PUŠTANJE GOTOVINE Hoće li, dođe li zahtjev, vlast stati iza generala
Vlada se ne plaši jamstva za Gotovinu
Autor Davor Ivanković

Prošlog tjedna u sudnici u Haagu general Ante Gotovina nije imao primjedaba. Njegov američki odvjetnik Greg Kehoe, međutim, najavljuje kako bi odvjetnički tim uskoro mogao zatražiti puštanje Gotovine na privremenu slobodu. Već je 9 mjeseci u pritvoru, no odvjetnici dosad nisu zatražili puštanje na privremenu slobodu. Budući da je general 4 godine bio izvan dosega Suda, to je bilo dovoljno za skepsu.

No, tužiteljstvo Haaga najavljuje da će suđenje, navodno zbog "prebukiranosti", najranije započeti u prvom dijelu 2008. Premda odluku o "bukingu" sudnica donosi Sud, a ne tužiteljstvo, obrana Gotovine najavljuje nema smisla da Gotovina, bez suđenja, čami u pritvoru 3 godine. Generali Markač i Čermak, nakon nekoliko mjeseci pritvora, bili su ipak pušteni do početka suđenja. Sada se nagađa da će Gotovina ostati u Haagu jer, navodno, hrvatska se Vlada plaši dati čvrsto jamstvo za Gotovinu.

Što ako on opet pobjegne, navodno se pitaju Vladini službenici. Visokorangirani čovjek iz Vlade za Večernjak tvrdi kako je ta izjava eventualno tek mišljenje nekog nižeg pravosudnog službenika, nipošto nije i stav Vlade. Ma kakav strah, postavi li se takav zahtjev, u Vladi će se razgovarati s odvjetnicima, sudjelovat će i ministrica pravosuđa, a sigurno je da Gotovinini odvjetnici neće pokretati zahtjev ne budu li sigurni da ga je moguće pozitivno riješiti kaže izvor u Vladi.
http://www.vecernji-list.hr/newsroom...28122/index.do
FREE GENERAL GOTOVINA