BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

"Times" will unabhängiges Montenegro!!!

Erstellt von Montenegrin, 03.05.2006, 20:09 Uhr · 2 Antworten · 353 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  02.02.2006
  Beiträge
  8.965

  "Times" will unabhängiges Montenegro!!!

  "Times" (englische zeitung) unterstützt Milo und die unabhängigkeitsbefürworter!!!
  Leider nur auf serbisch!!

  Petnaest godina nakon što je Jugoslavija upala u niz građanskih ratova koji su odnijeli više od 100 hiljada života, posljednja od njenih konstitutivnih država će je ubrzo napustiti

  Posljednja faza u dezintegraciji ove bivše regionalne sile je pokrenuta nakon što su politički lideri Crne Gore, sićušne balkanske Republike sa 650 hiljada stanovnika, dali zeleno svjetlo za referendum o nezavisnosti od Srbije.
  Parlament te Republike je donio odluku o održavanju referenduma u maju, u isto vrijeme kada je medijator Ujedinjenih Nacija stigao u susjedno Kosovo na razgovore za koje postoji velika mogućnost da će dovesti do njegove nezavisnosti.
  Crna Gora, koja je veličine Sjeverne Irske, je jedina od šest konstitutivnih djelova nekadašnje Socijalističke federativne Republike Jugoslavije koja nije ostvarila nezavisnost nakon raspada te komunističke države 1991. godine. Ukoliko glasa za nezavisnost postaće prva nova evropska zemlja od 1993. godine, kada je došlo do razlaza Slovačke i Češke. Ona će automatski biti na putu ulaska u Evropsku uniju, čija bi bila najmanja članica posle Luksemburga i Malte.
  Ova planinska i gusto šumovita republika – čije ime znači "crna planina" – bila je nezavisna država gotovo hiljadu godina dok nije nasilno apsorbovana u Jugoslaviju na kraju prvog svjetskog rata. Crnogorci se ponose time što su jedini dio Balkana koji nije bio pod turskom vlašću za vrijeme Otomanske imperije.
  Parlament je glasao o referendumu nakon što su principi njegovog održavanja odobreni u ponedjeljak od strane ministara spoljnih poslova EU, koji su dali zeleno svjetlo da se glasanje održi pod uslovom da taj prijedlog bude podržan razlikom u glasovima većom od 55 na prema 45 procenata.
  Iako je pro independistički premijer Milo Đukanović izjavio da je taj cenzus nedemokratski, on je Miroslavu Lajčaku, izaslaniku EU u Crnoj Gori, rekao da će ga prihvatiti.
  - Ne vjerujem da će se crnogorska vlada odlučiti da uđe u konfrontaciju sa EU oko ovog pitanja - rekao je gospodin Lajčak. EU drži balkanske države u poslušnosti zahvaljujući pomoći koju im pruža, ekspertizi, mjerama bezbijednosti i što je najubjedljivije - mogućnosti učlanjenja u EU.
  Brisel je dugo pokušavao da osujeti rastući separatistički pokret u Crnoj Gori, u strahu da bi bilo kakav potez mogao destabilizovati već nestabilan region. Srbija se oštro protivila crnogorskoj nezavisnosti, ponajviše zato što bi izgubila izlaz na jadransku obalu i postala zemlja okružena kopnom.
  Crna Gora već ima visok stepen autonomije (od Srbije), koja je više od 10 puta veća po površini. Ona ima poseban parlament, vladu i valutu - koristi euro.
  Zajedničke politike uključuju odbranu, inostrane poslove, unutrašnju trgovinu, evropske integracije i ljudska prava. U objema je srpski zvanični jezik i preovladava pravoslavno hrišćanstvo. Crna Gora, koju su za razliku od Srbije, balkanski ratovi umnogome zaobišli, ima relativno dinamičnu ekonomiju, zasnovanu na turizmu, aluminijumu i proizvodnji hrane. Nije nimalo izvjesno da će Crnogorci glasati u dovoljno velikom broju da bi prebacili prag od 55 odsto potrebnih za nezavisnost, imajući u vidu brojnost manjina, uključujući i Srbe, koji se tome protive. Na posljednjim izborima, 57 odsto birača je glasalo za proindependističke stranke, a 43 je bilo protiv.
  Najnovije istraživanje javnog mnjenja, sprovedeno u novembru, pokazalo je da 43 odsto podržava nezavisnost, 31 se protivi, dok je neporedijeljenih 24 odsto. Crnogorske diplomate su upozorile da bi moglo biti opasno ako više od 50, ali manje od 55 odsto birača glasa za nezavisnost. - Možete imati manjinu koja upravlja većinom" - rekao je jedan od njih.
  Mnogi Crnogorci su frustrirani zbog činjenice da su bili pogođeni istim međunarodnim sankcijama, iako nijesu učestvovali u ratu na Kosovu '98/9. godine. Oni tvrde da bi njihovoj zemlji bilo bolje ako bi se odvojila od svog partnera koji je mučen brojnim problemima.
  Dragan Kujović, potpredsjednik crnogorske skupštine, juče je rekao: "Mi smo mala zemlja, ali zemlja koja ima realnu osnovu za brz ekonoski rast, ali smo sputavani od strane Srbije.
  - Kao nezavisna zemlja, bez reputacije Srbije koja nas sputava, moći ćemo da napredujemo mnogo brže prema EU, članstvu u NATO-u i odnosima sa Zapadom – zaključio je on.

 2. #2

  Registriert seit
  12.03.2006
  Beiträge
  3.755
  Wer is unter "milo" gemeint?


  kann jemand übersetzen?

 3. #3

  Registriert seit
  02.02.2006
  Beiträge
  8.965
  Milo ist der premier minister von CG =>> Milo Djukanovic

  puuh....ist ziemlich viel zum übersetzen, vielleicht morgen!! 8)

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 51
  Letzter Beitrag: 29.03.2012, 00:14
 2. Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 05.06.2011, 17:26
 3. Antworten: 39
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 13:37
 4. Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 24.04.2010, 13:22
 5. Antworten: 236
  Letzter Beitrag: 23.09.2009, 00:56