BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 13 von 30 ErsteErste ... 39101112131415161723 ... LetzteLetzte
Ergebnis 121 bis 130 von 300

To je naša zemlja, tu žive Hrvati !

Erstellt von cro_Kralj_Zvonimir, 14.04.2010, 17:38 Uhr · 299 Antworten · 18.567 Aufrufe

 1. #121

  Registriert seit
  13.04.2010
  Beiträge
  266

  Gross-Kroatien?

  Zitat Zitat von cro_Kralj_Zvonimir Beitrag anzeigen


  To je naša zemlja, tu žive Hrvati

  Čitajući ovih dana brojne portale i brojne forume po bespućima internetskih dubina, običan čovjek koji se zanima za sudbinu napaćenog i ponosnog hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ne može se oteti dojmu da je situacija u najmanju ruku katastrofalna.

  Piše se o tome kako su Hrvati demografski, kulturološki, politički, pa čak i financijski doživjeli potop na ovom, vjekovima hrvatskom prostoru.
  Potaknut tim natpisima malo sam dublje proučavao situaciju moga naroda i došao do informacija koje ne samo da pobijaju ove natpise, nego čak pokazuju dijametralno suprotnu situaciju.  Demografija


  Proučavajući demografiju Hrvata u Bosni i Hercegovini došao sam do dosta ohrabrujućih podataka.

  Naime, prvo što me zanimalo su pet županija koje su „obranjene" (neke više neke manje) u Domovinskom ratu.


  Prema priloženim tablicama, iako je broj Hrvata u razdoblju od 1991 godine do 2008 pao u apsolutnom iznosu za 53.716, u relativnom broju Hrvati su povećali svoj udio u ovih pet županija sa 49,7% na 57,2%, što je povećanje od 7,5%.
  Ono što posebno veseli je Zapadno Hercegovačka Županija, koja je danas najmlađa županija u BiH i u kojoj osnovnu školu pohađa čak 10.000 mališana, što je oko 1.100 po generaciji.
  Kada bi gledali popis iz 1991. godine po „novoj metodologiji" broj Hrvata u BiH bi iznosio oko 690.000. Danas se taj broj kreće oko 500.000 Hrvata.
  Treba napomenuti da smo od okončanja nesretnog rata na ovim prostorima uspjeli povećati svoj udio u pojedinim općinama. Tako je primjerice 2000. godine broj Hrvata u Mostaru bio ispod 50%, dok je danas zahvaljujudi doseljavanju, sveučilištu te percepciji Mostara kao glavnog grada Hrvata u Bosni i Hercegovini postotak Hrvata narastao na 57%. Slična je situacija sa Vitezom u kome je taj odnos porastao sa 55% na 60%.
  Prije nekog vremena u emisiji „Otvoreno" jedan je „Hrvat" (prof. Kukić) govorio o tome kako „nisu Hrvati samo nestali sa područja u kojima su bili pod pritiskom Muslimana i Srba", pa je spomenuo Livno i Tomislavgrad i nestanak Hrvata s toga područja. Treba napomenuti činjenicu da je primjerice u popis stanovništva iz 1991. godine u stanovništvo Livna uključeno čak oko 8.200 Hrvata „na privremenom radu u inozemstvu", koji tada nisu živjeli u Livnu, a po novoj se metodologiji ne bi ubrajali u rezidentno stanovništvo BiH.
  Nešto lošiji su podaci u općinama Kakanj i Vareš, dok je u velikim gradovima poput Zenice, Tuzle i Sarajeva jako teško procijeniti broj Hrvata, budući da pored Hrvata koji glasuju za hrvatske stranke postoji veliki broj onih koji glasuju za „narodne stranke". Također, u gradovima je dolazilo do većeg miješanja stanovništva (miješani brakovi), te su podaci koje primjerice daje katolička crkva o broju vjernika, dosta podcijenjeni.
  Politika
  Kada bi gledali politiku Hrvata u Bosni i Hercegovini kazali bi da su na tome polju Hrvati možda i najviše ugroženi. Razjedinjenost političara, velik broj malih stranaka te kao točka na „i" - stvaranje „novog" HDZ-a, prema nekima je dovelo Hrvate na samo dno političke scene u BiH.
  Međutim, proučavajući Ustav FBiH i status Kantona/Županija, došao sam do zaključka da smo jedna od decentraliziranijih zemalja u okruženju. Naime, Županije imaju dosta ovlasti koje im daju skoro pa notu „države u državi", a neke koje treba izdvojiti su potpuna autonomija u školstvu, zasebno Ministarstvo Unutrašnjih Poslova (MUP), Ministarstvo Financija…
  Ovaj potencijal Županija treba iskoristiti maksimalno, budući da mi već imamo pet „entiteta" u kojima smo koliko toliko zastupljeni u Vladi istih.
  Karta županija FBiH i broj hrvatskih mandata u pojedinoj županiji (5 prije navedenih županija)


