BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 27 von 28 ErsteErste ... 17232425262728 LetzteLetzte
Ergebnis 261 bis 270 von 271

Thread für Serben und Kroaten

Erstellt von Krajisnik, 15.04.2005, 16:51 Uhr · 270 Antworten · 6.264 Aufrufe

 1. #261
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  FORMIRAN SRPSKI DEMOKRATSKI POKRET OBNOVE
  14.5.2005 14:46 , RAVNA GORA (Tanjug) - Na Ravnoj gori, sedištu Ravnogorskog pokreta i komandanta Jugoslovenske vojske u otadzbini generala Dragoljuba Mihailovića, bivši visoki funkcioner Srpskog pokreta obnove, narodni poslanik Vojislav Mihailović objavio je danas da je u Srbiji formirana nova stranka - Srpski demokratski pokret obnove.

 2. #262
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  KOŠTUNICA:NEMA NEZAVISNOSTI KOSOVA, NI BEZUSLOVNE, NI USLOVNE
  14.5.2005 14:32 , BEOGRAD (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio danas da se državni vrh saglasio da nema nezavisnosti Kosova i Metohije, ''ni bezuslovne, ni uslovne'' i da je resenje za Kosovo u proširenoj autonomiji, sa međunardonim garancijama.

 3. #263
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Nova srpska masovna grobnica
  PRIŠTINA - Tim forenzičara Ujedinjenih nacija obavlja ekshumaciju tela iz masovne grobnice u Mališevu, kod Prištine, za koja se pretpostavlja da su tela Srba, saopštili su juče predstavnici UN, prenosi Tanjug.

  Reč je o drugoj masovnoj grobnici pronađenoj ovog meseca na Kosovu i Metohiji.
  "Među mnogobrojnim ostacima tela, pronađena su najmanje dva sačuvana tela", izjavila je portparol UN na Kosovu Marša Pul, dodajući da se pretpostavlja da je reč o Srbima nestalim 1998. godine. Drugi neimenovani zvaničnik UN izjavio je Rojtersu da je do sada pronađeno šest ili sedam tela i da se nastavlja prebrojavanje ostataka tela.

  Pulova je rekla da se grobnica nalazi u blizini bolnice u Mališevu, snažnom uporištu bivše OVK. Ekshumacija iz prve masovne grobnice, pronađene ovog meseca u pećini kod sela Volujak, u opštini Klina, završena je. Pronađeni su ostaci 22 osobe za koje se pretpostavlja da su bile žrtve terorističke OVK tokom 1998. godine. Obdukcija tela biće obavljena u laboratoriji u Orahovcu, a posle toga sve kosti pronađene u pećini biće poslate u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale u Sarajevo, koja obavlja DNK analize kostiju.

 4. #264
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Teška saobraćajna nesreća na putu Doboj - Derventa

  Troje poginulih u sudaru kamiona i auta
  DOBOJ - U teškoj saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila juče oko pet časova na magistralnom putu Doboj - Derventa u mjestu Kladari, poginule su tri osobe, a jedna je teško povrijeđena.

  U Centru javne bezbjednosti Doboj nisu saopštili imena stradalih, a nezvanično saznajemo da se radi o Anti Markanoviću (48), njegovom sinu Mariju (19) iz Ljubanovića i Kati Tomas (69) iz Ozimica kod Žepča.

 5. #265
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  TOČNO 4.015.832 GRAĐANA HRVATSKE BIRA 8377 VIJEĆNIKA LOKALNE VLASTI
  DANAS IZBORI
  ZAGREB - Hrvatska je danas opet na biralištima. Oko četiri milijuna građana s biračkim pravom, točnije njih 4.015.832, odlučuje, po četvrti put od stjecanja državne neovisnosti, tko će ih u iduće četiri godine predstavaljati u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama i Skupštini grada Zagreba.
  Građani će na izbore u 570 jedinica lokalne i područne samouprave; 20 županija i gradu Zagrebu, 123 grada i 426 općina. U lokalnim predstavničkim tijelima bira se 8377 članova, a na svako mjesto pretendira u prosjeku osam kandidata. Preciznije, za 8377 predstavničkih mjesta bori se 63.717 kandidata s 3194 kandidacijskih lista. Izborni prag, neovisno o tome je li riječ o nezavisnoj, stranačkoj ili koalicijskoj listi, je pet posto. Članovi lokalnih predstavničkih tijela biraju se na četiri godine, a prava i dužnosti im počinju s danom konstituiranja predstavničkog tijela.
  Birališta, njih 6589, biti će otvorena od 7 do 19 sati. Do 19 sati u nedjelju traje i izborna šutnja koja je počela s prvim minutama subote, no za razliku od dosadašanje prakse prekršitelje izborne šutnje čekaju novčane kazne koje se kreću od 3000 kuna za fizičku osobu do sto tisuća i čak pola milijuna kuna za pravnu osobu. Izbore će promatrati velik broj promatrača, ponajviše GONG-a.
  Iz GONG-a su najavili kako će izbore nadgledati oko tisuću njihovih promatrača, a u funkciji je i 105 mobilnih timova koji će obići ona biračka mjesta s kojih zaprime dojave o eventualnim nepravilnostima.
  Na samoj provedbi izbore angažirano je oko 50.000 osoba, za izbore je tiskano oko 7,5 milijuna glasačkih listića, a cijenu provedbe izbora ovaj put nitko nije niti procijenio. Ilustracije radi, posljednji lokalni izbori održani 2001. godine koštali su oko 50 milijuna kuna.

