BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 2 von 9 ErsteErste 123456 ... LetzteLetzte
Ergebnis 11 bis 20 von 90

Die Türken kommen - rette sich, wer kann

Erstellt von John Wayne, 23.12.2009, 21:50 Uhr · 89 Antworten · 8.283 Aufrufe

 1. #11
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  57.216
  und in 30 jahren lesen wir...

  20 millionen türken in deutschland, was macht ihr dann...

 2. #12
  Hersek
  Zitat Zitat von Slavic Beitrag anzeigen
  "U pismu pominje srpsku Bosnu: "regnum Servilie, quod est Bosna" (srpska kraljevina koja je Bosna). To je bilo vrijeme bana Kulina."


  Vidjeti u: I. Kukuljevic, Codex diplom, II, 148, str 21.)


  Schau dir an wie alt die älteste serbisch orthodoxe KIRCHE in BIH ist, dann wirst du sehen, das ihr Serben erst mit den Osmanen nach BiH gekommen seid.

  Ihr Montenegriner werdet Bosnien niemals bekommen.

  Selam

 3. #13

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  11.391
  Zitat Zitat von Slavic Beitrag anzeigen
  Turci u nemackoj kao siptari na kosovu...
  es gibt über 100,000 tausend albaner in süd-serbien.
  mit dem eu beitritt serbiens werden bestimmt über eine millionen serben das land verlassen.
  die albaner werden nachrücken...

  wart nur ab...

 4. #14
  Avatar von Grizzly

  Registriert seit
  23.04.2006
  Beiträge
  4.315
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  und in 30 jahren lesen wir...

  20 millionen türken in deutschland, was macht ihr dann...
  Dann sag ich teşekürler zu meiner Altenpflegerin, wenn sie mich füttert.
  Falls ich das dann noch kann.

 5. #15

  Registriert seit
  04.07.2009
  Beiträge
  2.452
  Zitat Zitat von Predator Beitrag anzeigen
  Schau dir an wie alt die älteste serbisch orthodoxe KIRCHE in BIH ist, dann wirst du sehen, das ihr Serben erst mit den Osmanen nach BiH gekommen seid.

  Ihr Montenegriner, werden Bosnien niemals bekommen.

  Selam
  Die Christen sind mit den Osmanen gekommen aha, "poturceni" jel ti uobste znas sta kazes?

