BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 22

US Botschafter: Wir hätten Serbien schon 1991 den Krieg erklären müssen!

Erstellt von Kampfposter, 05.12.2012, 03:46 Uhr · 21 Antworten · 1.362 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820

  US Botschafter: Wir hätten Serbien schon 1991 den Krieg erklären müssen!

  ...das ist die fetzige Überschrift auf einem serbischen iNet Portal das ein Interview mit dem ehemaligen US Botschafter Galbraith geführt hat.

  Piter Galbrajt, prvi ambasador SAD u Zagrebu ratnih devedesetih, u razgovoru za Telegraf objašnjava kako je dozvoljena operacija “Oluja” zbog Srebrenice, podseća da oslobađanje hrvatskih generala ne znači da se zločini nisu dogodili, ali kao glavne krivce ponovo izdvaja Srbe.

  Na svoju ulogu diplomate “mirovnjaka” je ponosan, ali dodaje da bi možda sve bilo “bolje” da je Amerika vojno intervenisala još na početku rata.

  Odavno tvrdite da bi Banjaluka pala da Hrvati nisu činili zločine, ubijali civile i palili njihove kuće. Kako je funkcionisala ta trgovina, šta će se kome dati?

  - Glavni razlog što smo Holbruk i ja rekli Tuđmanu da ne zauzima Banjaluku jeste zabrinutost za ono što bi moglo da se desi srpskim civilima tamo, uključujući i mnoge izbeglice iz Krajine. Činjenica da su hrvatske vlasti tolerisale sistematsko pljačkanje i paljenje srpskih kuća u Krajini tokom “Oluje” zabrinule su nas i naterale da se zapitamo šta bi hrvatske snage mogle da urade civilima u banjalučkom regionu. Da nismo brinuli zbog toga, verovatno ne bismo ni rekli Tuđmanu da se zaustavi jer je srpska vojska zaslužila da bude poražena. To je bila vojska koja je počinila višestruke ratne zločine, uključujući i etničko čišćenje Bošnjaka 1992, granatiranje Sarajeva od 1992. do 1995. i srebrenički masakr 1995.

  Ipak, za zločine koje ste pomenuli niko nije odgovarao. Da li je to poruka da se oni nisu ni dogodili?
  - Ne. Oslobađanjem generala Gotovine i Markača se misli da oni lično nisu odgovorni za zločin, alizločin se desio. Koliko sam shvatio, hrvatske vlasti su procesuirale ljude zbog pljačke i ubijanja srpskih civila.

  Pomenuli ste da je Franjo Tuđman znao za zločine protiv čovečnosti i da biste Vi svedočili protiv njega da nije umro, a svojevremeno ste kazali da se on ljutio kada ste mu preneli negodovanje zvaničnika SAD zbog dešavanja u “Oluji”. Šta ste mu tačno preneli i kako se to “ljutio”?
  - Nismo pretpostavljali da će “Oluja” biti zločin. Zločini su se dogodili nakon što su Hrvati preuzeli Krajinu i više puta sam protestovao zbog toga kod Tuđmana. Konkretno, upozorio sam ga da jeobavezan da zaštiti Srbe u Krajini, a da ukoliko u tome ne uspe, kao rezultat će dobiti sankcije SAD. Na kraju smo i nametnuli sankcije.
  Postoji li još neko, sem Tuđmana, odgovoran za te zločine protiv koga biste ponudili svoje svedočenje?
  - U stvari, ja sam bio svedok Tužilaštva u predmetu Gotovina. Takođe, svedočio sam i u korist odbrane.

  U Srbiji je odjeknula vaša izjava da je “Oluja” dozvoljena zbog Srebrenice. Da li je uobičajenona jedan zločin odgovoriti drugim?
  - “Oluja” je bila legitimna vojna operacija povratka okupirane hrvatske teritorije i sprečavanjaRatka Mladića da zauzme Bihać i pobije muškarce i dečake tamo. Dve nedelje pre “Oluje” srpska vojska je ušla u Srebrenicu i sistematski ubila 7.000 muškaraca, to je zločin za koji mu se trenutno sudi. Tada je započeo napad na Bihać i verovali smo da bi tamo uradio istu stvar kao i u Srebrenici.Zato nismo zaustavili Hrvatsku. To nije bio slučaj zločinom odgovaranja na zločin, već sprečavanje još goreg zločina od strane masovnog ubice. Ako Srbi žele bilo koga da okrive za “Oluju“, to bi trebalo da budu Ratko Mladić i njegov prijatelj Radovan Karadžić.

