BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 23 von 28 ErsteErste ... 13192021222324252627 ... LetzteLetzte
Ergebnis 221 bis 230 von 271

Thread für Serben und Kroaten

Erstellt von Krajisnik, 15.04.2005, 16:51 Uhr · 270 Antworten · 6.709 Aufrufe

 1. #221
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Hag predlaže novu optužnicu za „Oluju” sa preko 1.000 imena
  11.maj.2005
  Haško tužilaštvo predložilo je proširenje optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojoj je krug učesnika zajedničkog zločinačkog poduhvata proširilo na neimenovane pojedince iz hrvatske vlasti sredinom devedesetih godina prošlog veka. General Hrvatske vojske (HV) Čermak je 1995. posle vojno-policijske akcije „Oluja” na Republiku Srpsku Krajinu bio komandant područja Knin, a Markač komandant specijalne policije. Čermaka i Markača Haški sud je 24. februara 2004. optužio za zločine protiv čovečnosti i kršenje ratnog prava i običaja ratovanja za vreme „Oluje” u avgustu 1995. i u 100 dana posle nje, protiv srpskih civila na širem području Knina. Navedeni su i drugi pojedinci iz hrvatske vlade, oficiri, službenici i zaposleni u oružanim snagama, obaveštajnih službi, specijalne i civilne policije, ali i stranke i delova tada vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao i opštinskih vlasti, što je više od 1.000 ljudi.
  Hrvati šokirani
  „Vojna akcija ´Oluja´ bila je legalna, legitimna i briljantna oslobodilačka vojna operacija, čije značenje neće niko umanjiti, pa ni Karla del Ponte”, prokomentarisao je hrvatski premijer Ivo Sanader zahtev Haškog tužilaštva za proširenjem optužnice protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka.
  Zahtevom iz Haga da se krug učesnika udruženog zločinačkog poduhvata proširi na neimenovane pojedince iz Vlade Hrvatske, Ministarstva odbrane, MUP-a, HDZ-a i lokalnih vlasti, prema nekim procenama na ukupno 1.000, a po nekima čak i do 5.000 ljudi, šokirani su i hrvatski mediji.
  Šok je u tome što se u proširenim optužnicama celi hrvatski politički i vojni vrh, ali i lokalne strukture vlasti u vreme Franje Tuđmana - optužuju za zločinački poduhvat čiji je cilj bio proterivanje Srba iz Hrvatske, a ostvaren je u vojnoj akciji „Oluja” - pišu mediji.

 2. #222
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Prvi sukob "Grobara" i policije

  Grupa navijača fudbalskog kluba Partizan sukobila se sa policijom u strogom centru Beograda, pošto su policajci ubacili u svoje vozilo dvojicu navijača koji su stajali kod jednog restorana.

  Policajci su, nešto posle 15 sati, ubacili dvojicu navijača u policijsku maricu na Terazijama kod restorana "Kasina", a potom je grupa navijača Partizana krenula da se obračuna sa policijom, koristeći pirotehnička sredstva, stolice iz obližnjih restorana, na šta je policija odgovorila suzavcem

 3. #223
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Poslanici Srpske liste za Kosovo i Metohiju ulaze u radne grupe
  Kako kaže Beograd
  Državni Savet za Kosovo i Metohiju usvojio na jučerašnjoj sednici "obavezujuću" informaciju u kojoj se protivi ulasku kosovskih Srba u privremene institucije Kosova
  BEOGRAD - Poslanici Srpske liste za Kosovo i Metohiju prekjuče su u Prištini razgovarali o učešću Srba u radnim grupama. Odluka o imenovanju svojih predstavnika u radne grupe za nestala lica, povratak, energetiku, saobraćaj i decentralizaciju trebalo bi da bude doneta ovih dana.


  Državni vrh protiv

  Državni Savet za Kosovo i Metohiju usvojio je na jučerašnjoj sednici "obavezujuću" informaciju u kojoj se protivi ulasku kosovskih Srba u privremene institucije Kosova. Savet za Kosovo usvojio je dokument Koordinacionog centra o povratku raseljenih sa prostora Srbije i Crne Gore na Kosovo, a zatim je bez rasprave prihvatio informaciju o neulasku Srba u kosovske institucije, preneo je Fonet RTV B92. Takav predlog članovima Saveta izneli su i premijer Srbije i savetnik predsednika Srbije, s obrazloženjem da u ovom trenutku ne postoje uslovi da Srbi učestvuju u privremenim institucijama. Jedan od učesnika sastanka Goran Bogdanović rekao je da je taj zaključak obavezujući za sve članove Saveta, a da kosovski Srbi moraju poštovati takvu odluku državnog vrha. "Mislim da bi u ovom trenutku najbolje bilo da se ispoštuje stav predsednika, premijera i Koordinacionog centra da se ne ulazi u institucije", rekao je on.
  Predsednik Komisije za povratak i nacionalne zajednice u Skupštini Kosova Ranđel Nojkić potvrdio je Glasu da odluku o ulasku u Skupštinu Kosova treba očekivati uskoro. Nojkić prenosi da se među članovima koalicije sve više vidi opravdanost uključenja srpskih poslanika u rad pokrajinskog parlamenta.

