BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 17 von 23 ErsteErste ... 7131415161718192021 ... LetzteLetzte
Ergebnis 161 bis 170 von 222

Vojvodina, erster Schritt Richtung Unabhängigkeit ?

Erstellt von Grasdackel, 14.10.2008, 22:16 Uhr · 221 Antworten · 17.489 Aufrufe

 1. #161
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  s cime sam te to uvrijedio?da su tvoji bili kolonisti?
  mislio sam na one 4 izjave koje si citirao.ne ono s marticem
  Izmedju ostalog i to. Al‘ nema veze. Vidis da sam prinudjen, da se spustim na razini ili nivo sagovornika. Uvijek ista prica, rekao bi‘ Dzoni Stulic
  znaci,vi ste poceli sa ovim sranjem kao sto sam vec dosta puta govorio.zasto onda okrivljujes hrvate?
  a da je za vas normalno pjevati cetnicke pjesme samo mi pokaze kakav ste narod.
  E, evo je bas za nasmijati se Poceo zli cika Jovan i zla baba Sava uoci Vidovdana da tuku nevinog barbu Antu i babu Ivanku. Dosa‘ inspektor Mile prekinuo turnir u balotanju i tako oznacen pocetak rata. A iz dosade mjestani postavli‘ drvene balvane po cesti, da strani turisti ni u kom slucaju nesmiju proc‘ tim putem, da neb‘ slucajno zagadjivali Bukovicu.

  Nego‘ sto nespomene dogadjaje iz 70-tih, kada se desio cuveni MASPOK? Ko to uopste kaze, da je tek 1989 bila godina „kada je sve pocelo“? Ili moramo ovaj dio istorije takodjer procesljat, nisam bas siguran da u tvom udzbeniku pise sta o tome.

  covjek se snasao u tudjem svijetu.to bi trebalo vama krajsnicima biti uzor i dobar primjer:
  E sad si promasio gol. Bogami, mi krajisnici se uvjek i svuda snadjemo. Nisu nama potrebni uzori tipa Suska, Rojsa i ostalih kamiondzija. Ovdje niko nije negirao da je bilo dosta hrvata na Kosmetu, danas je vecina (Janjevci) u Zagrebu (Dubravi, za upucene, poznata Konjscinska ulica, i to od davnih vrijemena) ili u Kistanjama. E sad kad spomene Knin, podsjeti me na jednog (nazalost danas pokojnog) Paska Pajica, cuvenog profesora gimnazije u Kninu, inace rodom iz Sibenika. Ostao covjek ljepo za vrijeme rata u Kninu, i nitko ga nije izbacio iz gimnazije niti je ikada imao problema sto je hrvat. Cak‘ je taj cuveni profesor isa‘ gledat‘ papu 94 (bilo na TV-u). E sad kad‘ je prosao rat, HV „oslobodila“ kraljevski grad, napisao izvjesni profesor knjigu o „hrvatskom kraljevskom gradu“ i o „srpskoj okupaciji Knina“. Zasto je to uradio, vjerovatno jedan od razloga je bio, da se opravda svojima, kako je to hrvat moga‘ opstat u tada „najvecem cetnickom uporistu“. To ciji je Knin, mogli bi do sutra pisat, pogotovo vase „svojatanje“ Knina od vrijemena bizantskog cara Konstantina do pada Bosne ili kada je Venecija osvojila Knin itd. Sebi uzimam za pravo, da ja odje zasigurno vise znam o Kninu, neg‘ ostali. Ko drukcije misli, slobodno, stojim na raspolaganju. A sto se tica copavog, o njemu mislim samo ono najgore.
  posten zato sto je priznao krivnju.ali ostaje zlocinac,skontas?
  vasem omiljenom dzeneralu drazi ste podigli spomenik zar si zaboravio?
  a sta ti ja mogu kad negiras istinu.tvoji su bjezajuci od turaka dosli u ove kraje.ako je prije bilo par izuzetaka svaka im cast.bilo je i hrvata na kosovu,ali niko pametan nebi govorio da je to hrvatska zemlja bila.posto si iz knina trbao bi znati da je to hrvatski grad,a ne samo knin.a to nema nista sa ustatstvom.za tebe je i tito ustasa zato sto je bio pola hrvat,zar ne?
  Aj‘ eboga sad, zubar iz Kukora je svoje rekao. Mislim da nemam vise sta‘ u vez‘ njega nadodat. Jedino da se bavimo njegovom biografijom, al‘ to nije sada predmet ove rasprave. Djeneralu stoji spomenik u Topoli. Nevidim sta je tu lose, prije par godina americki ambasador se zahvalio u ime Amerike, da je veoma zahvalan doprinosu Draze u 2.sv.ratu i spasavanje americkih pilota. Jel‘ to Amerika daje priznanje „fasisti“ protiv kojih je ratovala u 2.sv. ratu? Opet ti o „bezaniji“. I gle‘ cuda, nakon sto smo se smijestili u rvackoj‘ , poceli smo nicati kao gljive poslje kise. Ni dr. Gebels vam nije ravan.