 6. #266
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Skup na Ravnoj gori zabranila bi svaka država kojoj je stalo do ugleda i antifašizma

  BEOGRAD - Skup koji se u nedjelju organizira na Ravnoj gori - okupljanje pristaša četničkog pokreta i Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića - zabranila bi svaka država kojoj je stalo do njenog ugleda i antifašističke borbe, a u Srbiji se on podiže na službenu razinu, što je apsurd i postavlja pitanje što se tamo proslavlja, izjavio je Miodrag Zečević, predsjednik komiteta SUBNOR-a Srbije i Crne Gore "Politici" od nedjelje.


  "Za narode s prostora bivše Jugoslavije 15. svibanj imao je simboliku, jer su toga dana kapitulirale posljednje njemačke jedinice, kao i njihovi suradnici, a oni će tamo na Ravnoj gori veličati jednog od tih suradnika. Da su četnici bili kolaboracionisti svjedoči i priznanje samog Mihailovića izrečeno na suđenju da četnicima nikada nije izdavao naređenja o napadu na Nijemce", kaže Zečević, dodajući da je skup na Ravnoj gori "problem vlasti, ali i dokaz da se oni identificiraju s bivšom kolaboracijom, što nije ni čudo, jer se tamo nalazi njihovo ideološko uporište".

 7. #267
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Rasim Ljajić, ministar, za „Blic“
  Mladića u Hagu očekuju do 11. jula
  Ratka Mladića očekuju u Haškom tribunalu do 11. jula, kada se obeležava dan zločina u Srebrenici, izjavio je u razgovoru za „Blic“ Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i lider Sandžačke demokratske partije.

  Šta će SCG učiniti da se Mladić nađe u Hagu do tog datuma?
  - Predstoji nam period intenzivnih akcija i provera koje treba da utvrde da li je Mladić u SCG. Najbolji način da sprečimo dalje spekulacije o tome da li je viđen u prodavnici, na utakmici ili u manastiru jeste da zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice proveravamo svaku informaciju o tome gde se Mladić navodno nalazi. Ali sve dosadašnje provere su pokazale da on nije na teritoriji SCG.

  Verujete li u njegovu dobrovoljnu predaju?
  - Ne verujem, ali sam siguran da će biti izručen Tribunalu ako bude u SCG.

  Spekulacije da je Radovan Karadžić navodno viđen u Beogradu samo bi trebalo da posluže da nakon Mladića i Karadžićev odlazak u Hag postane problem Beograda.

  - Tu nema dileme - Karadžić nikada neće biti problem Srbije. Ako završimo „slučaj Mladić“, time se stavlja tačka na saradnju s Hagom. Svaka zemlja, pa i SCG, ako nađe bilo kog optuženika, dužna je da ga preda Hagu.

  Osim Mladića, šta Hag još traži od SCG?
  - Ispunili smo 95 odsto zahteva prema Tribunalu i u pogledu dokumenata i u pogledu svedoka i izručenja. Očekujem da to potvrdi Karla del Ponte koja 2. juna dolazi u Beograd. Ostalo je još samo šest-sedam optuženih koje Tribunal traži od nas, a siguran sam da ćemo ispuniti sve obaveze. Međutim, sama Del Ponteova je izjavila da se dvojica, možda i trojica, od tih begunaca nalaze u Rusiji.

  Znate li vi ko se krije u Rusiji?
  - Postoje sumnje za neke optužene. Te se informacije proveravaju, ali ne mogu da kažem ništa više od toga.

  Kakve su šanse da Hag odobri da se vukovarskoj trojci sudi u Srbiji a ne u Hrvatskoj?
  - Smatram da su šanse Srbije veće. Verujem da će Sudsko veće početkom juna odlučiti da slučaj te trojke prepusti Srbiji.