  Pravoslavna crkva u Bosni


  Uskoro poslije pokrštavanja Srba, kad je za Rašku osnovana episkopija kod Crkve svetog Petra u Rasu, osnovana je i za Travuniju episkopija, takođe kod crkve Sv. Petra, u Polju kod Trebinja, a za Bosnu kod istoimene crkve u Ban-brdu. Dok je Bosna bila u državnoj zajednici s Raškom i Zetom, do početka 12. vijeka, dijelila je i njena crkva uglavnom sudbinu cijele srpske crkve. U 12. vijeku, kad je Bosna došla pod politički utjecaj i zavisnost od Ugarske, počela se u njoj razvijati, pod utjecajem staroga mnogoboštva i tzv. bogumilstva posebna nacionalna crkva bosanska ili krstjanska crkva. Ona je tada samo formalno priznavala rimskoga papu za vrhovnog starješinu i barskog arhiepiskopa, kasnijeg dubrovačkog (oko 1200), kao oblasnog mitropolita. Njeni episkopi već od početka 12. vijeka imali su čista narodna imena (Vladislav 1141, Radogost 1197, Dragohna 1209 i dr), i imali su crkvenu organizaciju koja se znatno razlikovala i od rimokatoličke i od pravoslavne crkvene organizacije.
  Na čelu te organizacije bio je djed, a njegovi pomoćnici bili su gosti (prote) i starci (sveštenici), koji su postavljani iz reda krstjana ili posnih ljudi, jedne vrste monaha. Svi ostali njihovi vjerski nazivani su mrsnim ljudima, koji se nisu zavjetovali, kao krstjani, na vječiti post i ostala uzdržavanja. Kada je početkom 13. vijeka, između te Bosanske crkve i pape došlo do sukoba, papa je 1247. konačno podložio Bosnu duhovnoj brizi kaločkoga nadbiskupa u Ugarskoj i podizao krstaške ratove protiv Bosne. Tada se Bosanska crkva odvojila od Rima i tokom vijekova sve se više približavala pravoslavlju, pa se najzad u 16. vijeku i sasvim izgubila u njemu.
  Na ovaj proces postepenoga pretapanja Bosanske krstjanske crkve u Srpsku pravoslavnu crkvu imali su znatnog utjecaja srpski episkopi iz Raške, već od vremena vladavine kralja Dragutina u sjeveroistočnoj Bosni, krajem 13. i početkom 14. vijeka, kad je tu osnovana pravoslavna episkopija, kojoj je nasljednica stara zvornička i današnja donjo-tuzlanska episkopija. Taj proces je ubrzan za vrijeme vlade bana, potonjega prvog bosanskoga kralja, Tvrtka I (1353—1391), koji je dobio pod svoju vlast i jedan dio stare Raške s Dabarskom episkopijom, čije je sjedište bilo u manastiru Banji kod Višegrada, a naročito od onda, kad se, poslije krunisan ja Tvrtka I 1377. za raškog i bosanskog kralja, kult Sv. Save razvio i u Bosni. Migracije pravoslavnih Srba iz jugoistočnih krajeva u Bosnu, poslije Maričke i Kosovske bitke 1371. i 1389. učinile su takođe mnogo za pretapanje bosanske u srpsku pravoslavnu crkvu.
  Već početkom 15. vijeka dabarski episkop sa sjedištem u Mileševu, postao je mitropolit, za svu pravoslavnu crkvu u Bosni. S padom Srbije (1459) i Bosne (1463) pod tursku vlast, došla je i sva srpska crkva po tim oblastima pod Ohridskog arhiepiskopa. U tom periodu potpune potlačenosti nestaje stare krstjanske crkve kao zasebne organizovane jedinice.
  Kad je 1557. obnovljena Pećka patrijaršija i njoj potčinjeni svi Srbi iznad Debra, Kičeva i Velesa, povjerena je dabarskom episkopu misija, da organizuje pravoslavnu srpsku crkvu u Bosni. On je to izveo, i pošto je bio ujedno i egzarh Dalmacije, prenio je za neko vrijeme i svoju episkopsku stolicu u manastir Rmanj, na granici Bosne i Dalmacije. Kasnije je dabarski episkop, vršeći svoju misiju, stanovao i po drugim mjestima Bosne, dok se 1713. nije definitivno nastanio u Sarajevu, kao glavnom gradu svoje oblasti, i konačno primio naslov dabro-bosanskog episkopa i titularnog mitropolita.
  Osim ove episkopije obnovljena je u Bosni, tokom 16. vijeka i stara zvornička episkopija, koja je, poslije ukidanja Pećke patrijaršije 1766. za fanariota, takođe nazvana mitropolijom i premještena u Tuzlu.
  U Hercegovini je imala isprva vlast samo Petrovska episkopija, kao nasljednica Svetosavske Humske episkopije sa Stona. Poslije obnavljanja Pećke patrijaršije 1557. osnovana je u manastiru Tvrdošu, kod Trebinja, nova episkopija. Petrovska je, poslije razorenja Petrova manastira na Limu u 17. vijeku, prenesena u Nikšić, u Crnoj Gori, i nazvana je poluhercegovačkom. Više puta spajala se ona s Trebinjskom, dok u 18. vijeku nije konačno iščezla. Tada je za Hercegovinu ostala samo Trebinjska episkopija, koja je takođe nazvana mitropolijom i dobila ime hercegovačko-zahumska. Ona je od druge polovine 18. vijeka imala stalno sjedište u Mostaru.
  Kad je, po Berlinskom ugovoru od 1878, Austrija zauzela Bosnu i Hercegovinu, nastupile su nove prilike i za Bosansku pravoslavnu crkvu. Austrija je 1880. sklopila konvenciju sa Carigradskom patrijaršijom, kojom je pravoslavnoj crkvi u Bosni i Hercegovini priznata unutrašnja samostalnost, pod vrhovnom duhovnom vlašću carigradskog patrijarha. Uskoro poslije toga penzionisan je sarajevski mitropolit Grk Antim, a na njegovo mjesto 1881. postavljen je za mitropolita Sava Kosanović. Zvorničko-tuzlanski mitropolit bio je već u doba okupacije Srbin Dionisije Ilić, pa je ostao i dalje, a Grk Ignatije, mitropolit hercegovačko-zahumski, ostao je u Mostaru na prijestolju sve do 1888, pa je onda i u Mostar došao Srbin Leontije Radulović (1889). Srbi episkopi poduzeli su odmah akciju, da što bolje reorganizuju svoje eparhije i da, po uzoru srpske crkve u Dalmaciji, urede crkvenu upravu i sudstvo. U Reljevu, kod Sarajeva, osnovana je već 1882. Bogoslovija sa seminarom za sve bosansko-hercegovačke eparhije.

  Austrijska vlada nije dozvolila, iz političkih razloga, da se bosansko-hercegovačke episkopije organizuju u jednu mitropoliju. Tako je Bosanska pravoslavna crkva gotovo pune tri decenije pod austrijskom vlašću ostala bez prave organizacije, te je stoga bilo i vrlo nemilih sukoba između predstavnika crkve i naroda. Tek 1905, na osnovu sporazuma crkvenih i narodnih predstavnika, a s blagoslovom Carigradskog patrijarha, uz potvrdu austrijskog cara, stupila je u život uredba crkveno-prosvjetne uprave pravoslavnih eparhija u Bosni i Hercegovini.

