BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 19

Tudman je bio spreman izbjeci u Austriju !!!

Erstellt von Dinarski-Vuk, 24.10.2006, 14:39 Uhr · 18 Antworten · 1.081 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507

  Tudman je bio spreman izbjeci u Austriju !!!

  Tudjman je bio spreman izbjeci u Austriju i tamo oformiti vladu

  U slučaju ulaska JNA u Zagreb Tuđman mi je rekao da se namjeravao povlačiti prema Brijunima, tamo ostati što dulje i pratiti tijek rata, posebno reakcije međunarodne javnosti. Samo u slučaju da otpor hrvatskog naroda prestane, odnosno da UN ili NATO ne uspiju zaustaviti JNA i ishoditi prekid vatre, on će - zajedno s užim kabinetom - prijeći Jadran i u neutralnoj Austriji formirati vladu u izbjeglištvu

  EKSKLUZIVNO DARKO BEKIĆ, PRVI PREDSJEDNIKOV SAVJETNIK ZA
  VANJSKU POLITIKU, A DANAS VELEPOSLANIK RH U MAROKU, IZNOSI
  NEPOZNATE POJEDINOSTI O FORMIRANJU TAJNIH RAČUNA U INOZEMSTVU
  ZA POTREBE GERILSKOG RATA U SLUČAJU OKUPACIJE HRVATSKE


  Otkrića tajnih računa hrvatske Vlade u inozemstvu, te pojedinosti o njihovu kriminalnom trošenju, do kojih se došlo tijekom ponovljenog suđenja Petraču, s pravom su uzbudila hrvatsku javnost. Odmah valja reći da je vrlo malen broj ljudi iz najužega kruga oko predsjednika Tuđmana imao neka saznanja o tim računima, a samo nekolicina - od kojih su neki odavno mrtvi - imala je uvid u stanje i pravo trošenja s tih računa. Zanimljive, do sada nepoznate pojedinosti o nastanku tajnih računa iznio je prvi savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Tuđmana dr. Darko Bekić, danas veleposlanik RH u Maroku.

  “Zar misliš da to nisam predvidio?”

  Kakva su vaša saznanja o tajnim računima hrvatske Vlade u inozemstvu?
  - O tome do sada - zbog razumljivih razloga - nisam nikada govorio. Ali, u svjetlu kontroverznih interpretacija o kriminalnom trošenju s tih računa - čega je sigurno bilo, posebno nakon smrti ministra Šuška i predsjednika Tuđmana - ocjenjujem kako je došlo vrijeme da se kaže za što su, u stvari, neki od tih računa bili namijenjeni.
  Od kolovoza 1990. do prvih mjeseci 1991. često sam krajnje povjerljivo razgovarao s predsjednikom Tuđmanom o vanjskoj politici buduće hrvatske države. Valja istaknuti da je pokojni predsjednik u to vrijeme još bio optimist i vjerovao u dogovor s drugim republikama, odnosno da Kadijević neće dopustiti otvorenu agresiju JNA na Hrvatsku.Tuđmanova koncepcija bila je da, na putu osamostaljenja, prijelazno rješenje bude konfederacija između suverenih država članica. Zajedno s kolegom, prof. Vladimirom Deganom, izradio sam nacrt konfederalnog ugovora, ali kao što je poznato, Milošević i Izetbegović su to rješenje odbili.

  Što je bila alternativa konfederaciji?
  - Ja sam predsjedniku sugerirao da razradimo vanjskopolitičku platformu barem za tri moguća razvoja događaja: prvo, za konfederalnu opciju, kao optimalni scenarij (jer se njome izbjegava rat !), drugo, za slučaj jednostranog proglašenja neovisnosti, popraćenog vojnom intervencijom JNA (tj. realistični scenarij, koji smo i doživjeli), ali i za najgori mogući scenarij. Predsjednik me je - svojim karakterističnim, ispitivačkim tonom - pitao što ja smatram “najgorim mogućim ishodom”. Odgovorio sam da bi to bila masovna agresija na Hrvatsku, poraz hrvatskih snaga i ulazak JNA u Zagreb, te rušenje legalno izabrane vlasti. Na to me je prekinuo i rekao: ”Pa zar ti misliš da ja na to nisam spreman, da to nisam predvidio ?” Odgovorio sam kako ne sumnjam da je to predvidio, ali da sam ja spreman pomoći u razradi vanjskopolitičke strategije i za takav slučaj. On je odgovorio da već ima konture takve strategije, ali da se slaže da bi je trebalo preciznije razraditi, sve do operativnih pojedinosti. PitaoImage sam ga na kojim osnovama namjerava temeljiti vanjskopolitičku akciju, posebno ako Vlada i on osobno budu prisiljeni napustiti Zagreb i povući se “u šumu”. On je odmahnuo rukom i rekao da danas nisu uvjeti kao 1941., kada se Tito iz Beograda povlačio prema Užicu - što se i tada pokazalo kao greška - jer je “Užička Republika” bila uništena, a Tito i Vrhovni štab spasili su se samim čudom.

