BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 37

Tito war Moslem

Erstellt von Kada, 18.07.2009, 19:55 Uhr · 36 Antworten · 4.814 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  28.06.2009
  Beiträge
  2.278

  Tito war Moslem

  Nach meinen neusten Forschungen habe ich zweifelslos herausgefunden, dass Josip Broz Tito, eigntlich Yussuf Al-Broz Moslem war und Jugoslawien daher ein islamischer Staat war.

 2. #2

  Registriert seit
  28.06.2009
  Beiträge
  2.278
  U razgovoru za Saff, Hamdija ef. Jusufspahić govori o svojim tajnim saznanjima o komunističkom vođi Titi

  Hoće li beogradski muftija klanjati dženazu Josipu Brozu?

  Pričama o starim nanama koje su - kad je Tito umro - naručivale učenje Jasina kod hodža za njegovu dušu, ovih dana se priključio i kontroverzni beogradski muftija Hamdija Jusufspahić. Nakon 22 godine od Titine smrti, odlučio je u javnost iznijeti svoju "veliku tajnu" - Tito je umro kao musliman! Takve navode je potvrdio i u razgovoru za Saff. Ali, ni to nije sve - muftija "ima još stvari koje će se čuti, a koje su još veće od ove"

  Piše: Muamer Gondžo

  U nekim novinama, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, a to je prenijeto i u Bosni, objavljeno je da ste izjavili da je Tito umro kao musliman. Je li ta informacija tačna i kako ste Vi došli do nje?

  Jusufspahić: Ja sam rekao ono što je tačno. Ja sam rekao ono što je meni rečeno, a to sam zaključio na osnovu Badurinine izjave, mislim da se zvao Veljko, Titinog ličnog sekretara. Kad je Tito umro, onda smo, po običaju, otišli da se upišemo u knjigu žalosti. Pošto sam ja ovdje predstavljao Islamsku zajednicu, otišao sam da se upišem.

  Sa mnom je bio i alžirski ambasador Abdulhamid Adžali. Taj Adžali je bio dobar prijatelj sa Badurinom, te je Badurina prišao nama i meni čestitao.

  Ja sam se začudio, govoreći: "Pobogu, pa šta mi čestitaš, a čovjek umro?" On mi reče: "Umro je u vašoj vjeri". Rekoh: "Ne razumijem, gospodine Badurina?" On reče: "Razumjet ćete kasnije. Tito je umro čitajući Kur'an treći put zaredom te je zatražio da se ne sahrani ni kao maršal, ni kao predsjednik države, nego kao običan čovjek, baš onako kako se muslimani sahranjuju".

  Sreo se s Titom 22 puta

  Je li on mogao postati musliman samo zato što je čitao Kur'an?

  Jusufspahić: Ono što sam ja čuo, ono što je meni rekao pred patrijarhom Germanom, pred katoličkim nadbiskupom Turkom, odnosno pred svećenicima koje je pozivao na neke svečanosti, jest da mi je rekao da on voli muslimane. Jasno i glasno. A pitao me je vrlo često o islamu. Ja sam kod njega bio 22 puta po njegovom zahtjevu. Nikad nije bilo sastanka, a da nije bilo razgovora o vjeri, o islamu.

  Mislite li zaista da je on umro kao musliman?

  Jusufspahić: Zašto ne mogu vjerovati ako se čovjek interesirao, ako je čitao i ako je pred smrt treći put čitao prijevod Kur'ana. Zašto ja to, onda, ne bih mogao vjerovati? Zašto ne bi on mogao povjerovati da je islam prava prirodna vjera i da je dinul-akl, tj. vjera razuma. Pogotovo ako je to rekao neko tako odgovoran, i to pred diplomatom, pred stranim ambasadorom, te pred stariješinom vjerske zajednice u glavnom gradu. Zašto ne bih mogao vjerovati?!

  Dženaza u odsutnosti?!

  Nije li to čudno s obzirom da je tokom svoje vlasti proganjao i zatvarao muslimane?

  Jusufspahić: Muhammed, alejhi selam, molio je Allaha, dželle šanuhu, da mu pojača islam sa jednim od njegova dva najteža neprijatelja, Omerom ili Ebu-Džehlom. Allah, dželle šanuhu, dao je da Omer, koji je krenuo da ga ubije, primi islam. Islam je takav, takva vjera.

  Može li se, onda, reći da je Tito za muslimane bio poput Omera ili Ebu-Džehla u njihovom džahilijetu, tj. da je bio silnik?

