BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 18 von 28 ErsteErste ... 8141516171819202122 ... LetzteLetzte
Ergebnis 171 bis 180 von 271

Thread für Serben und Kroaten

Erstellt von Krajisnik, 15.04.2005, 16:51 Uhr · 270 Antworten · 6.298 Aufrufe

 1. #171
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Mladić sledeći putnik za Hag?
  BEOGRAD - Bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić nalazi se na teritoriji između zapadne Srbije i istočne Bosne, saznaje Nacional iz izvora bliskih haškoj tužiteljki Karli del Ponte. S druge strane, Vlada Srbije ne planira nikakvu specijalnu akciju koja bi rezultirala hapšenjem Ratka Mladića. Potvrdu tih informacija nedavno je dao i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom. - Po svaku cenu želimo izbeći situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska zbog Ante Gotovine - kaže ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić. On napominje da su vlasti SCG svesne da se najtraženiji begunac Ratko Mladić neće dobrovoljno predati. Ostaju nam dva zadataka. Prvi - da utvrdimo da li se nalazi na teritoriji SCG i drugi - da ga bez dileme izručimo ukoliko utvrdimo da je u SCG - precizirao je Ljajić. Upitan da li ovakav jasan stav znači da će se vlasti u Beogradu potruditi da sledeći na spisku za Hag bude Ratko Mladić, Ljajić je odgovorio potvrdno i dodao da su sve snage usmerene prema pronalasku i hapšenju Mladića. On je izrazio nadu da će u hapšenju Mladića sa srpskim vlastima sarađivati BiH, ali i međunarodna zajednica. Naime, srpski premijer Vojislav Koštunica rešen je da za vreme svoga mandata niko ne bude isporučen Haškom sudu na način na koji je to urađeno u slučaju bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. - Planiramo da uz pomoć obaveštajnih podataka tačno lociramo gde se nalazi Ratko Mladić. Nakon toga uslediće hapšenje jednog od najtraženijih haških begunaca. Nikakvi detalji o akcijama neće biti dostupni javnosti i neće biti angažovane specijalne snage kako bi se izbegle medijske spekulacije - navodi izvor Nacionala. Vlada Srbije napravila je značajan pomak u saradnji s Hagom i to međunarodna zajednica i te kako poštuje. Osim dobijanja studije izvodljivosti vlada premijera Koštunice dobiće i Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, kaže naš izvor. - Ono što možemo da otkrijemo jeste da će uskoro u Hag otići i predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić i da će nakon toga prestati uslovljavanja i pritisci. Takva situacija trajaće samo dok SCG ne dobije status koji je na korak deli od ulaska u Evropsku uniju.

 2. #172
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Dragomir Andan: "Moje ime se ne nalazi na spisku između 892 osobe Radne grupe za Srebrenicu"

  Direktor policije RS Dragomir Andan rekao je danas da se njegovo ime ne nalazi na spisku između 892 osobe,...

  ...koji je sačinila Radna grupa za Srebrenicu, a koja se po raznim osnovama dovode u vezu sa događajima u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine.

  "To su bile najobičnije medijske špekulacije i nisam htio da se bavim tom problematikom, a oni koji su to delegirali sami su došli do zaključka da se ne nalazim na pomenutom spisku", rekao je Andan danas u Banja Luci.

  Govoreći o radnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji se nalaze na spisku osoba koja se dovode u vezu sa događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine, Andan je rekao da će taj spisak ovih dana biti objavljen.

 3. #173
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Dragan Čavić, predsjednik RS i Srpske demokratske stranke

  MUP RS gubi sve policijske nadležnosti
  BANJA LUKA - Dragan Čavić, predsjednik RS i Srpske demokratske stranke, potvrdio je juče da ukoliko se prihvate prijedlozi sa Vlašića o reformi policije MUP RS gubi sve policijske nadležnosti.

  "MUP RS će postojati, ali neće donositi odluke o policiji i neće imati nadležnosti nad policijom", kazao je Čavić navodeći da bi se MUP RS u budućnosti mogao baviti protivpožarnom zaštitom, civilnom zaštitom, organizovanjem manifestacija i izdavanjem određenih dokumenata.

  Prema njegovim riječima, usvajanjem dokumenta o reformi policije gube se i centri javne bezbjednosti, kao i entitetske zakonodavne nadležnosti u vezi sa policijom.

  Čavić je objasnio da bi takva policija imala više nadzornih organa, ističući da je na vlašićkim pregovorima postignut dogovor da se umjesto ministra bezbjednosti uvede šestočlani odbor u kojem bi bila i dva člana iz RS.

  On objašnjava da će na taj način RS, preko svojih predstavnika, učestvovati u donošenju odluka u vezi sa finansiranjem policije i izradom strateških planova.