  Spekulirali smo i o tome treba li Zagreb prepustiti bez borbe. Obojica smo povjesničari pa smo u razgovoru stalno izvlačili povijesne presedane. Predsjednik Tuđman je inzistirao na činjenici da je Zagreb i u 1. i u 2. svjetskom ratu bio “otvoreni grad”, koji se - pod bilo kakvim okolnostima - mora spasiti od razaranja, čak i po cijenu kritika kakve su doživjeli vođe NDH ili Maček, da su pobjegli bez pružanja otpora

  Zašto je odbijen Špegeljev plan

  Za kakvu se onda strategiju opredijelio predsjednik Tuđman?
  - U slučaju ulaska JNA u Zagreb Tuđman mi je rekao da se namjerava povlačiti prema Brijunima, tamo ostati što dulje moguće i pratiti tijek rata, posebno reakcije međunarodne javnosti. Samo u slučaju da otpor hrvatskog naroda prestane, odnosno da UN ili NATO ne uspiju zaustaviti JNA i ishoditi prekid vatre, on će - zajedno s užim kabinetom - prijeći Jadran i u neutralnoj Austriji formirati vladu u izbjeglištvu.
  Znači li to da je Zagreb namjeravao prepustiti bez borbe?
  - I o tome smo spekulirali. Obojica smo povjesničari, pa smo u razgovoru stalno izvlačili povijesne presedane. Predsjednik Tuđman je inzistirao na činjenici da je Zagreb i u l. i II. svjetskom ratu bio “otvoreni grad”, koji se - pod bilo kakvim okolnostima - mora spasiti od razaranja, čak i po cijenu kritika kakve su doživjeli vođe NDH ili Maček, da su pobjegli bez pružanja otpora.
  Znači, to je razlogom zašto predsjednik Tuđman nije prihvatio prijedlog generala Špegelja i njegovih suradnika da Hrvatska vojska napadne vojarne u Zagrebu? - Predsjednik Tuđman u to je doba uvijek razgovarao pojedinačno i nikada nitko nije znao o čemu je razgovarao s drugim suradnicima. Ja nisam znao o čemu je razgovarao sa Šarinićem, on nije znao što sam ja govorio s Tuđmanom. Tako, naravno, nisam znao za prijedloge generala Špegelja, no logikom stvari jedan od razloga zbog kojih Tuđman nije pristao napasti vojarne u Zagrebu vjerojatno je bila želja da se spriječi razaranje Zagreba. Što je trebala činiti izbjeglička vlada i gdje je tu mjesto tajnih računa? - Sada dolazimo na to. Izbjeglička vlada bi, pozivajući se na svoj legitimitet, djelovala u dva pravca: prvo, snažna diplomatska aktivnost radi Imagezaustavljanja agresije i povlačenja JNA s teritorija Hrvatske i, drugo, gerilski rat protiv JNA. U oba pravca akcije predsjednik Tuđman namjeravao se najviše osloniti na hrvatsku dijasporu: ona je uličnim manifestacijama, štrajkovima (pa i drugim akcijama !), trebala širom svijeta tražiti pravdu za hrvatski narod, odnosno financirati i djelatnost izbjegličke vlade i gerilski rat za oslobođenje.  U izbjeglištvu predsjednik Tuđman se namjeravao najviše osloniti na hrvatsku dijasporu: ona je uličnim manifestacijama, štrajkovima (pa i drugim akcijama!) trebala širom svijeta tražiti pravdu za hrvatski narod, odnosno financirati i djelatnost izbjegličke vlade i gerilski rat za oslobođenje. Zbog toga je, po Tuđmanovoj ocjeni, trebalo osnovati više disperziranih tajnih računa u raznim dijelovima svijeta. Sjećam se da je predsjednik, u jednom trenutku, rekao da bi mu “za početak” bilo dovoljno 200 milijuna dolara