  Pored ovih županija, Hrvati imaju i vlast u općinama Usora i Žepče koje se nalaze u Zeničko Dobojskoj Županiji. Hrvati su se uspjeli obraniti na ovim područjima, tako da u tim krajevima broj Hrvata ne odstupa puno od popisa iz 1991. godine.
  Sveučilište
  Sveučilište u Mostaru je možda i najbolji i najjači kohezivni faktor opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini, budući da daje mogućnost mladim ljudima, napose Hrvatima da se školuju u svojoj domovini. Govoreći o Sveučilištu, moramo napomenuti da je danas to najbrže rastuće Sveučilište u BiH. Podaci FZS govore kako je:

  • Akademske godine 2007/08 Sveučilište pohađalo 6993 studenata
  • Akademske godine 2008/09 Sveučilište pohađalo 7767 studenata
  Povećanje od čak 11% u jednoj godini, daje i budi nadu u akademsku budućnost Hrvata BiH.
  Treba napomenuti da se nastava Sveučilišta u Mostaru izvodi i u dislociranim centrima diljem Herceg Bosne: Livno, Jajce, Kiseljak, Vitez, Žepče i Orašje. Govoreći o kapitalnim ulaganjima, Sveučilište u Mostaru je najveće gradilište u Mostaru kao i Sveučilište u koje je najviše uloženo od svih visokoškolskih ustanova u BiH.
  U prvoj fazi izgradnje kampusa Hrvatska Vlada je uložila 183 mil. KN te su izgrađene brojne zgrade , dok će u drugoj fazi biti uloženo još čak 173 mil. KN !
  Novoizgrađeni objekti Sveučilišta u Mostaru, koji su dovršeni u prvoj fazi izgradnje Kampusa u Mostaru.

  Građevinski fakultet

  Medicinski fakultet

  Filozofski fakultet

  Visoka zdravstvena škola
  Ekonomija i gospodarstvo
  Hrvati su u Bosni i Hercegovini definitivno najpoduzetniji narod, što pokazuju brojni privatnici od Posavine preko Žepča, Viteza, Kiseljaka pa sve do Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog…
  FIS Vitez je pokretač razvoja lašvanske doline zajedno sa Economicom i nizom malih poduzeća koja su u vlasništvu lokalnih Hrvata. Prije nekoliko godina izgrađena je na rijeci Lašvi mini hidroelektrana, novoizgrađeni Franšizni centar u Vitezu je središte raznih kongresa i seminara…
  U Širokom Brijegu je sjedište Feala (vodećeg poduzeća u preradi aluminijskih proizvoda u regiji), Tomislavgrad ima tvornicu kablova koja izvozi većinu svojih proizvoda, u Ljubuškom su sjedišta koncerna Agram i Croatia Osiguranja. Mostar je posebna priča i pored svih državnih poduzeća u njemu su sjedišta Hypo i Unicredit Banke.
  Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne u svome vlasništvu ima 5 velikih hidroelektrana (Jajce I, Jajce II, Mostar, CHE Čapljina i Rama), a izgradili su poslije rata i dvije nove (HE Peć-Mlini, te je pri kraju izgradnja novog postrojenja HE Mostarsko Blato). U planu su izgradnja VE Mesihovina, nekoliko mini hidroelektrana, te termoelektrana u Tomislavgradu…Ovo poduzeće zapošljava oko 1800 ljudi.
  Upravna zgrada Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne

  HT Mostar zajedno sa HP Mostar i Eronetom također zapošljava nekoliko tisuća ljudi. Aluminij je najveći izvoznik u BiH, te je sa svojih oko 1000 zaposlenika razvojni pokretač čitave mostarske regije.
  Tamo gdje Hrvati žive bolji su ekonomski pokazatelji, pa čak i u „mješovitoj" županiji Središnja Bosna. Donosimo top 10 poduzeća po prihodima iz CORE businessa SBŽ (2008. godina):  1. FIS d.o.o. Vitez
  2. BOREAS d.o.o. Kreševo
  3. KIM TEC D.O.O VITEZ
  4. ECONOMIC d.o.o. Vitez
  5. TIOIL d.o.o. Stara Bila
  6. SARAJEVSKI KISELJAK d.d. Kiseljak
  7. SAB D.O.O Busovača
  8. UTD "BEST" d.o.o. Travnik
  9. ECOS d.o.o. Vitez
  10. KORLEA d.o.o. Jajce

  SVIH 10 poduzeća su u vlasništvu BiH Hrvata.

  ZAKLJUČAK
  Ono što želimo poručiti svima onima koji bi voljeli da nas nema je :
  Mi Hrvati smo, suprotno željama pojedinih pa i visoko pozicioniranih osoba, kako u BiH tako i Hrvatskoj, opstali, ostali i čuvamo svoju domovinu. Jaki smo u ekonomskom, političkom (u dobroj mjeri), demografskom i svakom drugom smislu.
  Još smo tu, još nas ima u inat svima.
  Kolumne - Demografija - To je na?a zemlja, tu ?ive Hrvati - HercegBosna - Portal Hrvata Bosne i Hercegovine
  Sehr schöner Beitrag zur Lage der Kroaten in Bosnien welcher zeigt das die Situation doch nicht so schlecht aussieht wie alle sagen,
  Vor allem in der Herzegowina werden am meisten Kinder in ganz BiH geboren pro EInwohner auch interessant Posusje mit über 90% Kroaten hat das größze Prozentuale Wachstum der Bevölkerung in ganz Bosnien.
  Vor allem wirtschaftlich stehen Kroaten deutlisch besser da als Bosniaken in der Förderation.
  Die Anzahl der Kroaten in Mostar hat sich in den letzten Jahren stark vergrößert so das man heute von 60% Kroaten ausgehen kann.
  Im Zentral-Bosnischen Kanton in dem Kroaten knapp 40% der Bevolkerung stellen sind alle 10 größten Firmen des Kantons im kroatischen Besitz.


  Werde auch noch andere interessante Fakten posten,etc...
  Im gesamten Bosnien-Herzegowina kommen die Kroaten auf einen Bevölkerungsanteil von knapp 18%. Die Bosniaken bilden immer noch die Mehrheit mit etwa 44%

  Kroatien gehört den Kroaten, Bosnien-Herzegeowina nicht.

  Aber Ihr seit ja bekannt dafür Anspruch auf fremdes Territorium zu stellen. Auch In Slowenien bei der Bucht von Piran wollt Ihr die Seegrenze zu euren Gunsten verschieben.

 2. #122
  Posavac
  Zitat Zitat von ivan2805 Beitrag anzeigen
  Aber Ihr seit ja bekannt dafür Anspruch auf fremdes Territorium zu stellen. Auch In Slowenien bei der Bucht von Piran wollt Ihr die Seegrenze zu euren Gunsten verschieben.
  Slowenien stellt doch den Anspruch, nicht Kroatien


  Slovenija do Portoroza! (i dalje ne)

 3. #123
  Dadi
  Zitat Zitat von ivan2805 Beitrag anzeigen
  Im gesamten Bosnien-Herzegowina kommen die Kroaten auf einen Bevölkerungsanteil von knapp 18%. Die Bosniaken bilden immer noch die Mehrheit mit etwa 44%

  Kroatien gehört den Kroaten, Bosnien-Herzegeowina nicht.

