BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 21 von 28 ErsteErste ... 11171819202122232425 ... LetzteLetzte
Ergebnis 201 bis 210 von 271

Thread für Serben und Kroaten

Erstellt von Krajisnik, 15.04.2005, 16:51 Uhr · 270 Antworten · 6.384 Aufrufe

 1. #201
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  PREDSJEDNIK SCG SVETOZAR MAROVIĆ
  Naredne godine treba održati referendum o nezavisnosti Crne Gore

  Podgorica, 5. maja (Tanjug ) - Predsjednik državne zajednice Svetozar Marović ocijenio je večeras da Crna Gora, kao ozbiljna demokratska država, naredne godine treba na referendumu da riješi pitanje državnog statusa. Marović je rekao da to stanovište redovno naglašava u razgovorima sa evropskim zvaničnicima i da se takvim stavovima nije usprotivio niko iz Evropske unije, izrazivši nadu da će Crna Gora naredne godine održati referendum o nezavisnosti.

 2. #202
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  TADIĆ KRITIKOVAO DRŽAVNE INSTITUCIJE
  6.5.2005 14:29 , ŠABAC (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da nije siguran da su na poplavljenom području u Banatu baš sve državne institucije radile svoj posao na valjan način, posebno u prva tri dana poplava.

 3. #203
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Janković u polufinalu Berlina!

  Najbolja teniserka Srbije i Crne Gore, Jelena Janković plasirala se u polufinale turnira 'Katar Total' koji se igra u Berlinu.

  Jelena je u četvrtfinalu pobedila Ruskinju Bovinu sa 2:1 (6:3, 3:6, 6:3).

  Posle dobijenog prvog seta za Janković u petak, usledio je prvi prekid zbog kiše. Meč je nastavljen posle pauze, a Bovina je dobila drugi set.

  U subotu je partija nastavljena, a Jelena Janković je dobila set i plasirala se u svoje prvo polufinale nekog turnira I kategorije u karijeri

 4. #204
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Uoči 9. maja, doneta odluka o izgradnji kompleksa nacistima
  Spomenik fašizmu nasred Prištine
  Na površini od 1,5 hektara biće izgrađen memorijalni kompleks posvećen pripadnicima zloglasne SS divizije "Skenderbeg", Kosovskom puku i albanskoj žandarmeriji
  BEOGRAD - Dok se cela Evropa priprema za proslavu 60-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Skupština opštine Priština je, na sednici održanoj 4. maja, donela odluku o izgradnji spomenika i memorijalnog parka posvećenog fašističkim kolaboracionistima, saznaje Glas iz svojih izvora u Prištini. Ovom odlukom je predviđena izgradnja memorijalnog parka površine (oko 1,5 hektara) i spomenika na mestu gde su tadašnje jugoslovenske vlasti i partizani streljali fašističke kolaborante - članove Druge Prizrenske lige.


  Obrazloženje SO Priština

  Udruženje istoričara Kosova "Ali Hadri" i porodice rodoljuba Novembra 44. obratili su se 17. januara Skupštini opštine Priština sa zahtevom (01. br. 353-682) za određivanje lokacije za podizanje spomenika posvećenog "rodoljubima iz perioda 1944-1945". Direktorat za Planiranje, urbanizam i građevinarstvo, razmatrajući ovaj zahtev i konsultujući se sa postojećim planovima, zaključio je da najpogodnija i moguća lokacija može da bude slobodan prostor u naselju Taukbašta (Velanija) u Prištini, gde su 1944-1945. godine streljani kolaboracionisti.  Ova organizacija bila je osnovana 1943. godine u Prizrenu, na inicijativu Gestapoa. Najveću ulogu u obnavljanju "Prizrenske lige" imao je Oto Majer, pukovnik Abvera, koji je zajedno sa Karlom Kremplerom, SS pukovnikom, i u saradnji sa Gestapoom, aktivirao njihovog eksponenta Džafera Devu. Njega su postavili na čelo Lige da bi tako lakše ostvarili svoj uticaj na području Kosova i Metohije. Vojne formacije bile su albanska žandarmerija, Kosovski puk, i SS divizija "Skenderbeg", u kojoj je bilo angažovano više od 11.000 Albanaca.

 5. #205
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Kosovo kao južni Tirol
  Dubravka VUJANOVIĆ 06.05.2005, 18:47:03
  Proglašenje nezavisnosti Kosova bez pristanka Srbije bilo bi međunarodno pravno nasilje. Model Južnog Tirola, gde austrijska većina ima praktični suverenitet, blizak je našoj formuli "više od autonomije manje od nezavisnosti". Srbija se ne bi mešala u život i organizaciju vlasti Albanaca, ali bi Srbi imali prava italijanske manjine. Po modelu BiH, sever Kosova bi dobio posebni status, a srpske enklave i manastiri - zaštitu. Pregovori o statusu neće biti završeni ni do kraja 2006 - kaže za "Novosti" šef diplomatije SCG Vuk Drašković.

 6. #206
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Radovan Karadžić: Na sahrani svoje majke Jovanke u Nikšiću!?

  Kako su to već sve agencije prenijele, majka najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića, Jovanka Karadžić umrla je u četvrtak u svojoj 83-ćoj godini.

  Ono o čeme će se u vrlo skoro vrijeme najviše raspravljati, jeste, da li će sin Jovanke Karadžić, Radovan, prisustvovati njenom pokopu.