  O podjeli Bosne

  Zbog toga je, po Tuđmanovoj ocjeni, trebalo osnovati više disperziranih tajnih računa u raznim dijelovima svijeta. Sjećam se da je predsjednik u jednom trenutku rekao da bi mu, “za početak”, bilo dovoljno 200 milijuna dolara. Na moje pitanje nije li propast tzv. Bugojanske grupe, 1971., dokaz da se kod nas više ne može voditi gerilski rat, predsjednik Tuđman je odgovorio da je sada situacija drukčija, da “Bugojanska grupa” nije imala što braniti, a danas hrvatski narod ima svoju legalno izabranu demokratsku vlast i institucije države, koje ima pravo braniti svim sredstvima.
  Međutim, predsjednik Tuđman je čitavo vrijeme ponavljao da su sve to samo hipotetičke ideje, da je siguran da će doći do nekog dogovora među republikama. Riječju, da budućnost hrvatske države i višestranačja nije životno ugrožena. U tom smislu, dogovor Tuđman-Milošević u Karađorđevu ja ne smatram “podjelom Bosne”, nego ga vidim kao Tuđmanov uspješni manevar da Hrvatsku sačuva od agresije i da spriječi ulazak JNA u Zagreb, tako što će Miloševiću dati “pravo prvenstva” u BiH! Tipični državnički raison d’Etat!
  Jeste li ikada te razgovore s Tuđmanom pretočili u neki dokument, nacrt vanjskopolitičke platforme ili sl.?
  - Na žalost ili na sreću, sve je ostalo samo u mojim osobnim bilješkama. Naime, u svibnju 1991. Stipe Mesić je postao predsjednik Predsjedništva SFRJ, te mi ponudio da budem njegov savjetnik i stručni pratilac na gotovo svakodnevnim putovanjima u Beograd

  Računi za slučaj najgoreg ishoda

  S njim je bilo ležernije raditi, pa sam rado prihvatio ponudu, ali sam se zato zamjerio Tuđmanu, koji nije mogao vjerovati da bi netko htio napustiti mjesto njegova savjetnika i prijeći u Mesićev “tabor”. Toga me je dana, vjerujem, “prekrižio”, jer je pokojni predsjednik zapravo bio vrlo emotivan čovjek, koji se znao za nekoga zagrijati, ali ako bi mu se taj zamjerio, uklonio bi ga, bez pardona, iz svoje blizine. Ipak, ni mene ni neke druge suradnike, o kojima je imao dobro mišljenje, nikada nije potpuno odbacio, uvijek je za njih pitao i vodio brigu da rade neki koristan posao.
  Bilo kako bilo, uvjeren sam - iako bez nekih dokaza i bližih saznanja - da su barem neki od tajnih računa u inozemstvu nastali u sklopu priprema za spomenuti “najgori mogući ishod”.

  www.slobodnadalmacija.hr/

 2. #2
  Avatar von Gugi

  Registriert seit
  27.09.2005
  Beiträge
  9.254
  Na was für ein wunder.

  Ei dämlicher Politiker wollte sich absetzten nachdem er festgestellt hat das er ziemlich großen bockmist gemacht hat...BOOOAAAAHHHH...wie unnatürlich


  Manmanman...war doch logisch das der trottel sich absetzten wollte...jeder verpisst sich wenn er feststellt das er scheiße gebaut hat!

 3. #3
  Avatar von Ivo2

  Registriert seit
  13.07.2004
  Beiträge
  19.088
  Zitat Zitat von Gugica
  Na was für ein wunder.

  Ei dämlicher Politiker wollte sich absetzten nachdem er festgestellt hat das er ziemlich großen bockmist gemacht hat...BOOOAAAAHHHH...wie unnatürlich


  Manmanman...war doch logisch das der du bist einfach intelligenter sich absetzten wollte...jeder verpisst sich wenn er feststellt das er scheiße gebaut hat!
  Hast du den Artikel auch wirklich gelesen, oder nur den riesigen Aufmacher von Dinarski-Vuk ?
  In dem Artikel geht es eigentlich um die Pläne von Tudjman, sollte die JNA bis Zagreb kommen und weder die UN noch die Nato und auch der kroatische Widerstand den Vormarsch, mit welchen Mitteln auch immer, stoppen könnten.
  Plan, sich zuerst mit dem Kabinett nach Brijuni absetzen, um Zagreb nicht unnötig einer möglichen Bombardierung aussetzen. Und dann als letzten Ausweg die Flucht in's neutrale Österreich und dort eine Exilregierung ausrufen.
  Ist ja nichts neues. Im 1. und 2.WK gab es sehr viel Exilregierungen und viele haben sofort Fersengeld gegeben.