  Čavić je ocijenio da su razgovori tek na "trećini puta" i da tek predstoji donošenje teških odluka.

  "Predstavnici partija iz RS na pregovorima su morali odstupiti od zaključaka Skupštine i Vlade jer bi, ukoliko se ne prihvate reforme policije, RS bila osuđena zbog nedobijanja Studije izvodljivosti", kazao je on.

  "Srpska ima izbor - ili da prihvati reformu policije na osnovu tri evropska principa ili da to odbije, što bi značilo proglašavanje RS krivcem za neuspjeh prijema BiH u evropske integracije", naglasio je Čavić.

  On je najavio da bi do 11. maja sve političke stranke trebalo da se izjasne u vezi sa dogovorom na Vlašiću, a da bi se nakon toga započelo s drugom rundom pregovora.

  "Ostalo je da se usaglasi više pitanja, među kojima je najznačajnije pitanje mapa policijskih regija, izgledu uniforme, oznake, te sjedišta policijskih institucija".

 4. #174
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Autobus pun djece u plamenu

  STRAŽNJI dio Čazmatransovog autobusa koji prevozi djecu iz 1. osnovne škole u Vrbovcu u okolna sela zapalio se u utorak u 13:30. Autobus je u tom trenutku bio pun djece, a samo brza intervencija vozača spriječila je katastrofu.

  Kako piše Jutarnji list, zapalio se stražnji dio autobusa, a gašenje je trajalo oko pola sata. Vozaču su prvo pomogli prolaznici, a uskoro su pristigli i celinski i vrbovečki vatrogasci.

  Vozača je jedan prolaznik upozorio da autobus gori. "Odmah sam ga ispraznio, znači djecu izveo van i udaljio, a onda sam imao što vidjeti: gorjelo je sve oko motora, instalacije, tapecirung..." - ispričao je.

  Član Gradskog poglavarstva Josip Jelen naglasio je kako je sramota da su takvi autobusi još uvijek u funkciji i da prevoze djecu. "To je trebalo u staro željezo od prije više od 10 godina. Ne smijem ni pomisliti što se moglo dogoditi da je autobus počeo gorjeti u vožnji." - izjavio je za Jutarnji list.

  Gradonačelnik Vrbovca je pak rekao kako će Čazmatrans, ukoliko želi dobiti prijevoz i u sljedećem razdoblju, morati nabaviti nova vozila jer s ovakvim više neće dobiti posao na tom području.

 5. #175
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  30-GODIŠNJI Damir tvrdi kako ga je bivši partner zarazio HIV-om kada u seksualnoj orgiji nije htio koristiti kondom. Zna da je HIV pozitivan, ali unatoč tome i dalje namjerno širi virus.

  Njegov bivši partner je 20-godišnji Zagrepčanin koji je u homoseksualnim krugovima poznat kao "blago feminizira", nježnih, dječjih crta lica", a Damir za njega kaže da je bebast. Osim što se šokirao činjenicom da je zaražen, brine ga što očito nije jedini kojeg će bivši ljubavnik zaraziti.

  "Završio sam na psihijatriji i mislio se ubiti. Kako radim u državnom poduzeću, moji šefovi su saznali da sam gay i savjetovali mi da se maknem s posla. Sada traže moju medicinsku dokumentaciju pa će saznati da sam HIV pozitivan." - rekao je za 24sata.
  20-godišnji homoseksualac namjerno širi HIV

  Iako mu se virus razmnožio na 300.000 kopija u dl krvi, organizam se još uvijek bori. Ogorčen je svim što mu se dogodilo kao i činjenicom da nema nikakve budućnosti nakon sve izvjesnijeg otkaza.

  Siguran seks je, kaže, u gay populaciji prava rijetkost. "Mnogi taje, a još više ih ni ne razmišlja o mogućnosti zaraze." - dodaje.

  "Brine me što kod nas ova populacija nije odgovorila na niz preventivnih mjera koje provodimo. Apeliram na sve da u što većoj mjeri izbjegavaju nesiguran seks." - rekla je za 24sata prog. Dr. Ira Gjenero Margan, voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ipak, iako je najveći rizik u gay populaciji, ona ne vjeruje da netko svjesno širi virus.

 6. #176
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Zagreb: Pet razbojstava u manje od osam sati

  ZAGREB - U nešto manje od osam sati jučer se na zagrebačkom području dogodilo ček pet razbojstava, a počinitelji su u svim slučajevima ostali nepoznati, doznaje se danas u policiji.


  Najomiljenije mete razbojnika uobičajeno su bile sportske kladionice. Jučer su na području Trešnjevke i Trnja opljačkane čak tri, a zagrebačke pljačkaše privukao je i jedan frizerski salon te slučajni prolaznik na savskom nasipu.