  Jusufspahić: Pa, sigurno je bio. On je komunist. Ali, imam ja još stvari koje će se čuti, a koje su još veće od ove. Ja sam svašta doživio od komunista.

  S obzirom da vjerujete da je umro kao musliman, jeste li mu klanjali dženazu, jer mu je niko drugi nije klanjao?

  Jusufspahić: Pa, nisam. Nisam mu klanjao dženazu. Zašto bih mu morao klanjati dženazu?!

  Ako je umro kao musliman, a niko mu nije klanjao dženazu, zašto mu se ne bi klanjala dženaza kao za odsutnog mrtvog muslimana?

  Jusufspahić: Pravo da ti kažem, ja nisam o tom razmišljao u to vrijeme. Tada se nisam ni izjasnio da je to tako bilo, niti sam to kome kazao. Dvadeset godina je prošlo od njegove smrti i sada sam to rekao da to ne bi sa mnom umrlo, to što smo samo ja i Adžali saznali. Kad sam 1985. godine primio nagradu od Mubareka, Orden za rad na islamskom polju, te kad mi je predavao orden, došao je alžirski ambasador te mi čestitao. Sa nama je bio isti onaj čovjek koji je bio sa mnom kad nam je Badurina ono rekao, pa me je ambasador pozvao na večeru. Rekao sam da ću se odazvati samo ako ovaj ponovi ono što nam je Badurina rekao na sahrani te je on to i ponovio i dodao je da je to zabilježeno i u diplomatskoj pošti toga vremena.

  S obzirom da je prošlo dvadesetak godina otkako je Tito umro, zašto tek sada otkrivate tu informaciju? Jeste li je i prije negdje iznosili?

  Jusufspahić: Ja sam to govorio, kako da ne. Govorio sam ljudima u razgovorima, ali to nisam davao novinarima. Ni sada nisam dao "Ekspres politici" ništa o tome, a oni su to objavili sa bombastičnim naslovima, ali jesam rekao Radio-Beogradu te su to oni prenijeli.

  Tajna razgovora sa Miloševićem

  Jeste li u toku svoga mandata kao beogradski muftija išli u posjetu Miloševiću i je li Vas i on ispitivao o islamu?

  Jusufspahić: Slobodan Milošević, još od Gazimestana, deset punih godina nije htio da me vidi, da govori sa mnom ili da me primi. Poslije deset godina me pozvao te se među nama vodio veoma interesantan razgovor, o kome sada neću da ti pričam.

  Koja je bila tema razgovora?

  Jusufspahić: Eh... Pa radilo se o Islamskoj zajednici, o meni, radu i o njegovom vjerovanju, i tako.

  Na osnovu tog razgovora, biste li to mogli povezati sa Titom i razgovorima sa njime, te bi li i Milošević mogao primiti islam?

  Jusufspahić: Pa, zašto ne bi mogao? Ja ne vidim pametnog čovjeka koji ne bi mogao primiti islam.

  Znači li to da je Milošević pametan čovjek?

  Jusufspahić: Ja ne vidim pametnog čovjeka... Koliko je on pametan, o tome se da razgovarati, ali ne vidim pametnog čovjeka koji ne bi mogao prihvatiti islamska načela.

  Imate li još nešto reći za kraj?

  Jusufspahić: Imam samo to da kažem da sam ja cijeli svoj život posvetio svojoj dragoj vjeri islamu, i to na najtežim mjestima i u najtežim vremenima, pa me čudi zašto taj moj svijet u Bosni ne zna da sam ja kao prvi svršenik medrese otišao na rad u vjersku službu, a nisam otišao na neko bolje mjesto na kome su daleko bolje pare. Zašto ne znaju da sam ovdje došao na najteže mjesto da radim i živim sa svojom vjerom, te da nisam makao odavde?  Hfz. Senaid Zajimović, magistar islamskog prava

