BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 8 von 28 ErsteErste ... 45678910111218 ... LetzteLetzte
Ergebnis 71 bis 80 von 271

Thread für Serben und Kroaten

Erstellt von Krajisnik, 15.04.2005, 16:51 Uhr · 270 Antworten · 6.872 Aufrufe

 1. #71
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  SRBI IZ SLAVONIJE ZAHTEVAJU POKRETANJE ISTRAGE O ZLOČINU
  21.4.2005 16:20 , BEOGRAD (Tanjug) - Članovi Udruženja porodica nestalih u Krajini zatražili su danas u Beogradu da se konačno ozvaniči istraga o civilnim žrtvama etničkog čišshenja Zapadne Slavonije, koje su pripadnici Hrvatske vojske masakrirali u operaciji ''Bljesak'' 1995. godine.

 2. #72
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  DRAŠKOVIĆ SA MITREVOM O GRANICI, KOSOVU, INTEGRACIJAMA
  SPOLJNA POLITIKA - Petak, April 22, 2005 13:13 RTS

  Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je u Skoplju da je za Srbiju i Crnu Goru od izuzetne važnosti pitanje demarkacije granice sa Makedonijom u delu prema Kosovu i Metohiji.

  'Taj deo granice treba da obeleže predstavnici Srbije i Crne Gore i Makedonije, uz bezbednosne garancije UNMIK-a i Kfora', istakao je Drašković posle susreta sa šefom makedonske diplomatije Ilinkom Mitrevom, kojim je započeo seriju razgovora sa makedonskim zvaničnicima, u okviru jednodnevne zvanične posete Skoplju.

  Drašković je u zajedničkom obraćanju novinarima naveo da Beograd ima isti stav i kad je reč o obeležavanju granice sa Albanijom.

  On je ponovio stav Beograda da rešenje za Kosovo i Metohiju vidi u formuli 'više od autonomije, manje od nezavisnosti'.

  'Naš osnovni cilj na Kosovu i Metohiji je zaštita našeg naroda i teritorijalnog integriteta države', podvukao je ministar.

  Mitreva je kazala da se Skoplje zalaže za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji kroz dijalog Beograda i Prištine, uz učešće međunarodne zajednice. Ona se založila da pitanje demarkacije zajedničke granice u delu prema Kosovu bude rešeno pre otpočinjannja razgovora o konačnom statusu pokrajine.

 3. #73
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  SUTRA 18. 'BEOGRATSKI DELTA SPORT MARATON' - BEOGRAD SPREMAN
  SPORT - VESTI - Petak, April 22, 2005 12:51 RTS

  Startom maratona i polumaratona ispred poslovnice JAT-a u Bulevaru kralja Aleksandra , sutra, u 10 časova počinje 18. Beogradski maraton. U 10,05 ispred Skupštine SCG počinje trka zadovoljstva na 5 km za čije učešće prijavljivanje nije potrebno.

  Pored takmičarskog, 18. Beogradski maraton ima i humanitarni karakter i sav prihod od 10.000 belih promotivnih majica, čija cena iznosi 400 dinara, biće usmeren humanitarnoj organizaciji 'Naša Srbija' koja brine o ugroženoj deci sa Kosova i Metohije.

  Organizatori očekuju da će učestvovati između 15 i 20.000 ljudi.

 4. #74
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Nikolina bežala roditeljima
  Dušana (36) i Veselko Gavrić, Srbima poreklom iz Bosne i Hercegovine kojima su službenici "Jugendamta" (Služba za brigu o deci i mladima) 22. oktobra prošle godine oduzeli šestoro dece zbog navodnog zanemarivanja, doživeli su prekjuče novi šok. Na vratima njihove kuće u Vikratu kod Menhengladbaha pojavili su su službenici kriminalističke policije i saopštili im da je Dušanina i Veselkova ćerka Nikolina (6) pobegla od staratelja i da policija ne zna gde se devojčica nalazi

 5. #75
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Milorad Buha, predsednik Vlade Republike Srpske Krajine u izbeglištvu
  Jedino se starci vraćaju u Krajinu
  Mladi Krajišnici plaše se montiranih političkih procesa. Beda u progonstvu je tolika da Krajišnici žele da im se vrati imovina i ostvare sva svoja prava koja im Hrvatska nije omogućila
  BEOGRAD - Krajem februara ove godine u Beogradu je održana obnoviteljska Skupština Republike Srpske Krajine (RSK) na kojoj je osnovana Vlada RSK u progonstvu. Za premijera Vlade RSK izabran je Milorad Buha, poslanik Srpske radikalne stranke. Buha govori za Glas javnosti o razlozima osnivanja i ciljevima Vlade RSK.

  - Cilj nam je da ukažemo na probleme Krajišnika koji punih deset godina žive na ivici egzistencije, bez ikakve mogućnosti da ostvare svoja prava. Putem raznih udruženja tražili smo da Hrvatska ispuni obaveze, ali ona do danas to nerado čini. Zato je jedini izlaz bio da se obnovi rad Skupštine Republike Srpske Krajine i njene vlade, koja će zatražiti internacionalizaciju problema.

  Kako ćete to uraditi?
  - Želimo da ukažemo međunarodnoj zajednici da Hrvatska ne sprovodi dogovor o povratku Srba i sve drugo šta je predviđeno - ostvarivanje stanarskih prava, pravo na imovinu, rad... Sporazumom o normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske predviđeno je da će Hrvatska vratiti Srbima svu imovinu i dati pravičnu nadoknadu. Taj sporazum je samo delimično ispunila, jer se u Hrvatsku vraćaju samo starci, dok se mladi plaše montiranih političkih procesa.

