BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 10 von 75 ErsteErste ... 678910111213142060 ... LetzteLetzte
Ergebnis 91 bis 100 von 741

Völkermord-Prozess gegen Kriegsverbrecher Ratko Mladic

Erstellt von Cobra, 01.06.2011, 11:29 Uhr · 740 Antworten · 25.487 Aufrufe

 1. #91
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  Zitat Zitat von Cobra Beitrag anzeigen
  Unfassbar das alles was dieser Mann zu sagen hat nur Geheule wegen seines gesundheitlichen Zustandes ist!
  ein feiger jammerlappen.....jahrelang hat er sich als general, eroberer wie ein römischer feldherr benommen, befehle erteilt und leute rumgescheucht. umgeben von bis an die zähne bewaffneten leibwächtern hat er sich in der rolle gefallen.

  in jedem fall wird er im gefängnis sterben, warum zieht er nicht seinen ganzen mut zusammen und befreit sein gewissen indem er der welt die wahrheit sagt. was soll dieses dumme getrickse noch bringen? total erbärmlich und ohne ein bißchen stolz und ehrgefühl, hauptsache den eigenen arsch retten wollen, was sowieso hoffnungslos ist. einfach erbärmlich....

 2. #92
  Avatar von OptimusPrime

  Registriert seit
  14.08.2008
  Beiträge
  5.772
  Zitat Zitat von Cobra Beitrag anzeigen
  Unfassbar das alles was dieser Mann zu sagen hat nur Geheule wegen seines gesundheitlichen Zustandes ist!
  was haste erwartet? das er aufn richterpult springt und schreit: sperrt mich ein ich bin schuldig! ihn haben die opfer damals nicht interessiert, warum sollte es heute anders sein?

 3. #93
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.849
  Zitat Zitat von OptimusPrime Beitrag anzeigen
  was haste erwartet? das er aufn richterpult springt und schreit: sperrt mich ein ich bin schuldig! ihn haben die opfer damals nicht interessiert, warum sollte es heute anders sein?
  Dann soll er doch am besten ganz die Fresse haltenund die Juristen machen lassen, statt dem Publikum draußen zu applaudieren oder so zu tun als ginge ihn das Ganze nichts an.
  Aber hast recht, von einem abartigem Massenmörder der selbst die eigene Tochter in den Tod getrieben hat, kann man nicht erwarten das er sich plötlich menschlich verhält nur weil er in Den Haag sitzt

 4. #94
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  Zitat Zitat von OptimusPrime Beitrag anzeigen
  was haste erwartet? das er aufn richterpult springt und schreit: sperrt mich ein ich bin schuldig! ihn haben die opfer damals nicht interessiert, warum sollte es heute anders sein?

  von politikern würde ich das nicht erwarten, die sind irgendwie durchtrieben, opportunistisch, wendehälse ... aber von lebenslangen offizieren würde ich mehr rückgrat erwarten und keine lächerliche trickserei

 5. #95
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.849
  Tijek rasprave
  Sudac je na početku Mladića pitao može li pratiti suđenje? Mladić je odgovorio da razumije srpski i makedonski. "Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedjeljak 1943. godine", rekao je na zahtjev Suda. Sudac mu je rekao da ima informaciju da je rođen 1942. godine, na što je Mladić rekao da nije točno. Mladić je rekao da se rodio u selu Božanovićima dva i pol kilometra od općine Kalinovik. "U vrijeme kad sam se rodio bio je rat. "

  Sudac Orie zatim je Mladića nastavio upoznavati s njegovim pravima i osobama koje se nalaze u sudnici te ga obavijestio da ima pravo na šutnju tijekom postupka. Zatim je počeo sa čitanjem optužnice: "Prva optužnica je podignuta 24. srpnja 1995. godine, a 1996. izvršen je pregled optužnice, optužnica je izmijenjena nekoliko puta i sada operativna optužnica je podnesena 1. lipnja ove godine. Uhićeni ste 26. svibnja u Srbiji i premješteni ste u Haag 31. svibnja ove godine. Prije nego nastavimo želim da se članci 20. i 21. statuta Suda pročitaju naglas", govorio je Orie.