  Aber Ihr seit ja bekannt dafür Anspruch auf fremdes Territorium zu stellen. Auch In Slowenien bei der Bucht von Piran wollt Ihr die Seegrenze zu euren Gunsten verschieben.
  Uiiii der Janez kommt und gibt seinen Senf dazu

 4. #124

  Registriert seit
  03.12.2009
  Beiträge
  1.166
  Zitat Zitat von hamza-gazija Beitrag anzeigen
  was redest du? bosnien war immer ein land. wir sind ein volk. gerade die 3 religionen machen bosnien zu einem der schönsten länder der welt und europas (sarajevo = jerusalem europas)
  dijaspora nationalisten wie du werden unten sowieso bespuckt. ich mein mostar , ok, da sind die leute teilweise echt so drauf wie du, aber ansonsten redet kein katholik so
  nosila te drina

  blabla echt bewegend deine kleine geschichte! nur die realität sieht ein wenig anders aus

 5. #125

  Registriert seit
  03.12.2009
  Beiträge
  1.166

  Daumen hoch

  Zitat Zitat von Metkovic Beitrag anzeigen
  ein Land ?


  .

  wer ist wir ?
  Sarajevo ist heute nicht mehr das was es war...und Relgion hin oder her....es gibt Kroaten, Serben und....die Hercegovina

  Sauberer Klartext!

 6. #126
  Dadi
  Zitat Zitat von Dane_HR Beitrag anzeigen
  Sauberer Klartext!

  Haha er schreibt doch kaum was außer Phrasen die ich vor 5 Jahren bereits in nem anderen Forum von ihm geelsen habe...

 7. #127

  Registriert seit
  03.12.2009
  Beiträge
  1.166
  Zitat Zitat von Dadi Beitrag anzeigen
  Haha er schreibt doch kaum was außer Phrasen die ich vor 5 Jahren bereits in nem anderen Forum von ihm geelsen habe...

  nein, er schreibt nur die Wahrheit, so wie es ist! klartext nichts anderes! und nicht wie man gerne BiH "möchte"...

 8. #128

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Zitat Zitat von Dadi Beitrag anzeigen
  Haha er schreibt doch kaum was außer Phrasen die ich vor 5 Jahren bereits in nem anderen Forum von ihm geelsen habe...
  XeXe...du bist ein aufmerksamer Schüler.....oder wie eine bekannte Forumspersönlichkeit schon sagte......auch ein Nazi...

 9. #129
  hamza m3 g-power
  Zitat Zitat von Dane_HR Beitrag anzeigen
  blabla echt bewegend deine kleine geschichte! nur die realität sieht ein wenig anders aus
  wie sieht denn die realität aus? hast mit deinen 19 jahren 2-3 mal klatscher von bosnjaken bekommen jetzt nationalist/wut rauslassen ?

 10. #130
  Dadi
  Zitat Zitat von Metkovic Beitrag anzeigen
  XeXe...du bist ein aufmerksamer Schüler.....oder wie eine bekannte Forumspersönlichkeit schon sagte......auch ein Nazi...

  Ja ich lese deine Beiträge und verfolge sie genau...und was der arme verwirrte Ivo von mir hält is mir latte, außerdem hält Ivo Gotovina für nen Kriegsverbecher, ist Atheist und ein Gegner der Tudjam-Politik...magst ihn immernoch?

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.06.2010, 13:00
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.11.2009, 18:00
 3. Evropljani žive u bu?noj okolini
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.10.2009, 02:30
 4. Na Barcolani se žive more i jedra
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.10.2009, 20:30
 5. Hrvati žive bolje nego prije ?etiri godine
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.11.2007, 21:40