  Koliko je predsednik Klinton zaista bio upućen u sve šte se na ovim prostorima dešavalo?
  - Da. Znao je sve što smo mi znali. Mi smo sprovodili njegovu politiku.

  Šta vam je bilo najteže, kao diplomati, u komunikaciji s balkanskim liderima 90-ih?
  - Bilo je teško razgovarati s mnogim balkanskim liderima u to vreme. Imali su svoj osećaj za realnost i često nisu marili šta će biti s njihovim sopstvenim narodom. Najgori su bili Slobodan Milošević i Milan Martić. Oni su odbili mirovni plan, čiji sam ja autor, a koji je Srbima u Krajini predviđao veliku autonomiju u okviru Hrvatske. Milošević je bio cinik koji nije brinuo šta će biti sa Srbima. Martić je bio jako glup čovek koji je zamišljao da će biti priznat kao čelnik nezavisne države Republika Srpska Krajina. Ceo svet, sem njega, znao je da se to nikada ne bi desilo. On je, dakle, odbacio priliku za mirno rešenje koje bi sprečilo “Oluju” i zaštitilo njegov narod.

  Da ste danas u prilici da posredujete u rešavanju sukoba na Balkanu, šta biste promenili?
  - Amerika je trebalo da interveniše vojno još 1991. u vreme granatiranja Vukovara i Dubrovnika!Čak i pretnja silom bi zaustavila Miloševića na njegovom putu i poštedela stotine hiljada života.

  Nakon odluke Tribunala o oslobađanju hrvatskih generala, šta bi trebalo da se desi da do pomirenja zaista dođe jednog dana?
  - Srbi bi trebalo da shvate da je Tribunal presudio da Gotovina i Markač nisu krivi za zločine za koje su bili optuženi. Sud nije rekao da se zločini nisu desili.

  Kakvi su Milošević, Tuđman i Karadžić bili privatno, ukoliko ste ih upoznali, a kakvi za pregovaračkim stolom?
  - Karadžića nikada nisam upoznao, a o mojim odnosima s Tuđmanom i Miloševićem ćete morati da sačekate moje memoare. Mada, kada je reč o Miloševiću, takođe možete da vidite iz mog svedočenja tokom njegovog suđenja za ratne zločine.

  Možete li nam reči nešto više o Srebrenici, ulozi holandskog bataljona, srpskoj reakciji nazločine Nasera Orića? Da li je Zapad bio u stanju da ih predvidi i zašto nisu sprečeni?
  - Holandski bataljon je podbacio u svojoj dužnosti da zaštiti ljude u Srebrenici, ali to je takođe i neuspeh UN i međunarodne zajednice. U njihovu korist i holandska vlada i UN su podnele iscrpan i samokritički osvrt na svoje neuspehe. Šta god da je Naser Orić uradio, to ne opravdava ubistvo 7.000 nenaoružanih muškaraca i dečaka.

  Da li je bila ispravna odluka SAD s početka 90-ih što je izabrala Srbiju za partnera, a Milošević to odbio?
  - Ne.

  Ko je bio najsposobniji, a ko najnesposobniji srpski političar?
  - Taj sud je dao srpski narod.

  Šta mislite o upravljanju Vilijema Montgomerija američkom ambasadom u Beogradu?
  - Ne znam mnogo o Montgomerijevoj službi u Beogradu i razlozima njegovog naglog odlaska.

  Da li biste danas drugačije savetovali svoje pretpostavljene?
  - Uvek se može bolje. Ali ono što je moja zemlja učinila na Balkanu 90-ih jedan je od najvećih diplomatskih trijumfa našeg vremena. Zaustavili smo ratove u Bosni i Hrvatskoj spasavajući hiljade života. Pregovarali smo o mirovnim sporazumima koji su Bosnu, Hrvatsku i Srbiju uputili u mnogo bolju budućnost. Ponosan sam jer sam bio deo tih diplomatskih napora. Samo zamislite kako bi nekadašnja Jugoslavija danas izgledala da se mi nismo umešali. Ratovi bi možda još trajali.

  Da su Izetbegović i Tuđman živi, da li bi danas bili u Hagu?
  - U vreme njegove smrti, u toku je bio proces protiv Tuđmana. Ne verujem da je ikada postojao slučaj protiv Izetbegovića.

  Telegraf – Najnovije vesti » INTERVJU, PITER GALBRAJT: Trebalo je da vas bombardujemo jo
  Eigentlich nichts was die Welt nicht schon vorher wusste ausser natürlich die Serben und einige ihrer bosnischen Speichellecker.