  "Gospodine sudija, ja sam teško bolestan čovjek i čuo sam što se govorilo u tim člancima, ali mi treba malo duže vremena da razmislim o tome što je sve pročitano. Budite strpljivi sa mnom. Ja ću reći sve, ali meni su donijeli u ambulantu tri fascikle nekakvih dokumenata. Ali nisam ništa pročitao niti potpisao. Nisam mogao, u jako sam lošem stanju bio, doživio sam stres", rekao je Mladić kad ga je Orie pitao je li razumio sve.

  "Shvatio sam da želite razmotriti svoj položaj i situaciju, i siguran sam da će vam vaš odvjetnik pomoći u vezi s pravima koja su mu pročitana", rekao je Orie i nastavio na sljedeću temu.
  "Prvo jedno relativno lagano pitanje, jeste li dobili kopiju optužnice na vlastitom materinjem jeziku?"

  "Od te tri fascikle koje sam dobio, ja to nisam čitao", kaže Mladić.
  "Optužnica je dokument na 37 stranica na kojima piše za što vas se tereti. U tim fasciklima je najvažniji dokument ta optužnica. Jeste li pregledali optužnicu", pitao je Orie.
  "Ja sam pogledao fascikle i nisam čitao što u njima piše. Ako je bila u tim fasciklima, nije mi poznato što piše. One tri fascikle da bih pročitao treba mi najmanje dva mjeseca ako ne i više", tvrdi Mladić.

  "Sad su me obavijestili da ste dobili optužnicu kao poseban dokument i to u srijedu. Jeste li dobili taj dokument", nastavio je Orie.
  "Odvjetnik Aleksić mi je pokazao nešto kad smo se susreli. Ali ako je to optužnica, onda sam je vidio, ali nisam pročitao. Ja želim imati valjanu obranu, a ne da mi tu sjedi jedan čovjek kojega ne poznajem", izvlači se Mladić.

  Orie je zatim pitao odvjetnika je li pročitao optužnicu s Mladićem. "Pročitao sam mu optužnicu i nisam stekao dojam da nešto nije razumio", rekao je Mladićev odvjetnik Aleksić, na što je sudac rekao da može nastaviti današnji postupak te pitao Mladića želi li da mu se danas pročita optužnica.
  "Ne želim da mi se pročita optužnica ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici", rekao je Mladić. Orie je rekao kako će ukratko rezimirati optužnicu.

  "Teretite se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje pravila ratovanja te u nekim točkama i za udruženi zločinački pothvat. Karadžić i Mladić su prema optužnici bili ključni članovi sveobuhvatnog zločinačkog pothvata. Svrha toga je bila trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata. Mladić je sudjelovao u vršenju genocida, progona, istrebljenja, ubojstava, deportacije. Svrha drugog udruženog zločinačkog pothvata je bilo eliminiranje bosanskih muslimana iz Srebrenice, Mladić je sudjelovao u tome putem ubijanja muškaraca i dječaka, te odvođenjem žena i starijih iz Srebrenice", rekao je Orie kratko te nastavio čitati optužnicu po točkama:

  "Točka 1. Genocid - politički i državni organi bosanskih Srba kao i srpske snage proveli su kampanju eliminacije bosanskih muslimana. Ta kampanja je sadržavala: ubijanje bosanskih muslimana i Hrvata, silovanje, mučenje, fizički su ih željeli uništiti.
  Točka 2 - Genocid: Oko 6. srpnja 1995. snage bosanskih Srba su napale enklavu Srebrenica čije je zauzimanje bilo planirano. U roku od nekoliko dana od napada Mladić i drugi su formulirali cilj da se eliminiraju bosanski muslimani u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka te istjerivanjem žena. Škorpioni su terorizirali bosanske muslimane u Potočarima, zatim su razdvojili muškarce i dječake od žena i starijih. Muškarce i dječake su pogubili, tisuće njih. 13. srpnja snage su počele organizirana pogubljenja. Tisućama žena nanesena su ogromna psihička oštećenja.
  Točka 3 - Zločin protiv čovječnosti - Ratko Mladić, djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, planirao je, poticao, naredio, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje progona bosanskih muslimana, bosanskih Hrvata ili drugog nesrpskog stanovništva u sljedećim općinama: Banja Luka, Bihać-Ripač, Bijeljina, Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Doboj, Foča, Gacko, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Srebrenica, Teslić, Vlasenica, Vogošća i Zvornik
  Točke 4, 5, 6 - Istrebljenje i ubojstvo: od 12. svibnja 1992. i najmanje do 22. prosinca 1996., general Ratko Mladić, djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, planirao je, poticao, naredio, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje istrebljenja i ubojstva bosanskih muslimana, bosanskih Hrvata ili drugog nesrpskog stanovništva u spomenutim općinama.
  Točke 7 i 8 Deportacija i nehumana djela
  Točke 9 i 10 Teroriziranje i kršenje pravila ratovanja - u vrijeme kada je BiH međunarodno priznata država, Sarajevo je bilo izloženo granatiranju i svakodnevnim napadima. Snajperi i granatiranje korišteni su za sakaćenje i ubojstva civila u Sarajevu. Stalna prijetnja smrću izazvala je traume stanovnicima Sarajeva.
  Točka 11 Uzimanje taoca kao kršenje zakona i običaja ratovanja - u odgovoru na granatiranje Sarajeva i drugih područja BiH, stranke NATO-a su izvršile zračne napade, snage bosanskih Srba su zatvorile više od 200 pripadnika mirovnih snaga na različite lokacije kako bi zaštitili te lokacije od zračnih napada NATO-a i spriječile nastavak zračnih napada. Komandantima UN-a upućene su prijetnje da ako nastave napadati da će stradati oni koji su zatvoreni. Neki od zatočenika su zlostavljani."
  "Ovim je završeno čitanje rezimea optužnice. Gospodine Mladiću, pozivamo vas da se izjasnite o krivici u roku od 30 dana po svakoj točki optužnice. Možete se i danas izjasniti o krivnji", rekao je Orie zločincu.
  "Vi ste malo stariji čovjek od mene. Ja bih želio dobiti ovo što ste pročitali, ove gnjusne optužbe protiv mene. Da to pročitam sa svojim odvjetnicima. Meni treba više od 30 dana da to shvatim. Ove gnjusne riječi nikada nisam čuo niti mogu to shvatiti", rekao je Mladić na što ga je Orie upozorio da su to točke optužnice i da ima rok od 30 dana jer nema nikakvog dobrog razloga da se ne pridržava tog roka. "S obzirom na to da se nećete danas izjasniti o krivnji, zakazujem novo ročište 4. srpnja u deset sati", rekao je Orie.

  Mladić je želio još nešto reći pa se obratio svom odvjetniku i to naglas da ga čuje cijela sudnica. Odvjetnik je zatim zamolio suca da se napravi kratka pauza od deset minuta što je dozvoljeno.
  Po povratku s pauze, službenica suda pročitala je pravila ispitivanja. "Imate period od 30 dana za podnošenje bilo kakvih podnesaka. Podnesci obuhvaćaju prigovore u kojima se navode formalni nedostaci optužnice", rekao je Orie te je Mladića uputio da se konzultira s odvjetnikom te ga pitao želi li pitati nešto. "Možete zatražiti privatnu sjednicu, to znači da su podignuti zastori i da se ne emitira ništa van. Ni u galeriji za javnost se ne može ništa čuti. Želite li pokrenuti pitanje vezano za vaše zdravstveno stanje", pitao ga je Orie.

  "Želim samo par riječi reći o svom zdravstvenom stanju na privatnoj sjednici", rekao je Mladić čime je prekinut prijenos.