 4. #4
  Avatar von Gugi

  Registriert seit
  27.09.2005
  Beiträge
  9.254
  Gut...ich geb zu...ich habs nicht gelesen...ich schäme mich schon

  Ich verspreche hoch und heilig das nächste mal den text zu lesen bevor ich meine komentare ablass (was wahrscheinlich nichts an dem inhalt der destruktiven posts ändern wird :P :wink: )

 5. #5
  Avatar von Ivo2

  Registriert seit
  13.07.2004
  Beiträge
  19.088
  Auch ich bin kein Freund von Tudjman, aber so mancher geposteter Artikel kann nach hinten losgehen
  In dem Artikel kommt Tudjman besser weg, als ihm zusteht.
  Dinarski-Vuk wollte uns damit sagen, dass Tudjman feige flüchten wollte. Nur, um es mal mit den serbischen Oberhäuptern aus dem 1. und 2. WK zu vergleichen:
  Im 1. WK Rückzug der gesamten Armee bis nach Albanien und Griechenland, König und Kabinett sind schon früher abgehauen und auf Korfu eine Exilregierung gebildet.
  Im 2.WK sofortiges Fersengeld vom König und den gesamten Kabinett und auch Großteil der Armeeführungsspitze, ab nach London. Da die Armee, mal abgesehen von ihrer miserablen Ausrüstung, keine Befehlshaber mehr hatte, ging ein Teil einfach nach Hause, ein anderer Teil kam in Gefangenschaft.

 6. #6
  Avatar von Gugi

  Registriert seit
  27.09.2005
  Beiträge
  9.254
  Zitat Zitat von Ivo2
  Auch ich bin kein Freund von Tudjman, aber so mancher geposteter Artikel kann nach hinten losgehen
  In dem Artikel kommt Tudjman besser weg, als ihm zusteht.
  Dinarski-Vuk wollte uns damit sagen, dass Tudjman feige flüchten wollte. Nur, um es mal mit den serbischen Oberhäuptern aus dem 1. und 2. WK zu vergleichen:
  Im 1. WK Rückzug der gesamten Armee bis nach Albanien und Griechenland, König und Kabinett sind schon früher abgehauen und auf Korfu eine Exilregierung gebildet.
  Im 2.WK sofortiges Fersengeld vom König und den gesamten Kabinett und auch Großteil der Armeeführungsspitze, ab nach London. Da die Armee, mal abgesehen von ihrer miserablen Ausrüstung, keine Befehlshaber mehr hatte, ging ein Teil einfach nach Hause, ein anderer Teil kam in Gefangenschaft.
  Und was sagt uns das?

  Politiker bauen scheiße und verpissen sich...also lag mein beitrag nichtmal sooooo daneben

 7. #7
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514

  Re: Tudman je bio spreman izbjeci u Austriju !!!

  O podjeli Bosne

  /[/quote]

  haha nicht das hat er mal hingekriegt ******

  BELEIDIGUNG EINER ETHNIE!!!!
  DAS GIBT NE SATTE VERWARNUNG...UND ZWAR DIE LETZTE!!!!

  Gez.Gugica

 8. #8

  Registriert seit
  16.07.2004
  Beiträge
  9.843
  sein trauriges volk.
  denkst du etwa das alle dafür waren?

 9. #9
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  Zitat Zitat von Dobojlija
  sein trauriges volk.
  denkst du etwa das alle dafür waren?
  ich beziehe mich auf die ustasa aus bih

 10. #10

  Registriert seit
  16.07.2004
  Beiträge
  9.843
  Zitat Zitat von Velez
  Zitat Zitat von Dobojlija
  sein trauriges volk.
  denkst du etwa das alle dafür waren?
  ich beziehe mich auf die ustasa aus bih
  ja aber es waren nicht alle kroaten ustasas in BiH . Es gab auch auf unsere seite Kroaten

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Mesic: Krivci za rat su Milosevic i Tudman
  Von PravoslavacRS im Forum Politik
  Antworten: 176
  Letzter Beitrag: 08.05.2017, 22:07
 2. Antworten: 60
  Letzter Beitrag: 15.09.2011, 12:54
 3. Omladinci se pripremaju za Austriju
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 18.05.2010, 11:00
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.01.2010, 17:00
 5. “Južni tok“ i kroz Austriju?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.01.2010, 17:30