  Tako bi se videlo i da li su pozivi i inicijative Albanaca da se uključe u rad privremenih institucija rezultat dobre namere političkih predstavnika kosovskih Albanaca, ili je posredi nešto drugo.

  Nosilac pomenute liste Oliver Ivanović već je najavio da bi dobra prilika za ulazak Srba u institucije mogla da bude sednica Skupštine Kosova posvećena decentralizaciji, koja je zakazana za 19. maj. Ivanović je mišljenja da je ulazak u institucije jedini pravi način da se Srbi bore za svoje interese i da se učini nešto efektivno.

 4. #224
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Diplomatska inicijativa najviših predstavnika SCG za ulazak u Partnerstvo za mir


  MAROVIĆ: Buš ponovio da možemo računati na njegovu ličnu podršku


  Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković zatražio podršku zemalja jugoistočne Evrope
  Važno obećanje: Vladimir Putin i Džordž Buš sa suprugama u Moskvi  Beograd, Moskva, Bukurešt - Najviši predstavnici Srbije i Crne Gore predsednik Svetozar Marović i šef diplomatije Vuk Drašković juče su govorili o perspektivi ulaska SCG u Partnerstvo za mir. Marović je, kako javljaju agencije, na konferenciji za novinare u Ambasadi SCG u Moskvi, kazao da je predsednik SAD Džordž Buš izrazio spremnost da pomogne brzom ulasku državne zajednice u program Partnerstvo za mir.
  Osim sa predsednikom SAD, Marović je tokom boravka u Moskvi na prijemu u Kremlju odvojeno razgovarao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom UN Kofi Ananom.
  - Buš je ponovio da možemo računati na njegovu ličnu podršku - kazao je Marović prezentirajući rezultat njegovog upita o pomoći u evroatlantskim integracijama američkom predsedniku .
  Gotovo u isto vreme šef diplomatije SCG Vuk Drašković zatražio je podršku od zemalja jugoistočne Evrope za bezuslovno članstvo SCG u Partnerstvu za mir. Obraćajući se kolegama iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Grčke, Makedonije, Turske i Hrvatske, koje čine Proces saradnje jugoistočne Evrope, Drašković je izrazio nadu da bi državna zajednica već 2007. mogla da uđe u NATO. R. D.

 5. #225
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Sarajlije podivljaju kad čuju Cecu
  Oko hiljadu Sarajlija, koji su u nedelju došli u diskoteku "Akva" da čuju i vide Natašu Bekvalac, naprosto su podivljali čim su čuli prve stihove jedne Cecine pesme. Nataša je, posle nekoliko svojih hitova, nameravala da otpeva jednu pesmu Cece Ražnatović. Posle prvih reči, čim su Bošnjaci shvatili čija je to pesma, nastao je opšti haos. Zvižduci i urlanje nadjačali su muziku u "Akvi". - Počelo je komešanje, a iz prvih redova je prema Nataši poletelo nekoliko novčića, upaljača, paklica cigareta... Na sreću, obezbeđenje je intervenisalo i sprečilo opasniji haos. Pokazalo se da i Nataša zna kako da se snađe. Kao da se ništa ne dešava, bez nervoze nastavila je da peva jedan svoj hit, tako da je potpuno zbunila pobesnelu masu. Atmosfera se kasnije potpuno smirila - rekao je za Srpski Nacional jedan estradnih menadžera koji je bio prisutan u diskoteci "Akva".

 6. #226
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Banja Luka: Ministar odbrane RS Milovan Stanković čestitao dan Vojske RS

  Ministar odbrane Republike Srpske Milovan Stanković uputio je danas čestitku svim pripadnicima Vojske RS, Ministarstva RS i građanima povodom 13. godišnjice formiranja Vojske RS, 12. maja.

