ISTRAŽIVANjE CENTRA ZA DEMOKRATIJU I LjUDSKA PRAVA POKAZALO

Gotovo trećina građana Crne Gore, prema rezultatima istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava, ne vjeruje najavama aktuelne vlasti da će referendum o državnom statusu biti održan na proljeće naredne godine, dok približan procenat o tome uopšte nema stav. Rezultati CEDEM-ovog istraživanja pokazali su, naime, da 31,1 odsto anketiranih građana ne vjeruje da će referendum biti održan na proljeće 2006. godine. U tu mogućnost vjeruje 38,3 odsto građana, dok čak 30,6 odsto nema mišljenje o ovom pitanju.
Istraživanje, koje je CEDEM sproveo od 26.novembra do 1. decembra u devet crnogorskih gradova, na uzorku od 1.017 građana, pokazalo je da 50,8 odsto anketiranih smatra da referendum treba raspisati, 30,1 odsto da ne treba, dok 19,1 procenata ne zna odgovor na ovo pitanje.
U CEDEM-ovoj anketi, protiv saveza nezavisnih država Srbije i Crne Gore izjasnilo se 38,3 odsto građana, dok tu ideju podržava 34,3 odsto.
Prema najnovijem istraživanju CEDEM-a, u ovom trenutku za crnogorsku nezavisnost bi glasalo 41,4 odsto građana, dok bi 32,3 bilo protiv. Broj neopredijeljenih po ovom pitanju je i dalje visok i iznosi čak 26,3 odsto, od čega na referendum ne bi izašlo 11,4 procenata, a njih 14,9 je odgovorilo da ne zna.
- Kategorija neopredijeljenih je veoma varijabilna i vjerovatno će se smanjivati kako se bude približavao dan stvarne odluke o državnom pitanju. Broj pristalica nezavisnosti je ostao skoro isti u odnosu na septembarsko istraživanje ali se smanjio broj onih koji se tome eksplicitno protive. To govori da je razlika u korist pristalica nezavisnosti povećana zahvaljujući prelasku određenog broja građana iz kategorije “protiv” u neopredijeljene ili apstinente -kazao je predstavnik CEMI-ja Veselin Pavićević.
Protiv dijaloga vlasti i opozicije po pitanju referenduma izjasnilo se 23,7 odsto građana, za 46,5, a 26,1 odsto ispitanika nije imalo stav o tome.
Srpska pravoslavna crkva i u najnovijim rezultatima CEDEM-ovog istraživanja uživa najveće povjerenje građana, a slijede predsjednik Crne Gore, Vojska SCG, Vlada, policija, Skupština, sudstvo...
Prema rezultatima istraživanja, radom Vlade veoma je nezadovoljno 32,6 odsto građana, uglavnom nezadovoljno 19, uglavnom zadovoljno 15,4 a veoma zadovoljno svega 6,2 odsto anketiranih. Čak 26,8 odsto građana odgovorilo je da radom Vlade nijesu ni zadovoljni ni nezadovoljni.
Među opredijeljenim biračima, najveću podršku, po CEDEM-u uživa DPS sa 39,5 odsto, a slijede GZP sa 19,2, SNS sa 9,2, SNP sa 8,7, SDP sa 5,5, SRS sa 4,6, LPCG sa 3,2,NSS sa 1,8,DSCG sa 1,5, NS sa 1,2DUA sa 1,1, GP sa 0,5 i DSS sa podrškom 0,3 odsto građana.
Od političara najveće povjerenje i dalje uživa izvršni direktor GZP Nebojša Medojević, a slijede premijer Milo Đukanović, predsjednik Filip Vujanović, mitropolit Amfilohije, predsjednik SCG Svetozar Marović, srbijanski predsjednik Boris Tadić, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, dok je najbolje rangirani opozicioni lider predsjednik SNS-a Andrija Mandić.

V.R.

GP optužuje CEDEM da radi za političke krugove

Građanska partija optužila je juče Centar za demokratiju i ljudska prava da su njene ankete sračunate ne da budu odraz javnog mnjenja, već da ga pokušaju kreirati onako kako to odgovara pojedinim političkim krugovima. “Posljednji rezultati, bar kada je rejting GP-a u pitanju, pokazuju toliku neozbiljnost i nevjerodostojnost da i ne zaslužuju ozbiljniji komentar”, navodi se u saopštenju partije dostavljenom Mini.
Kako se navodi, izborna snaga GP je, po analitičarima CEDEM-a, skoro petostruko opala za nepuna tri mjeseca od njihovog posljednjeg istraživanja.
U GP-u tvrde da broj glasova, mjeren procentom koji pripisuju partiji u sklopu ovog istraživanja, odgovara broju glasova koji je stranka osvojila na lokalnim izborima u samo dva, po veličini, osrednja crnogorska grada.

(MINA)

Uz Pokret za SCG i 2,1 odsto suverenista

Istraživanje CEDEM-a pokazalo je da rad Pokreta za nezavisnu Crnu Goru podržava 37,8 odsto građana, a njih 36,9 je dalo podršku Pokretu za evropsku državnu zajednicu SCG. Neobičan je podatak da 2,1 odsto suverenista podržava rad Pokreta za SCG, dok među prosrpskim partijama nema ni jednog pristalice Pokreta za nezavisnost.