  "Želim reći par rečenica jer su ovdje svi novinari iz svijeta. Ja se ne plašim novinara i javnosti svih nacija. Ja sam branio svoju zemlju i svoj narod, nisam branio Ratka Mladića. Sada branim Ratka Mladića pred vama. Prema meni su postupali ljudski, ali me nervira ova procedura. Kad vidim na televiziji one fantomke više bih volio da ubiju mene Ratka Mladića. Ja ne ubijem niti muslimane kao muslimane ni Hrvate kao Hrvate, ne ubijam sada u Libiji, ja sam branio svoju zemlju", rekao je Mladić.

  Orie ga je prekinuo i upozorio da ne treba brkati stvari da mu je rekao da se može požaliti na način na koji se prema njemu odnose u pritvoru, a ne što je radio. "Imate li neka druga pitanja u kontekstu sadašnje situacije ili vašeg pritvora, a ne o prošlosti"

  "Ja želim da živim i da doživim slobodu, jer i ovakav kakav sam, branim svoju zemlju i svoj narod a ne Ratka Mladića. Ja ne znam koliko će trajati proces, a koliko ću doživjeti znam samo onaj gore. O proceduri, ako želite da vam kažem što me nervira, ne želim da me vode ispod ruke ko sljepca. Ja sam general Ratko Mladić, u cijelom svijetu znaju tko sam. Ne želim da me vode ispod ruke. ", rekao je Mladić.
  Orie je na to rekao kako je njegova želja unesena u zapisnik te da je sljedeće ročište 4, srpnja.

 6. #96
  Kingovic
  "i just defend ma people and i like very big dicks ..."

  kleiner Hrnshn ...

 7. #97
  Avatar von Ravna_Posavina

  Registriert seit
  29.10.2009
  Beiträge
  7.028
  Emir wo schaust du?

 8. #98
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.849
  Zitat Zitat von Ravna_Posavina Beitrag anzeigen
  Emir wo schaust du?
  Ist schon zu Ende

 9. #99
  Avatar von @rdi

  Registriert seit
  05.10.2010
  Beiträge
  4.756
  Ratko Mladic vor dem UN-Kriegsverbrechertribunal
  "Ich bin ein schwerkranker Mann"
  03.06.2011, 11:06
  Lesezeichen hinzufügen
  Drucken
  Versenden
  Der Angeklagte salutiert, nennt seinen Namen und verweist auf seinen Gesundheitszustand. Von den Vorwürfen gegen ihn will der mutmaßliche Kriegsverbrecher und "Schlächter von Srebrenica", Ratko Mladic, bei seinem ersten Auftritt vor dem UN-Tribunal in Den Haag nichts hören. Den Gefallen tut ihm der Vorsitzende Richter jedoch nicht.  Der Angeklagte trägt einen grauen Anzug mit schwarz-weiß-gemusterter Krawatte. Er hält seinen Kopf anfangs gebeugt, später salutiert er vor den Fotografen. "Ich bin General Ratko Mladic", sagt er zu Beginn der Anhörung. "Ich bin ein schwerkranker Mann." Mladic scheint Berichten zufolge leicht zu lallen, sein rechter Mundwinkel hänge leicht herab.
  Der mutmaßliche Kriegsverbrecher Ratko Mladic in Den Haag vor Gericht: "Nicht einen einzigen Buchstaben oder Satz" der Anklage gegen ihn wolle er hören.
  Drei Tage nach seiner Überstellung aus Serbien ist der mutmaßliche Kriegsverbrecher Ratko Mladic erstmals vor dem UN-Tribunal für das ehemalige Jugoslawien in Den Haag erschienen. Der 69-Jährige ist in insgesamt elf Punkten wegen Völkermordes, Kriegsverbrechen und Verbrechen gegen die Menschlichkeit während des Bosnien-Kriegs von 1992 bis 1995 angeklagt.