  Pokop će se, kako je to već unaprijed najavljeno, održati u u subotu 7. maja u Nikšiću, u Crnoj Gori.

  Već odavno se predpostavlja da se sam Radovan Karadžić već duže vrijeme i krije na toj relaciji, istočna Hercegovina / Crna Gora, i za očekivati je ako ništa onda bar polurazumne, bar po Karadžića, namjere prisustvovanja pokupu njegove majke.

  U nedavnom intervjuu Federalnoj Televiziji Sarajevo (emisija "60 minuta") Jovanka, majka Radovana Karadžić, je izjavila da svog sina nije viđala već duže vrijeme, kao i da se njezin sin nikad neće predati Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu.

  U potrazi za samim Karadžićem, policija je nekoliko puta, i to svaki put bez uspjeha, pretražila kuću njegove majke. Kuća se nalazi u blizini same granice sa Bosnom i Hercegovinom.

 7. #207
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Kažnjeno 10 oficira

  SARAJEVO - Ministarstvo odbrane RS (MO RS) kaznilo je 11 službenika i oficira MO RS i Vojske RS zbog odgovornosti za incidente i propuste prilikom polaganja zakletve regruta VRS na Manjači i u Bileći, piše u konačnom izvještaju o istrazi ovog ministarstva.

 8. #208
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  HRVATSKA - HAAG Haaško tužiteljstvo steklo uvid u organizaciju HV-a u Domovinskom ratu i redefiniralo zapovjednu odgovornost
  Preokret u slučaju Gotovina
  Autor Jasna BABIĆ

  Intervjuom u jučerašnjem Vjesniku, haaška tužiteljica Carla del Ponte nije izrazila samo simpatije prema hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. Poslala je također poruku Anti Gotovini. Haaškom bjeguncu faktički je obećala da bi njegova obrana pred Haaškim sudom mogla biti kudikamo lakša od većine dosadašnjih haaških slučajeva.
  Prema izjavi u Vjesniku, haaško tužiteljstvo je, naime, redefiniralo tzv. zapovjednu odgovornost. A to znači da su u Haagu posljednjih godina stekli mnogo bolji uvid u funkcioniranje i organizaciju Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata.

  Imamo mnogo iskustva sa zapovjednom odgovornošću i svjesni smo problema primjene. Nije dovoljno da ste samo zapovjednik i da zbog toga preuzmete odgovornost za ono što se događalo pod vašim zapovjedništvom. Odgovornost je nadređenih ako su znali za zločine i mogli djelovati da ih spriječe ili kazne počinitelje, ali to nisu učinili rekla je u Vjesniku Carla del Ponte.

  Dokazivanje na Haagu
  Drugim riječima, haaško tužiteljstvo Gotovini mora dokazati da, kao jedan od zapovjednika u operaciji Oluja, svjesno i ciljano nije sprečavao i kažnjavao ubijanje srpskih civila, te pljačku i palež više od 12.000 kuća.

  Točno je, Carla del Ponte tom je izjavom promijenila shvaćanje zapovjedne odgovornosti. Prije je tvrdila da je zapovjednik bezuvjetno odgovoran za ponašanje svojih vojnika i da je dužan znati za zločine na području svoje odgovornosti.

  Na toj je osnovi moj klijent Tihomir Blaškić osuđen 2000. na 45 godina zatvora. No, drugostupanjsko sudsko vijeće prihvatilo je moju tezu: da, sama po sebi, titula zapovjednika ne znači da je zapovjednik bio u mogućnosti i faktički kontrolirati svoju vojsku objašnjava Anto Nobilo, koji je 2004. ishodio jednu od najvećih pobjeda nad haaškim tužiteljstvom, smanjivši tako Blaškićevu kaznu na devet godina.

  Tijekom suđenja bosanskom Hrvatu Tihomiru Blaškiću, Nobilo je dokazivao da su u HVO-u postojale najmanje dvije zapovjedne linije: javna, nominalna, te podzemna, politička, mnogo jača, koja je stimulirala, pa potom zataškavala ratne zločine.

 9. #209
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  ILIĆ:ZA POPLAVLJENA PODRUČJA DO SADA DATO 166 MILIONA DINARA
  6.5.2005 21:11 , BEOGRAD (Tanjug) - Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić izjavio je večeras da je do sada 166 miliona dinara dato za poplavljena područja, podsetio na obećanje Vlade Srbije da će sagraditi sve što je porušeno kada se voda povuče i poručio da su sredstva za pomoć obezbeđena.

 10. #210
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Tuđmanov ministar srpski kandidat
  Predstojeći lokalni izbori u Hrvatskoj mogli bi biti izbori "pomirenja" Srba i Hrvata u toj zemlji, smatraju predstavnici pojedinih stranaka. U prilog tome idu dve neobične kandidature - Josipa Boljkovca, bivšeg Tuđmanovog ministra unutrašnjih poslova na listi Samostalne demokratske srpske stranke za odbornika i Srbina Save Četnika, koji se kandidovao na listi HDZ-a.

Ähnliche Themen

 1. Kroaten: Wir töten dein Kind,Serbe Thread:2
  Von SRB_boy im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 20.06.2012, 15:59
 2. Serben & kroaten
  Von Krešimir im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 122
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 15:09
 3. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 01.06.2009, 23:56