  Koliko je verovatno da Hag odobri da se Šešelju sudi u Srbiji?
  - Po mojim saznanjima iz Tribunala, suđenje Šešelju bi trebalo da počne u novembru. Da li će taj predmet biti ustupljen našem pravosuđu, to niko ne zna, ali je država u obavezi da insistira da se što većem broju naših državljana dozvoli suđenje u SCG.

  Hoće li još neko od naših državljana biti pušten da se brani sa slobode do početka suđenja?
  - Insistiraćemo na puštanju svih 14 optuženih koji su se u poslednjih šest meseci dobrovoljno predali Hagu, među kojima su i Lukić, Pavković i Perišić.

  Kakve su vaše procene - hoće li DS ući u Vladu?
  - Smatram da DS neće ući u Vladu. To je obostrani interes i u vladajućoj koaliciji i u DS. Zato što bi logično bilo da zahtevi DS kao pojedinačno najjače stranke budu veliki, a to bi onda bilo neprihvatljivo za većinu stranaka u Vladi.

  Koliki je vek trajanja Koštuničine vlade?
  - Ili do novog ustava Srbije ili do referenduma u Crnoj Gori, koji se očekuje u martu iduće godine. Vlada prethodno jedino može pasti zbog afera ili raskola u vladajućoj koaliciji. Ne može biti srušena ni socijalnim nemirima ni u parlamentu.

  Hoće li biti tog referenduma u Crnoj Gori?
  - Kako sada stvari stoje, bliži smo referendumu nego njegovom neodržavanju. Smatram da su pokreti koji su formirani za očuvanje SCG više Crnu Goru približili referendumu, a možda i nezavisnosti, nego što su doprineli očuvanju zajednice, jer su homogenizovali suverenističko biračko telo.

  Nenad Čaluković

 8. #268
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Državna proslava 60-godišnjice pobede nad fašizmom na Ravnoj gori


  Bez prisustva državnih čelnika


  Okupljenima se obratio ministar spoljnih poslova SCG i lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković. Na Ravnoj gori su bili i ministar za kulturu Dragan Kojadinović i ministar za dijasporu Vojislav Vukčević
  Nova istina o generalu Mihailoviću: Proslava na Ravnoj gori  Valjevo - Na Ravnoj gori juče je pred više od 15.000 posetilaca održan tradicionalni ravnogorski sabor, kojim je, pored godišnjice antifašističkog ustanka Jugoslovenske vojske u otadžbini pod vođstvom generala Dragoljuba Mihailovića, obeležena i 60. godišnjica pobede nad fašizmom. Ravnogorski skup je po prvi put održan pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i njenog Ministarstva za kulturu, a okupljenima se obratio ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. On je poručio da će Srbija biti istinski priznata u Evropi i svetu tek kada sama sebi, "bez stida i srama", prizna istinu o generalu Mihailoviću i njegovom Ravnogorskom pokretu.

 9. #269
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Podgorica: Pronađena bomba u centru grada


  • Bomba iz II svjetskog rata


  U Podgorici je pronađena neaktivirana bomba iz Drugog svjetskog rata, teška oko 300 kilograma.

  Radnici koji rekonstruišu jednu od glavnih saobraćajnica u Podgorici bombu su zakačili rovokopačem, prenose mediji i navode da su stručnjaci za deminirianje očistili prostor oko bombe kako bi je danas uklonili i uništili.

  Na različitim lokacijama u Podgorici do sada su prilikom građevinskih radova nađene još tri bombe iz Drugog svjetskog rata.

 10. #270
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  PROMET Poginula putnica u autu, ozlijeđeni dva motorista, biciklist i pješak
  Suvozačica u 'yugu' mrtva nakon sudara
  Autor Antonija Mrša, Iva Štivičić, Damir Galić

  ŠIBENIK, ZAGREB, RIJEKA - PIROVAC - Šibenčanka Slađa Malenica (24) poginula je, a njezin brat Ljuborad Malenica (25) teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 14.10 sati na pirovačkom ulazu na autocesti Zagreb-Split kod mjesta Putičanje. Do nesreće je došlo kad je Ljuborad “yugom” zadarskih registracija oduzeo prednost “škodi feliciji” zagrebačkih oznaka. “Škoda” je bočno naletjela na “yugo” koji se od siline udarca prevrnuo na krov u grmlju pokraj ceste. Vozač “škode” Šibenčanin S. B. (29) lakše je ozlijeđen.

Ähnliche Themen

 1. Kroaten: Wir töten dein Kind,Serbe Thread:2
  Von SRB_boy im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 20.06.2012, 15:59
 2. Serben & kroaten
  Von Krešimir im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 122
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 15:09
 3. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 01.06.2009, 23:56