BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 7 von 7

Turska bliža srcu od Srbije

Erstellt von Mastakilla, 14.09.2010, 20:27 Uhr · 6 Antworten · 1.514 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Turska bliža srcu od Srbije

  Društvo
  Turska bliža srcu od Srbije

  Dok se jedni Novopazarci se pozivaju na rodbinske veze i uticaj Sandžaklija na tursku košarku, drugi kažu da nikada ne bi navijali protiv Srbije. – Šta bi bilo da je pobedila srpska reprezentacija

  Proslava u Novom Pazaru posle košarkaške pobede Turske nad Srbijom Foto Tanjug

  Novi Pazar – Pa šta ako smo navijali za Tursku, je l’ to zabranjeno, da nije krivično delo?! Ovako je jedan devetnaestogodišnjak juče osorno odgovorio na pitanje zašto se u subotu uveče na ulicama Novog Pazara, posle utakmice turske i srpske košarkaške reprezentacije, skandiralo – Turskoj. Njegov nešto stariji sugrađanin, tridesetogodišnji Emin, nastoji da objasni kako se u subotu u ovom gradu nije desilo ništa neočekivano niti nešto što bi omladinu ovog grada moglo da svrsta među državne neprijatelje Srbije.
  – Vidite, ja imam bliske rođake u šest turskih gradova. Neki su otišli odavno, pre 50-60 godina, neki kasnije, ali posećujemo se i nastojimo da se ne zaboravimo. I nešto mi je toplo oko srca, kad se pomene Turska – objašnjava Emin.
  On smatra da je omladina Novog Pazara samo navijala za tursku reprezentaciju, ali nije protiv Srbije, jer bi se tako radovali da je Turska pobedila bilo koju drugu reprezentaciju.
  – Znaš u čemu je „kvaka”? Bila subota uveče, lepo vreme, treći dan Bajrama, pun gradski trg omladine. Mnogo njih i nije znalo da se igra neka važna utakmica, ali znaš kakva je omladina koju sutra ne čeka posao, žive od danas do sutra, mnogi u beznađu. Ne sporim, bilo je onih koji su prolazeći u kolonama automobila i mašući turskim zastavama „ponudili program” za to veče i mnogi su im se priključili. Uvek se nađe i poneko „pametan”, ko „izbaci” i neku parolu i počne da skandira.
  Društvu za stolom u bašti mlečnog restorana u centru grada započeta debata o navijanju za Tursku je novi „program”. Amir (24) izdvaja mišljenje:
  – Kad onako danima priča muftija (Zukorlić), okreće ljude protiv države u kojoj žive , onda je ovo očekivano. Čovek nam samo čini zlo, sad nas čitava Srbija gleda kao crne ovce, a mi to nismo. A ja navijam za Srbiju bilo sa kim da igra – kaže ovaj mladić.
  Razvija se diskusija o dugogodišnjoj, po nekima jednostranoj ljubavi Bošnjaka prema Turskoj. Nedavni dolazak turskog premijera Erdogana zajedno sa predsednikom Tadićem u Novi Pazar oslanjao se upravo na te emocije.
  – Niko nas nije pitao zašto smo isto ovako masovno bili na ulicama Novog Pazara kada su dolazili Erdogan i Tadić, tada je to bilo u redu, trebalo je valjda da se i Srbija turskom premijeru predstavi kao dobar domaćin. I tada smo mahali turskim zastavama i to je opisivano kao lepa slika – kaže gost za susednim stolom.
  Rodbina se voli, gde god da je, a Turke inače baš briga za nas. Obećavaju nam ponešto, kao da pomognu Sandžak, a samo gledaju svoju računicu, dodaje Enisa, službenica u jednoj državnoj firmi.
  – Išla sam u „ludiranja” kad je pobeđivala Srbija, to je moja država, a za Turke usred Srbije da navijam, a to ne mogu – kaže ona.
  U živoj diskusiji pominje se da je dvadesetak navijača nedavno putovalo da u Beogradu navijaju za Galatasaraj kada je igrao protiv OFK Beograda, da turska košarka ne bi bila to što je sada da joj svojevremeno nije dao krila Mirsad Jahović, Novopazarac, da u turskoj reprezentaciji sada igra četiri – pet Sandžaklija.
  – A da igraju Srbija i Bosna , za koga bi navijali u Banjaluci? – brani svoje pravo da navija za Tursku jedan od gostiju.
  – Dobro, ali Srbi navijaju za Srbiju, a mi nismo Turci – argument je drugog momka, koji se ne bi priključio navijanju za Tursku i da je bio u centru Novog Pazara.
  A da je u poslednjim sekundama utakmice u kojoj se odlučivalo ko će u finale, lopta htela drugačije, da je pobedila reprezentacija Srbije, šta bi bilo?
  – Ništa, onda bi krenuli da slave ovi sa Šestova i Deževskog puta (naselja u kojima pretežno žive Srbi) , a priključili bismo im se i mi koji smo sa nestrpljenjem čekali kraj utakmice u centru – kaže jedan od momaka i dodaje da bi ih tada bilo manje.
  U Novom Pazaru se s priče o utakmici, sportu i navijanju lako sklizne u političke vode, o Bošnjacima kojima nije baš za srce prirasla himna i zastava Srbije, mogu se čuti i rečenice koje je mnogo puta o navodnoj obespravljenosti Bošnjaka izgovorio muftija Muamer Zukorlić. A zatim slede kritike poslenicima javne reči koji „preuveličavaju značaj navijanja grupice mladih ljudi” .
  S. Bakračević
  -----------------------------------------------------
  Zilkić: Zukorlić ide opasnim putem