  “Obilježavajući 13. godišnjicu stvaranja i formiranja Vojske RS, sa neskrivenim pijetetom evociramo uspomene na težak i trnovit put kojim je ona prošla, uprkos orgomnim ljudskim i materijalnim gubicima, ali potaknuti nesebičnom i nadljudskom pomoći našeg naroda i svih rodoljubivih građana RS, uspjeli smo odbraniti našu RS", navodi se u čestitki.

  Dodaje se da žrtve pripadnika Vojske RS nikada ne smiju biti zaboravljene.

  Ministar odbrane RS izražava uvjerenje da će VRS i u narednom periodu, "svojom profesionalnošću i odgovornim izvršavanjem naređenja, doprinijeti očuvanju dostignutog digniteta" i da će izvršavati preuzete obaveze neophodne za integraciju RS i BiH u evroatlantske integracione procese.

 7. #227
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Srbija i Crna Gora i BiH: Pistup programu "Partnerstvo za mir" nakon hapšenja Karadžića i Mladića!

  Srbija i Crna Gora i BiH pristupiće programu "Partnerstvo za mir" čim Haškom tribunalu isporuče Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

  Ovo je danas izjavio načelnik Odjeljenja za saradnju u oblasti planiranje i politike odbrane NATO-a George Katsirdakis.

  "Ova dva čovjeka i saradnja sa Hagom jedini su pravni problem da SCG i BiH pristupe NATO programu" - rekao je Katsirdakis na konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog seminara "Iskustva iz programa Partnerstvo za mir i Proces planiranja i revizije".

  Kada je riječ o BiH, zvaničnik NATO-a naglasio je da je, osim saradnje sa Hagom, potrebno osigurati da nadležnost u oblasti odbrani bude na jednom nivou i smanjiti broj pripadnika oružanih snaga.

 8. #228
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Srbijanska vlada organizira četnički skup na Ravnoj Gori


  U ORGANIZACIJU tradicionalnog četničkog skupa na Ravnoj Gori ove je godine, osim Srpskog pokreta obnove koji je proslave do sada organizirao, uključena srbijanska vlada, točnije ministarstvo kulture.

  Naime, na skupu, koji će se ove godine održati 15. svibnja, obilježava se dolazak Draže Mihailovića u to mjesto. Nakon donošenja zakona o izjednačavanju prava četnika i partizana, u organizaciju se uključila srbijanska vlada kroz ministarstvo kulture.

  Jutarnji list je od srbijanskog ministarstva kulture dobio potvrdu da će na središnjoj proslavi u nedjelju Vuk Drašković govoriti kao ministar vanjskih poslova, a ne kao predsjednik Srpskog pokreta obnove.

  Glavni organizator skupa i predsjednik odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova pri ministarstvu kulture Vlada Tomčić rekao je kako je ministarstvo kulture Srbije uputilo pozive veleposlanstvima SAD-a, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

 9. #229
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  RADOVAN KARADŽIĆ TIJEKOM TRAVNJA VIĐEN U HERCEGOVINI

  Ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić izjavio je da je haaški optuženik Radovan Karadžić viđen tijekom travnja u jednom restoranu u istočnoj Hercegovini. Zlatko Miletić je u izjavi koju u srijedu prenosi sarajevsko "Oslobođenje" pojasnio kako je Karadžić opažen 7. travnja dok je ručao sa suprugom Ljiljanom u ugostiteljskom objektu koji se nalazi na putu između Foče i Gacka. "Federalna policija je procijenila da je informacija o lokaciji na kojoj se nalazio Karadžić sa suprugom pouzdana te ju je proslijedila Tužiteljstvu BiH, i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH. Karadžićeva supruga u utorak je za beogradske medije opovrgnula te informacije. "Nisam se vidjela sa svojim suprugom jer to nije moguće i to dobro znaju oni koji me prate", kazala je Ljiljana Zelen-Karadžić koja većinu vremena i dalje provodi na Palama.

 10. #230
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  AUTOBUS IZ BITOLJA SLETEO SA MOSTA U PROVALIJU
  11.5.2005 17:07 , VLADIČIN HAN (Tanjug) - Na autoputu Vranje - Vladičin Han, kod sela Panevlje, u opštini Vladičin Han, danas oko 16 časova putnički autobus ''Bitolatransa'' iz Bitolja, koji saobraća na relaciji Bitolj - Beograd, iz za sada nepoznatih razloga prešao je na suprotnu stranu puta i, probivši ogradu mosta, srušio se u provaliju.

Ähnliche Themen

 1. Kroaten: Wir töten dein Kind,Serbe Thread:2
  Von SRB_boy im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 20.06.2012, 15:59
 2. Serben & kroaten
  Von Krešimir im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 122
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 15:09
 3. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 01.06.2009, 23:56