BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 8 von 8

Vijesti - Radio Televizija Republike Srpske

Erstellt von Krajina-Force, 09.04.2006, 13:59 Uhr · 7 Antworten · 1.067 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  30.03.2006
  Beiträge
  834

  Vijesti - Radio Televizija Republike Srpske

  Zvornik: Parastos za 1008 boraca- od Dodika i Čavića traži se da narodu saopšte istinu
  -------------------------------------------------------------------------------------

  ZVORNIK, 9. APRILA /SRNA/ - U povodu 9. aprila - Dana oslobođenja Zvornika, danas je mjesno sveštenstvo služilo parastos za 1 008 boraca otadžbinskog rata, dok su predstavnici opštinske Boračke organizacije /BO/, porodica poginulih boraca i opštine položili vijence i cvijeće na Spomenik palim borcima u Zvorniku.

  Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Dragan Milošević je u obraćanju prisutnim pročitao pismo, upućeno predsjedniku RS Draganu Čaviću i premijeru RS Miloradu Dodiku. U pismu je od Dodika i Čavića zatraženo da narodu iz koga potiču saopšte istinu, jer je "poznato da ni jedna funkcija u RS ili zajedničkim organima BiH ne dolazi bez podrške svog naroda".

  "Moramo vas podsjetiti da većina predstavnika srpskog naroda zaboravlja odakle potiče i čije interese treba da zastupaju u RS i BiH, pa su stoga radi fotelja i malo vlasti spremni da prodaju sve, pa i ove heroje pred čijim spomenikom sada stojimo", navodi se u pismu.

  "Dugačak je spisak ustupaka koji su srpski politički predstavnici učinili prema zajedničkim organima BiH, pravdajući to nekakvim pregovorima radi ekonomskog prosperiteta i boljeg života - a kako živimo to dobro vidimo i znamo", dodaje se u tekstu.

  Uz podsjećanje da su tri čovjeka iz opštine Zvornik uhapšena i odvedena u Kantonalni sud u Tuzlu zato što su navodno počinili ratne zločine, u pismu se kaže da se, ne ulazeći u sudski proces, borci pitaju da li Zvornik pripada Kantonu Tuzla, te zašto se proces ne vodi u Okružnom sudu u Bijeljini.

  "Po sadašnjim, nadamo se važećim zakonima, Bijeljina je mjesto nadležnog suda, pa da li to znači da RS ni u ovom segmentu više nama", pročitao je Milošević navode iz pisma.

  Boračka organizacije je izrazila nadu da će Čavić i Dodik "naći načina i svojim autoritetom ovoj trojici sugrađana omogućiti fer i korektno suđenje u Okružnom sudu u Bijeljini".

  Članovi opštinske BO su nakon polaganja vijenaca otišli u Odjeljenje transfuzije Opšte bolnice da daruju krv, ističući da nije vrijeme za slavlje nego za humane akcije.

  -------------------------------------------------------------------------------------

 2. #2

  Registriert seit
  30.03.2006
  Beiträge
  834
  Evo jos i ostalih vijesti :
  --------------------------------

  Kebo: Nema odgovora Vlade FBiH o nestalim sarajevskim Srbima

  SARAJEVO, 9. APRILA /SRNA/ - Ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo izjavio je danas SRNI da do sada nije dobio nikakav zvaničan odgovor na pismo od 17. marta ove godine, u kojem je od Vlade Federacije BiH zatražio informaciju o preduzetim aktivnostima na prikljupljanju informacija o nestalim sarajevskim Srbima.

  "Za sada nisam zvanično obaviješten o reakciji na moje pismo. Već sutra ću uputiti novo pismo i zatražiti od premijera FBiH Ahmeta Hadžipašića informaciju o reakciji na prethodno pismo, kojim sam kao državni ministar za ljudska prava tražio od Vlade FBiH da postupi u skladu sa obavezama koje proističu iz odluke Ustavnog suda BiH" - rekao je ministar Kebo.

  On nije mogao da kaže da li će i to pismo biti razmatrano na sjednici Vlade FBiH ili će odgovor dobiti direktno od premijera Hadžipašića, ali da će u svakom slučaju svi podaci kojim on raspolaže biti dostupni javnosti.

  "Ja sam po Zakonu o nestalim osobama upravo instrument tih porodica u traženjima da se provodu sudske odluke, te da putem onih instrumenata koje zakon određuje insistiram da se svaki detalj, svaka istina i svaka mogućenost da se dođe do podatka o nestalim ostvari. Ja ću to uvijek raditi bez obzira o kome se radi" - rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

  Kebo je naglasio da u svakom slučaju očekuje da će vlasti FBiH ispuniti svoju zakonsku obavezu, jer, kako je rekao, odluke Ustavnog suda BiH izvršna vlast ne komentariše već izvršava.

  Ministar Kebo je u pismu od 17. marta ove godine podržao zahtjeve porodica nestalih iz Istočnog Sarajeva, koji su tražili hitno otkrivanje istine o stradalim sarajevskim Srbima tokom posljednjeg rata.

  Federalni premijer Ahmet Hadžipapašić je na sastanku koji je održan 8. marta ove godine sa članovima porodica nestalih iz Istočnog Sarajeva obećao da će do 31. marta biti formirana komisija koja će istražiti sudbinu svih nestalih na području deset sarajevskih opština.