  Prihvatanje islama se javno izražava, ovako je to samo nova obmana muslimana

  Vijest koju prenose novine s izjavom beogradskog muftije Hamdije ef. Jusufspahića u kojoj on tvrdi da je Tito umro kao musliman, veoma je neobična, pogotovo što se pojavila u vrijeme opće hajke i antiislamske kampanje. Titu više niko ne svojata i sve se manje spominje. Jedino ga još neki naši Bošnjaci smatraju svojim predsjednikom. Za njim i njegovim vremenom, "kad je svima bilo lijepo", već odavno žale samo komunistički nostalgični Bošnjaci. Sasvim je razumljiva njihova nostalgija. Ali, nije razumljiva nostalgija nekog muftije, čovjeka koji je završio teološke nauke, čovjeka koji nije deklarirani komunist, već islamski teolog i misionar, koji je zadužen da se brine o muslimanima u svom muftiluku. Muftijina izjava ide u prilog neokuministima iz naših redova i opravdava neke naše nane koje su mu, kad je Tito umro, učile jasine i hatme. Nakon ove izjave, nane će odahnuti i konačno svima dokazati kako su bile u pravu što su onomad govorile "rahmetli Tito". On, sada, nakon 23 godine, tvrdi da je kod Tita bio čak 22 puta i da su njih dvojica razgovarali o islamu. Ova vijest ne bi bila čudna da ju je muftija objavio i izrekao ubrzo nakon smrti Josipa Broza, kad je ta vijest mogla nešto i značiti, jer su za Titina vremena bosanski muslimani ostali bez svoje nacije, a postali vjerska skupina. Za njegova vremena je Goli otok bio simbol stradanja muslimana. Zar ne bi Tito, koji se, prema muftiji, toliko interesirao za islam, pomogao muslimanima i omogućio im povlašteniji položaj? Tvrditi za nekoga da je umro kao musliman možemo samo onda kad ta osoba javno izrazi svoju opredjeljenost i javno prihvati islam. To što je samo muftiji, a ne i tadašnjem reisu, rečeno da je Tito umro kao musliman, govori nam više o muftiji kao čovjeku koji je možda mogao uticati na položaj muslimana, a on to nije uradio. Radi svega, smatram da ovakva izjava, kao i sve ove antiislamske kampanje, ima kao cilj još jednu obmanu muslimana.  Muharem Omerdić, vjersko-prosvjetni referent Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

  Nije ni razmišljao o islamu, bio je komunist i ateist

  Nemam šta komentirati o tome. Pročitao sam ono što piše u novinama, a ne mogu tvrditi je li to bilo ili nije bilo. Beogradski muftija nije u našoj nadležnosti, tako da moje izjave o njemu nisu mjerodavne. Ja se sa Titom nikad nisam sreo i ne znam nešto posebno o njemu, osim onoga što znaju svi drugi ljudi kao građani ove zemlje. Nikad ranije nisam čuo da je Tito razmišljao o islamu. Znam da je bio komunist i ateist, a da je bio vjernik, to ne znam. Ono što je muftija rekao, za mene je novo.

 3. #3

  Registriert seit
  04.07.2009
  Beiträge
  2.452
  Schön für dich.

 4. #4
  Gott
  hm...

 5. #5
  Grasdackel
  Ist er nicht in einer Badewanne ertrunken ?

 6. #6

  Registriert seit
  28.06.2009
  Beiträge
  2.278
  haha bahnbrechende erkenntinisse, da werden sicher viele sehr neidisch. :albino:

 7. #7

  Registriert seit
  28.06.2009
  Beiträge
  2.278
  Zitat Zitat von Grdelin Beitrag anzeigen
  Ist er nicht in einer Badewanne ertrunken ?
  kann sein, hauptsache er ist als moslem ertrunken.

 8. #8
  Baader
  Kada wurde als Kind 3 mal in die Luft geworfen, aber nur 2 mal gefangen. Wer von euch wusste das?

 9. #9
  Gott
  poserem ti se ja u tvoju kadu... :animalmonkey:

 10. #10

  Registriert seit
  30.05.2009
  Beiträge
  5.328
  Zitat Zitat von Kada Beitrag anzeigen
  Nach meinen neusten Forschungen habe ich zweifelslos herausgefunden, dass Josip Broz Tito, eigntlich Yussuf Al-Broz Moslem war und Jugoslawien daher ein islamischer Staat war.  Mach einen Gelben Rand für den Halbmond und den Stern, dann sieht es besser aus^^ Und dreh den Stern ein wenig, muss ja nicht genau das türkische Wappen sein

Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Josip Broz Tito - Јосип Броз Тито - Jusuf Broz Tito
  Von Kingovic im Forum Peoples - Stars & Stories
  Antworten: 305
  Letzter Beitrag: 23.10.2017, 09:57
 2. Vom Rapper zum Moslem
  Von Emir im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 05.01.2010, 22:57
 3. Was sagt ein Moslem...
  Von denki im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 06.04.2009, 14:46
 4. Tito ne Kosové, Tito in Kosova
  Von MIC SOKOLI im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 19.01.2009, 19:18
 5. moslem-verfolgung
  Von MIC SOKOLI im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 01.05.2006, 22:13