  Auch sehr schön zu sehen wie die Schmierfinken immer wieder mit Suggestivfragen versuchen eine ihnen gerechte Antwort zu bekommen was ihnen aber nirgends gelingt.^^


  Kurz zusammengefasst:

  Oluja legitime Militäraktion und wenn die Serben unbedingt jemand dafür verantwortlich machen wollen dann Mladic und Karadzic.

  Gotovina hielt er schon immer für unschuldig und wenn man keine Angst gehabt hätte das es in Banja Luka zu grossen Vergeltungsaktionen kommt hätten die Kroaten diese Stadt einnehmen können.

  Serbien hätte man schon 1991 während der Bombardierung Vukovars und Dubrovniks militärisch abschrecken müssen und es sei ein Fehler gewesen das die USA Anfang der 90er Jahre Serbien als Partner in dieser Region wählte.

  -------------

  Er hat ja nicht unrecht mit dem was er sagt, hätte man bereits ende 1991 mit Milosevic Schluss gemacht wären zwar in Kroatien Kriegsspuren übrig geblieben aber bei weitem nicht so wie bis ins Jahr 1995 hinnein und in BiH hätte es erst gar keinen Krieg gegeben.
  Oder?

 2. #2

  Registriert seit
  12.12.2010
  Beiträge
  2.175
  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  ...das ist die fetzige Überschrift auf einem serbischen iNet Portal das ein Interview mit dem ehemaligen US Botschafter Galbraith geführt hat.  Eigentlich nichts was die Welt nicht schon vorher wusste ausser natürlich die Serben und einige ihrer bosnischen Speichellecker.

  Auch sehr schön zu sehen wie die Schmierfinken immer wieder mit Suggestivfragen versuchen eine ihnen gerechte Antwort zu bekommen was ihnen aber nirgends gelingt.^^


  Kurz zusammengefasst:

  Oluja legitime Militäraktion und wenn die Serben unbedingt jemand dafür verantwortlich machen wollen dann Mladic und Karadzic.

  Gotovina hielt er schon immer für unschuldig und wenn man keine Angst gehabt hätte das es in Banja Luka zu grossen Vergeltungsaktionen kommt hätten die Kroaten diese Stadt einnehmen können.

  Serbien hätte man schon 1991 während der Bombardierung Vukovars und Dubrovniks militärisch abschrecken müssen und es sei ein Fehler gewesen das die USA Anfang der 90er Jahre Serbien als Partner in dieser Region wählte.

  -------------

  Er hat ja nicht unrecht mit dem was er sagt, hätte man bereits ende 1991 mit Milosevic Schluss gemacht wären zwar in Kroatien Kriegsspuren übrig geblieben aber bei weitem nicht so wie bis ins Jahr 1995 hinnein und in BiH hätte es erst gar keinen Krieg gegeben.
  Oder?  die us kriegstreiber und deren ansichten,kennen wir schon.

  die liste ist lang irak,libyen,serbien,afghanistan,vietnam........... ..........

 3. #3
  Avatar von Dadi

  Registriert seit
  30.07.2012
  Beiträge
  7.446
  sto cemo sad s tom informacijom, bastardu.

 4. #4

  Registriert seit
  12.12.2010
  Beiträge
  2.175
  was kommt als nächstes vom ultranationalistisch faschischtischem serbophoben krampflachposter????????

  das irgendein dahergelaufener bezahlter us affe,dem niemand mehr zuhört behauptet das die damalige übergabe der ustasas an tito dem kroaten bei bleiburg falsch gewesen sein soll?????


  die armen armen ujos und deren nachkömmlinge aka krampflachposter,peinlich peinlich

 5. #5
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820
  Zitat Zitat von dragonfire Beitrag anzeigen
  die us kriegstreiber und deren ansichten,kennen wir schon.

  die liste ist lang irak,libyen,serbien,afghanistan,vietnam........... ..........
  In Relation gesehen ist die Liste Serbiens um einiges länger ... Österreich-Ungarn, Deutschland, Slowenien, Kroatien, BiH, Kosovo!

 6. #6

  Registriert seit
  12.12.2010
  Beiträge
  2.175
  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  In Relation gesehen ist die Liste Serbiens um einiges länger ... Österreich-Ungarn, Deutschland, Slowenien, Kroatien, BiH, Kosovo!

  klar doch serbien hatt deutschland und össtereich-ungarn angegriffen loooollll

  in relation gesehen gibt es keine schlimmeren bestien als die ustasa kroaten. PUNKT.