  Dvije kladionice opljačkane su uz prijetnje pištoljima, dok je u trećoj nepoznati razbojnik od djevojke iza pulta novac zatražio zaprijetivši joj metalnom šipkom. Policija danas nije navela s kolikim su iznosima razbojnici uspjeli pobjeći, ističući tek da je riječ o plijenu od nekoliko tisuća kuna.

 7. #177
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  LAŽNO IME ANTE GOTOVINE JE KRISTIJAN HORVAT

  Kristijan Horvat, lažno je ime Ante Gotovine koje se nalazi u falsificiranoj putovnici koja mu je napravljena 2001. godine, doznao je Nacional iz krugova bliskih vrhu Vlade. Prema istim informacijama, da je to Gotovinino lažno ime, tajne službe, točnije Obavještajna agencija (OA) zna već više od godinu dana. POA i policija su za to saznale prije mjesec dana i odmah su o tome obavijestile Interpol i sebi bliske tajne službe kao što je MI6. Prema Nacionalovim izvorima bliskih MUP-u, Damir Lončarić, danas šef sigurnosti na Zagrebačkom aerodromu, pozvan je u Državno odvjetništvo i tamo suočen s informatorom koji je pred njim rekao kako ga je prije godinu dana obavijestio o lažnoj Gotovininoj putovnici i imenu koje je na njoj. Zbog Gotovinine lažne putovnice u petak, 29. travnja uhićena su braća Miroslav i Franjo Katavić, pod optužbom da su upravo oni napravili falsifikat. Uz njih dvojicu zahtjev za pokretanje istražnog postupka. Nastavak pročitajte u novom broju Nacionala.

 8. #178
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Usmena rasprava o vukovarskoj trojci 12. maja
  Vanraspravno veće Haškog tribunala zakazalo je za 12. maj usmenu raspravu o zahtevima SCG i Hrvatske za prepuštanje suđenja "vukovarskoj trojci", izjavio je u sredu Beti predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

 9. #179
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  GRAHOVAC: ZA 'PARTNERTSVO ZA MIR' JOŠ NEMA USLOVA
  4.5.2005 15:32 , PODGORICA (Tanjug) - Savetnik predsednika crnogorske skupštine Blagoje Grahovac izjavio je danas da ne bi trebalo učlaniti Srbiju i Crnu Goru u ''Partnerstvo za mir'' ubrzanom procedurom, kako je zatražio šef diplomatije SCG Vuk Drašković.

 10. #180
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  FUDBAL-MEČ HAJDUK-ZVEZDA, ALI SAMO SIMBOLIČNO

  Dva fudbalska tima koji će simbolično predstavljati beogradsku Crvenu zvezdu i splitski Hajduk odigraće sutra u Tivtu utakmicu povodom 25. godišnjice smrti nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

  Pre tačno 25 godina, Hajduk i Crvena zvezda igrali su meč u Splitu, a kada je javljeno da je Josip Broz umro, utakmica je prekinuta.

  Organizator utakmice u Tivtu je nevladina organizacija 'Generalni konzulat SFRJ' sa sedištem u tom mestu na crnogorskom primorju.

  'Ova utakmica biće jedan dobro pripemljen perfomans, u slavu Josipu Brozu Titu i nama samima', rekao je danas agenciji Beta predsednik te organizacije Marko Perković. Da bi simbolika tivatske utakmice bila potpuna, kako je Perković objasnio, fudbalski meč izmedju dva tima, kojeg će činiti fudbaleri iz Tivta, sudiće sudije koje su arbitrirale i na utakmici u Splitu.

  Utakmica u Tivtu biće odigrana originalnom loptom kojom su pre 25 godina igrali Hajduk i Crvena zvezda.

  Fotografije i televizijski snimci skamenjenih fudbalera i navijača na stadionu u Splitu, 4. maja 1980. godine, u trenutku kad je objavljeno da je Josip Broz Tito umro, obišle su ceo svet.

  Perković je, takodje, najavio da će Generalni konzulat SFRJ, povodom 25. maja, rodjendana Josipa Broza Tita, organizovati i nošenje štafete, što se činilo godinama dok je on bio živ. Visoki funkcioner crnogorske Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, koji je 1981. godine primio štafetu mladosti umesto Josipa Broza Tita, izjavio je danas da je ponosan na to vreme.

Ähnliche Themen

 1. Kroaten: Wir töten dein Kind,Serbe Thread:2
  Von SRB_boy im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 20.06.2012, 15:59
 2. Serben & kroaten
  Von Krešimir im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 122
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 15:09
 3. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 01.06.2009, 23:56