  Zato što ovo obećanje nije ispunjeno, predstavnici Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila iz Istočnog Sarajeva najavili su da će sutra u Sarajevu organizovati

 3. #3

  Registriert seit
  30.03.2006
  Beiträge
  834
  Sutra pred Vladom FBiH protest porodica nestalih boraca i civila RS
  ------------------------------------------------------------------------------

  ISTOČNO SARAJEVO, 9. APRILA /SRNA/ - Predstavnici organizacija porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila iz RS održaće sutra mirne proteste zato što premijer FBiH Ahmet Hadžipašić nije održao obećanje i do 31. marta formirao komisiju za utvrđivanje istine o stradanjima Srba u deset opština u Kantonu Sarajevo, potvrdila je danas Srni Mirjana Simanić, predsjednik Organizacije iz Istočnog Sarajeva.

  Demonstranti će se okupiti u 11.00 časova ispred kancelarije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, koje se nalaze na Kuli, odakle će se u pratnji predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo uputiti pred zgradu Vlade FBiH.

  "Nakon mirnog protesta ispred zgrade Vlade FBiH uputićemo se u mirnom mimohodu do groblja Lav, gdje je nekada bila masovna grobnica stradalih Srba u Sarajevu, gdje ćemo položiti vijence i zapaliti svijeće" - rekla je Simanićeva.

  Ona je podsjetila da je 8. marta ove godine - u vrijeme dok su ispred Centra za obdukciju i identifikaciju u Lukavici trajali mirni protesti porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo - održan sastanak predstavnika ove organizacije sa federalnim premijerom Hadžipašićem, tokom kojeg je dogovoreno da će biti formirana komisija za utvrđivanje istine o stradanjima Srba u Sarajevu.

  Hadžipašić je tad obećao da će do kraja marta biti formirana komisija koja bi trebalo da da odgovore o sudbini nestalih lica na području deset opština sarajevske regije. Federalna vlada je tim povodom saopštila da je dogovoreno kako će osim predstavnika Vlade FBiH, u pomenutoj komisiji biti i predstavnici entitetskih komisija za traženje nestalih i udruženja porodica nestalih.

  Dan kasnije, 9. marta, porodice poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila sa područja Istočnog Sarajeva završile su mirne prosteste, koji su bili organizovani jer ni deset godina od završetka rata porodice nisu dobile odgovor o sudbini svojih nestalih članova.

  Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik zatražio je 9. marta od nadležnih institucija u BiH i FBiH da maksimalno bude ubrzan proces traženja nestalih u proteklom ratnom sukobu na području BiH.

  Povodom višednevnog protesta članova porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih lica u Istočnom Sarajevu, Dodik je pismo sa zahtjevom za ubrzanu istragu uputio Ustavnom sudu BiH, Komisiji za ljudska prava pri Ustavnom sudu, Savjetu ministara BiH, Vladi FBiH, Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih lica i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

  Dodik navodi da su u proteklih deset godina organi vlasti RS i druge institucije i pojedinci pokušavali da dođu do odgovora o nestalim licima na širem području Sarajeva.

  "Nažalost, do sada nam to nije u potpunosti uspjelo. Procjenjujemo da istraživanje nestanka srpskog i drugih naroda u Sarajevu, zbog specifičnosti događanja u ovom gradu i široj okolini, predstavlja složen problem, i do sada smo predlagali da se formira komisija, koja bi, po metodologiji rada Komisije za Srebrenicu, istražila sve okolnosti njihovog nestanka u periodu od 1992. do 1995. godine" - napisao je Dodik.

 4. #4
  jugo-jebe-dugo
  Du solltest mal immer eine kleine übersetzung dazu schreiben für die nicht "jugoslawischen" User ,damit eine richtige Diskussion entstehen kann.

  3-4 Sätze reichen doch aus.

  MfG

 5. #5

  Registriert seit
  30.03.2006
  Beiträge
  834
  Zitat Zitat von Deki
  Du solltest mal immer eine kleine übersetzung dazu schreiben für die nicht "jugoslawischen" User ,damit eine richtige Diskussion entstehen kann.

  3-4 Sätze reichen doch aus.

  MfG
  Aha okej Deki :wink:

 6. #6

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  Eine Schande was die Islamo Faschisten in Sarajevo produzieren.

 7. #7

  Registriert seit
  30.03.2006
  Beiträge
  834
  Zitat Zitat von Mr.LaLa
  Eine Schande was die Islamo Faschisten in Sarajevo produzieren.
  Als ob überhaupt keine Serben in Sarajevo ums Leben gekommen sind ...
  Hvala svim Borcima Republike Srpska za oslobodjenja Zvornika :wink:

 8. #8
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  Bog im dao srece! Zivela RS 8)

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 107
  Letzter Beitrag: 16.09.2011, 00:45
 2. Mališani iz Republike Srpske na SO
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.05.2010, 21:00
 3. KLS protiv Republike Srpske u Fo?i
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.12.2009, 00:00
 4. Saradnja Rusije i Republike Srpske
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 16.03.2009, 03:00
 5. Metal forum Republike Srpske
  Von Gast829627 im Forum Musik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.02.2006, 13:12