 7. #7
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.011
  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  ...das ist die fetzige Überschrift auf einem serbischen iNet Portal das ein Interview mit dem ehemaligen US Botschafter Galbraith geführt hat.  Eigentlich nichts was die Welt nicht schon vorher wusste ausser natürlich die Serben und einige ihrer bosnischen Speichellecker.

  Auch sehr schön zu sehen wie die Schmierfinken immer wieder mit Suggestivfragen versuchen eine ihnen gerechte Antwort zu bekommen was ihnen aber nirgends gelingt.^^


  Kurz zusammengefasst:

  Oluja legitime Militäraktion und wenn die Serben unbedingt jemand dafür verantwortlich machen wollen dann Mladic und Karadzic.

  Gotovina hielt er schon immer für unschuldig und wenn man keine Angst gehabt hätte das es in Banja Luka zu grossen Vergeltungsaktionen kommt hätten die Kroaten diese Stadt einnehmen können.

  Serbien hätte man schon 1991 während der Bombardierung Vukovars und Dubrovniks militärisch abschrecken müssen und es sei ein Fehler gewesen das die USA Anfang der 90er Jahre Serbien als Partner in dieser Region wählte.

  -------------

  Er hat ja nicht unrecht mit dem was er sagt, hätte man bereits ende 1991 mit Milosevic Schluss gemacht wären zwar in Kroatien Kriegsspuren übrig geblieben aber bei weitem nicht so wie bis ins Jahr 1995 hinnein und in BiH hätte es erst gar keinen Krieg gegeben.
  Oder?
  Wann bitte wurde Serbien Partner von den USA und inwiefern Partner ? Warum hat man denn nicht vorher inteveniert ?

  - - - Aktualisiert - - -

  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  In Relation gesehen ist die Liste Serbiens um einiges länger ... Österreich-Ungarn, Deutschland, Slowenien, Kroatien, BiH, Kosovo!
  Mr. Euorpäer, und das ist den Kroaten wie auch Bosniern wohl nicht zu Gute gekommen ?

 8. #8
  Gast829627
  91 waren sie schon im krieg mit uns serben durch deren handlanger....dieser dreckige heuchelnde ami botschafter soll seine mutter in mehl walzen.......

 9. #9
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820
  Zitat Zitat von Hercegovac Beitrag anzeigen
  Wann bitte wurde Serbien Partner von den USA und inwiefern Partner ? Warum hat man denn nicht vorher inteveniert ?
  Es ist allseits bekannt das Milosevic und Serbien den Agressionszug, der bereits 86-87 anfing und sich zuerst auf Serbien bezog und dann ganz Ex-Yu ausweitete nur wagten weil sie wussten das sie die Weltmächte nicht gegen sich hatten, erst als die USA, GB und andere sahen das die Serben/Serbien nicht mal im Ansatz so eine Dominanz in Ex-Yu stellten wie sie selber glaubten (Vukovar etc.) schnellte die Meinung schnell ins Gegenteilige und Kroatien wurde darauf hin anerkannt.

  Merke: Genau das Gegenteil von dem was die serbische Propaganda vom Stapel lässt ist immer der Wahrheit am nächsten.


  Mr. Euorpäer, und das ist den Kroaten wie auch Bosniern wohl nicht zu Gute gekommen ?
  Nein ist es nicht da die Unterdrückung des Volkes, vor allem des kroatischen erst richtig ins Rollen kam.

  Oberflächlich betrachtet hört sich das natürlich übelst supi dupi an, genauso wie die tollen Sprüche von "Tot dem Faschismus, Freiheit fürs Volk", das Volk selber durfte gerade bei diesen Sprücheklopfern so gut wie nicht den Mund aufmachen wenn man nicht präventiv im Knast landen wollte.

  Viel Propaganda wenig dahinter vor allem Freiheit, lieber Balkaner.

 10. #10
  Avatar von Vatrena

  Registriert seit
  16.02.2007
  Beiträge
  10.717
  Wayne interessiert was eine Persona non Grata labbert....
  Dieser Thread dient nur zur Hetze....er ist so überflüssig wie sein Ersteller....

Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Hat Serbien schon mal einen Krieg gewonnen
  Von Albano2 im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 315
  Letzter Beitrag: 02.11.2013, 19:38
 2. Wir hätten notfalls schießen müssen“
  Von danijel.danilovic im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 13.04.2009, 13:30
 3. Hacker erklären Islamisten den Krieg
  Von Luli im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 15.04.2007, 21:52
 4. Doku über Kroatien Krieg 1991 -- Vukovar grad pod opsadom --
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan im TV
  Antworten: 40
  Letzter Beitrag: 27.02.2007, 19:35
 5. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 22.09.2004, 17:26