  Er habe die Anklage noch nicht gelesen, sagt Mladic vor dem Gericht. Er wolle auch nicht, dass man ihm die einzelnen Punkte vorliest. "Nicht einen einzigen Buchstaben oder Satz" wolle er hören, sagt er in barschem Tonfall. Der Vorsitzende Richter Alphons Orie trägt dennoch eine Zusammenfassung der Klageschrift vor. Mladics Reaktion: Das seien "monströse Worte, von denen ich noch nie gehört habe".

  Mladic hört aufmerksam zu, als der Richter die Zusammenfassung der Vorwürfe vorliest. Bei der Stelle, in der es um das Massaker von Srebrenica geht, bei dem im Jahr 8000 muslimische Männer und Jungen ermordet wurden, schüttelt der Angeklagte den Kopf.

  Die Anhörung wird von einem großen Medieninteresse begleitet. Bereits am Donnerstag bezogen Journalisten aus aller Welt Stellung vor dem Gericht. Um zudem einen Andrang von Besuchern zu bewältigen, mietete das Gericht einen Raum in einem benachbarten Kongresszentrum und stellte dort Videoleinwände für eine Übertragung der Anhörung auf.

  Nach 16 Jahren auf der Flucht war Mladic vergangene Woche in Serbien gefasst worden. Der 69-Jährige wird vor allem für das Massaker von Srebrenica mit 8000 Toten und die 44 Monate dauernde Belagerung Sarajewos verantwortlich gemacht.

  In Serbien hatten Gesundheitsexperten Mladic vor der Überstellung nach Den Haag Verhandlungsfähigkeit bescheinigt. Mladics Anwalt hatte am Donnerstag gesagt, Mladic sei 2009 wegen Lymphdrüsenkrebs behandelt worden.

  Die serbische Tageszeitung Press hatte zuvor unter Berufung auf seinen Anwalt berichtet, Mladic habe in der Vergangenheit drei Hirnschläge und zwei Herzinfarkte erlitten und habe sich für eine Krebsbehandlung vier Monate lang in einem Belgrader Krankenhaus aufgehalten.

  Der Angeklagte kündigt selbst weitere Angaben zu seiner "schweren" Krankheit an - woraufhin der Vorsitzende Richter die Öffentlichkeit ausschließt. Zu den Vorwürfen gegen ihn werde sich Mladic nicht äußern, hatte sein Anwalt vor der Verhandlung angekündigt. Stattdessen wolle die Verteidigung einen Aufschub des Prozesses verlangen, um ein Anwaltsteam zusammenzustellen und sich vorzubereiten.

 10. #100
  Kingovic
  Zitat Zitat von Kingovic Beitrag anzeigen
  Ich schau grad bei CNN ...

  "Haben Sie die 47 Seiten gelesen?"
  - Nein, dafür brauche ich 2 Monate


  Zitat Zitat von Ravna_Posavina Beitrag anzeigen
  Emir wo schaust du?
  hmmmmmm...

  Der hat so nen Mist gelabbert, wenn er noch wirklich dran glaubt, dann ist er mehr als durch

  "Da sind Monsterwörter drin, ich brauche mehr wie 40 Tage.. mindestens 2 Monate" xD

  - Es ist doch auf ihrer Sprache verfasst?!?!?!?!

  "Ja aber die Wörte höre ich zum ersten mal"

  - Ich habe keine Kroaten getötet sondern nur mein Volk beschützt ....

Ähnliche Themen

 1. Prozessverlauf des Prozesses gegen Ratko Mladic
  Von Carl Marks im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.07.2011, 14:07
 2. Wo ist Ratko Mladic?
  Von chimpovic im Forum Politik
  Antworten: 49
  Letzter Beitrag: 26.05.2011, 21:21
 3. Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 12.02.2009, 09:25
 4. Prozess gegen Kriegsverbrecher Djordjevic
  Von Syndikata im Forum Kosovo
  Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 01.02.2009, 14:05
 5. Kriegsverbrecher Prozess in Montenegro
  Von Metkovic im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 24.01.2009, 17:54