  Po toj uredbi bile su četiri eparhije: sarajevska, mostarska, tuzlanska i banjalučko-bihaćska (osnovana 1900); svi su episkopi ravnopravni i svi, po običaju u Carigradskoj patrijaršiji, nosili su naslov mitropolita i arhiepiskopa; austrijski car imao je pravo da ih postavlja po svojoj volji, u sporazumu sa carigradskim patrijarhom; plaćala ih je država, koja je i Carigradskoj patrijaršiji davala određenu sumu godišnje. Eparhije su se dijelile na protoprezviterate, kojih je bilo 33, a ovi na parohije, kojih je bilo 335, sa 327 parohijskih sveštenika. parohije su birale crkvene opštine, koje su imale svoju skupštinu. Nju su sačinjavali svi samostalni muški članovi opštine. Ona je birala i crkveno-školski odbor od 8 do 12 članova, koji su vodili brigu o svim crkveno-školskim potrebama. Briga o školi otpala je pošto su sve stare srpske vjeroispovjedne škole postale državne škole.
  Manastira ima u Bosni i Hercegovini 11, a kaluđera oko 30. (1927 g). U Bosni je najznatniji manastir Ozren, a u Hercegovini Žitomislić i Duži.
  Rasadnik pravoslavne crkvene prosvjete u Bosni i Hercegovini bila je svojevremeno Bogoslovija u Sarajevu, a crkvenu književnost unapređivao je do 1910. list Istočnik, kao crkveno-autonomni organ; od 1912. do 1914. činio je to Srpski sveštenik, organ udruženja srpskog pravoslavnog sveštenstva u tim oblastima. Poslije Prvog svjetskog rata počeo je izlaziti u Sarajevu list Srpska Crkva, ali je izlazio samo dvije godine.


  Literatura
  • I. Ruvarac, O dabarskoj i dabrobosanskoj eparhiji (Godišnjica, 2);
  • N. Dučić, O jepiskopiji zetskoj i dabarskoj (Glasnik, 57);
  • S. Kosanović, Pregled bilježaka o dabarskoj episkopiji (Istočnik, 1898);
  • D. J. Popović, Zvornička eparhija i njeni mitropoliti (Istočnik, 1904);
  • I, Ruvarac, O humskim episkopima i hercegovačkim mitropolitima (Šematizam mitropolije hercegovačko-zahumske, 1901);
  • J. Vučković, Životopis Đorđa Nikolajevića (1898);
  • D. Ruvarac, Životopis Đ. Nikolajovića, mitropolita dabroboganskog (1898);
  • N. Dučić, Istorija srpske pravoslavne crkve (1894);
  • R. Grujić, Pravoslavna srpska crkva (1920);
  • V. Glušac, Srednjevekovna "bosanska crkva" bila je pravoslavna (1924).

 6. #16
  Hersek
  haha, ja man jetzt hast du es mir gegeben, haha

 7. #17
  Avatar von Pajpina

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  3.288
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  und in 30 jahren lesen wir...

  20 millionen türken in deutschland, was macht ihr dann...
  dann wander ich aus !!
  aber soweit wirds eh nicht kommen !

 8. #18
  Avatar von Ravna_Posavina

  Registriert seit
  29.10.2009
  Beiträge
  7.028
  Zitat Zitat von Predator Beitrag anzeigen
  haha, ja man jetzt hast du es mir gegeben, haha
  Wieso? Er hat doch Recht....Die orthodoxe Kirche bestand in BiH schon vor dem Islam.....das is denk ich mal jedem bekannt....

 9. #19

  Registriert seit
  03.12.2009
  Beiträge
  1.166
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  und in 30 jahren lesen wir...

  20 millionen türken in deutschland, was macht ihr dann...

  haha so weit kommts noch!

 10. #20

  Registriert seit
  18.07.2009
  Beiträge
  448
  Tja,Europa pennt weiter.....
  Es wird krachen wenn es so weiter geht.

Seite 2 von 9 ErsteErste 123456 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Türkei und Israel kommen sich wieder näher
  Von AyYıldız im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 69
  Letzter Beitrag: 21.06.2011, 19:21
 2. Jetzt kann sogar die NBA nach Zagreb kommen!
  Von cro_Kralj_Zvonimir im Forum Sport
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 13.01.2009, 02:31
 3. Türken - Woher kommen sie wirklich
  Von Venizelos im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 17.05.2007, 22:04
 4. Albaner und Türken!Kann es je gut gehen?
  Von babapranja im Forum Rakija
  Antworten: 405
  Letzter Beitrag: 23.08.2006, 22:27
 5. Antworten: 20
  Letzter Beitrag: 03.01.2005, 01:41