  Ali, međunarodna zajednica je bila saučesnik u progonu Krajišnika i ništa nije uradila da spreči zločine. Da li je realno očekivati da će sada reagovati na vaše zahteve?
  - Ako je svuda u svetu privatna svojina dominantna, i mi moramo reći da želimo povratak naše imovine, kuća i stanova, imanja, svega što smo imali. Demokratičnost neke države ocenjuje se i kroz ostvarivanje prava na privatnu svojinu. Sigurno je da su Krajišnici danas najugroženija populacija u Evropi. Njihova imovina je potpuno uništena i zapaljena i ne mogu je vratiti. Takođe, Srbi nisu učestvovali ni u privatizaciji državne imovine, pa su na taj način izgubili više od 30 milijardi evra, shodno nekadašnjem procentu stanovništva u Hrvatskoj.

  Obrazovali ste vladu tek posle deset godina progonstva. Da li ste suviše zakasnili?
  - Ne, to je poslednji pokušaj da se svetu ukaže na neostvarivanje prava Srba. Već odavno je sazrela potreba za povratkom Krajišnika. Nada je predugo trajala, iz godine u godinu smo verovali u povratak, ali su ekonomski problemi ovoga trenutka toliko kulminirali da Krajišnici jednostavno nemaju izbora. Egzistencijalni minimum je takav da Krajišnici žele da vrate imovinu i ostvare sva svoja prava koja im Hrvatska nije omogućila.

  Da li ste se obratili nekoj međunarodnoj instituciji?
  Obratili smo se međunarodnoj zajednici Rezolucijom i Memorandumom. Vlada RSK je ova dva dokumenta poslala na hiljade sajtova i adresa, u kojima ukazuje na probleme i ciljeve Krajišnika.

 6. #76
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Nudio Kosovo
  u ime države
  S. R. 21.04.2005, 18:50:28
  Radikali podneli krivičnu prijavu protiv Gorana Svilanovića. U prijavi se bivši šef diplomatije tereti za krivično delo ugrožavanja teritorijalne celine zemlje, jer je mimo Ustava i ministarskih ovlašćenja tražio da Kosovo dobije nezavinost. PSS očekuje Svilanovićevu ostavku.

 7. #77
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Hrvatska: Tajne službe otkrile gdje se krije Hrvoje Petrač koji je dio mreže koja pomaže Gotovini 22 Apr 2005 - 09:30

  --------------------------------------------------------------------------------

  • Hrvoje Petrač


  Hrvatske tajne službe su još prije mjesec dana otkrile gdje se skriva Hrvoje Petrač, jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna,...

  ...za kojeg se vjeruje da pomaže i materijalno obezbjeđuje hrvatskog generala Antu Gotovinu, koji je u bjekstvu.

  Petrač je, kako piše današnji "Večernji list", u jednoj zemlji "koja je u stalnom ratu", a u kojoj on ima čvrste poslovne veze u trgovini oružjem.

  Agenti hrvatskih tajnih službi odnedavno borave u toj zemlji kako bi dogovorili način hapšenja i izručenja Hrvatskoj.

  Užurbanost kojom se steže obruč oko Petrača rezultat je pritiska glavnog haškog tužioca Carle del Ponte prema kojoj je on dio mreže koja pomaže Gotovini.

  Prema pisanju "Večernjeg lista", pretpostavlja se da će Petraču, nakon hapšenja i izručenja hrvatskim vlastima, biti ponuđena neka vrsta blaže kazne za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, u zamjenu za informacije o generalu Anti Gotovini.

 8. #78
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Oružani okršaj kod Trogira, dvojica mrtvih

  SPLIT - Dva muška tijela pronađena su jutros ispred hotela "Jadran" u Segetu Donjem kod Trogira, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.
  Počinitelj, kao ni uzrok smrti još nisu poznati, a pretpostavlja se da je riječ o oružanom sukobu.

  Dojava da se kod hotela Jadran nalazi muškarac koji ne daje znakove života policiji je stigla oko 6,20 sati.

  Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je da je muškarac mrtav, a u blizini, u stražarskoj kućici pronađen je još jedan mrtav muškarac u lokvi krvi, izjavio je načelnik Operativno-komunikacijskog centra PU splitsko - dalmatinske Željko Buzov.

  Kako se neslužbeno doznaje, jedan od dvojice mrtvih, 22-godišnji N. K., radio je kao zaštitar zaposlen u jednoj solinskoj tvrtki. Identitet drugog ubijenoga još nije utvrđen.

  Očevid je još u tijeku, a policija traga za počiniteljima.

 9. #79
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Ministri EU u ponedeljak o studiji za SCG
  Šefovi diplomatija Evropske unije bi u ponedeljak, na sastanku u Luksemburgu, trebalo da prihvate povoljnu studiju o izvodljivosti za sklapanje sporazuma o pridruživanju SCG i EU, koju je izradila Evropska komisija.

 10. #80
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  DOGOVOREN TRANSFER JOŠ JEDNE GRUPE OSUĐENIKA IZ LEPOGLAVE
  21.4.2005 17:34, BEOGRAD (Tanjug)
  - Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić najavio je danas da bi grupa brojnija od pet osuđenika mogla sledeće nedelje da bude prebačena iz zatvora u Lepoglavi u Srbiju.
  Ljajić je dogovor da se nastavi sa realizacijom dogovora o transferu osuđenih lica iz tog zatvora postigao u razgovoru sa ministrom pravde Hrvatske Vesnom Škare-Ožbolt.

Seite 8 von 28 ErsteErste ... 45678910111218 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Kroaten: Wir töten dein Kind,Serbe Thread:2
  Von SRB_boy im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 20.06.2012, 15:59
 2. Serben & kroaten
  Von Krešimir im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 122
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 15:09
 3. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 01.06.2009, 23:56