluzija narodu kako će sačuvati MUP RS, ignorišući saznanja koja su imali o reformama koje slijede" - navodi se u saopštenju DS RS.

 6. #126
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Objavljena imena 2.435 Srba ubijenih u Sarajevu
  BANJA LUKA - Policija Republike Srpske juče je objavila spisak 2.435 Srba, ubijenih u Sarajevu tokom rata, i podnijelo izvještaj Tužilaštvu protiv 15 lica, zbog sumnje da su umiješani u masakr nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

 7. #127
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  VLADIN URED
  U akciji 'Maslenica' poginulo 112 hrvatskih branitelja


  ZAGREB - U vojno-redarstvenoj akciji "Maslenica" od 22. siječnja 1993. kada je počela, pa do 31. ožujka 1993. kada su se crte bojišnice stabilizirale, poginulo je 112 hrvatskih branitelja, priopćeno je danas iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.
  U priopćenju se dodaje da je tijekom čitave 1993. u borbenim djelovanjima na zadarskom području smrtno stradalo 208 hrvatskih branitelja.

 8. #128
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  HAAG PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV MARKICE REBIĆA I TROJE NOVINARA

  Haški sud podigao je optužnice za nepoštivanje suda protiv Markice Rebića, bivšeg šefa hrvatske vojnoobavještajne službe, novinara Ivice Marijačića te protiv urednika i izdavača Hrvatskog Slova, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja. "Obje su optužnice povezane s objavljivanjem u Hrvatskoj u studenom 2004. godine iskaza zaštićenih svjedoka obrane i optužbe te transkripata njihovih svjedočenja sa zatvorenih sjednica suđenja Tihomiru Blaškiću 1997. i 1998. godine", izjavio je glasnogovornik suda Jim Landale. Najveća moguća kazna za nepoštivanje suda je sedam godina zatvora, dok se novčana kazna kreće oko 100 tisuća eura. "Spreman sam otići u Haag, spreman sam odgovarati, a spreman sam i na sankcije. Do sada me nitko nije kontaktirao. Putem medija sam vidio da će to biti uskoro, da ćemo se morati pojaviti pred Tribunalom", komentirao je optužnicu Rebić.

 9. #129
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Deset godina od okupacije Zapadne Slavonije
  28.april.2005
  Deset godina od zlocinacke operacije ''Bljesak'', u kojoj su, od 1. do 4. maja 1995. godine, hrvatske vojne i policijske snage izvršile oružani napad na srpsku oblast zapadna Slavonija, na to područje se iz progonstva nije vratio gotovo niko od 15.000 Srba, a porodice 283 ubijenih i nestalih još čekaju odgovore o njihovoj sudbini.
  Oko 1.450 pripadnika vojske Srpske Krajine tada je zarobljeno i mučeno, a veliki broj njih je docnije osuđen na dugogodišnje kazne koje i danas izdržava u zatvoru u Lepoglavi. Na celom području zapadne Slavonije od 1991. godine do 1995. godine poginulo je ili nestalo ukupno 1.095 ljudi, od kojih 485 civila, 580 vojnika, 14 policajaca, a 16 se vodi kao ''nepoznatog statusa''.

 10. #130
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  STIŽE POMOĆ POPLAVLJENIMA U BANATU
  28.4.2005 17:00 , BEOGRAD (Tanjug) - Crveni krst Srbije najavio je da će pomoć iz Republičke direkcije za robne rezerve - brašno, ulje, šećer, testenina, mesni narezak, u ukupnoj težini od 55.144 tona, od sutra početi da se transportuje do magacina u Zrenjaninu, odakle će biti distribuirana ugroženom stanovništvu u poplavljenom delu Banata.

Ähnliche Themen

 1. Kroaten: Wir töten dein Kind,Serbe Thread:2
  Von SRB_boy im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 20.06.2012, 15:59
 2. Serben & kroaten
  Von Krešimir im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 122
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 15:09
 3. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 01.06.2009, 23:56