  Novi Pazar – Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je da je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pošao „jednim vrlo opasnim putem” optužujući Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno vladiku Irineja Bulovića, da stoji iza problema sa islamskom veronaukom. Zilkić je u izjavi Tanjugu ocenio da je to opasno, jer iz prošlosti i ratnih godina kod određenih ljudi, bilo da su Srbi ili Bošnjaci, postoje pojedinci koji žive sa određenim frustracijama i predrasudama. „Potencirati to pitanje sigurno ima za cilj aktiviranje neke kleronacionalne doze koja je potrebna nekom koji tone kako bi se za to uhvatio. Sa tog aspekta je to vrlo opasno, jer se problem prenosi na ulicu, pa na verski teren”, kazao je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, koji je i član vladine Komisije za veronauku.
  On tvrdi da nikada ne bi dozvolio mešanje SPC ili bilo koje druge verske zajednice u poslove Islamske zajednice, jer su sve zajednice međusobno u nekoj vrsti partnerskog odnosa. Zilkić tvrdi da niti vladika Irinej niti SPC ne pokazuju tendenciju da guše islamsku zajednicu ili da se, kojim slučajem, mešaju na ovaj ili onaj način. Govoreći o primeni islamske veronauke u praksi, Zilkić kaže da se ona otežano odvija u jednoj školi u Sjenici, u dve škole u Tutinu gde su direktori iz reda onih koji podržavaju Zukorlića, dok u Novom Pazaru ima, kako je rekao, četiri neuralgične tačke. U svim drugim školama u Srbiji verska nastava se obavlja normalno, naveo je on. Povodom Zukorlićevog poziva roditeljima i đacima da bojkotuju nastavu veronauke, Zilkić je izrazio uverenje da se to neće dogoditi i pozvao roditelje i učenike da ne podležu „uticaju i pritiscima očajnika”.
  U Srbiji postoje dve upravljačke strukture islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju. Zukorlić i njegovi sledbenici protestovali su prvo zbog izbora reis ul uleme Zilkića u vladinu Komisiju za veronauku, a u dva maha su, tim povodom, najavljivali protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, ali su od toga odustali.
  Prema ranijim informacijama, veoručitelji islama su birani prema stručnosti i na spisku u školama Srbije u većem su broju, 61 odsto, oni koji podržavaju Zukorlićevu opciju, a 31 odsto veroučitelja su lojalni Zilkiću.
  Tanjug

 2. #2

  Registriert seit
  31.12.2009
  Beiträge
  9.979
  lol, wie der mullah aussieht ...


 3. #3

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Text lesen, er hört sich beide Seiten an und berichtet

 4. #4

  Registriert seit
  04.05.2010
  Beiträge
  3.244
  haha hitler

 5. #5

  Registriert seit
  03.11.2009
  Beiträge
  13.141
  Gut so.

 6. #6
  Avatar von TigerS

  Registriert seit
  04.11.2005
  Beiträge
  7.474
  Zitat Zitat von st0lzer kr0ate Beitrag anzeigen
  haha hitler
  wollt ich auch sagen ^^  gruß

 7. #7

  Registriert seit
  30.04.2010
  Beiträge
  1.780
  kurze übersetzung bitte

Ähnliche Themen

 1. PL: Aston Vila sve bliža Evropi
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 21.04.2010, 23:30
 2. Sejdiu: Gr?ka bliža priznavanju
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.03.2010, 16:00
 3. Mas:Srbija svakog dana sve bliža EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.02.2010, 01:00
 4. PLS: In?ija sve bliža Superligi
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.05.2009, 22:30
 5. Pavlovi? za B92: F1 nikad bliža
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.11.2007, 12:10