  mogu sebi misliti ko su ti bili ucitelji da toliko znas o povjesti.a sto se ljecenje tice,idi dokturu da i tebi potvrdi ptsp kako bi dobio penziju kako ne bi vise prosio po beogradskim ulicama::wink:
  Ma bili su super, onakih nemozes vise ni na svijetskim univerzitetima sirom svijeta pronac‘. Nemoj previse za mnom razbijat‘ glavu hercegovce, kod mene je sve na svom mjestu, nego zapitaj se dje li‘ vam nestadose one vase silne penzije u „antifasistickoj“ Musolinijevoj i Pavelicevoj soldateski ili one zahvalnice domovinskog rata za ucesce cuvenim Tudjmanovim „antifasistickim“ bitnicama, bojnama i satnijama.

 2. #162
  Cvrcak
  Našao sam jednu web stranicu koja dobro opisuje povijest Srijema.

  SRIJEM, povijesni hrvatski teritorij, najistočniji dio, prostor bogate i slavne povijesti, danas je podijeljen između Hrvatske i Srbije. Jedinstven je to prostor, omeđen rijekama Dunavom, Savom, Bosutom i Vukom. Hrvati u istočnom (srbijanskom) dijelu Srijema sučeljavaju se sa strahotnim i bezočnim krivotvorinama povijesti od strane relevantnih državnih institucija, a zatiranje svakog hrvatskog traga na prostoru od Mitrovice do Slankamena i od Zemuna do Petrovaradina, traje neprekidno od raspada SFRJ. Nije bilo dovoljno što su svoje pradjedovske temelje napustili blizu 40 tisuća srijemskih Hrvata (više od 2/3 hrvatskog stanovništva u Srijemu do 1991. godine), nego se i preostali Hrvati nasilnim putem pokušavaju asimilirati (čitaj: posrbiti), što se čini na sve načine koji su na raspolaganju državi koja za sebe tvrdi kako ima najbolje zakonodavstvo po pitanju nacionalnih manjina na svijetu. Ovim postom želim podsjetiti na neke povijesne činjenice koje su neizbrisive i nepromjenjive (dabome, zato i jesu činjenice), a koje se prešućuju ili čak pokušavaju krivotvoriti.
  Srijem, jedan i jedini - Taurunum - Blog.hr

 3. #163
  Cvrcak
  Sveti Ivan Kapistran, franjevački propovjednik i svetac Rimokatoličke crkve, predvodio je vojsku sastavljenu od seljaka, građana i profesionalnih vojnika, te skupa sa glasovitim Janosem Hunyadijem (ili Sibinjanin Jankom), 22. srpnja 1456. godine nanio težak poraz Turcima pod Mehmedom II. koji su opsjedali Beograd. Umro je u Iloku, od kuge, u listopadu iste godine, gdje je i ukopan.

  Zemun i danas krasi Kula Sibinjanin Janka, službeno otvorena 20. kolovoza 1896. godine, podignuta u čast glasovitog osloboditelja Beograda.Sredina 17. stoljeća bila je obilježena brojnim bitkama s Turcima. Pohod pobjedničke austrijske carske vojske, u kojoj je bio znatan broj Hrvata pod vodstvom Nikole Erdödyja i Jakoba Leslija., prodiru u dubinu Turskog carstva. Godine 1688. oslobodili su Erdelj i Beograd i prodrlli sve do Prištine, ali su se morali povući, budući je Francuska napala zapadne habsburške zemlje kako bi spriječila potpuni turski poraz. Tada je, bježeći pred Turcima, u Srijem prebeglo više desetaka tisuća Srba pod vodstvom svoga patrijarha Arsenija III. Crnojevića. Eugen Savojski, pirlikom povlačenja, vodi za sobom i nekoliko desetaka tisuća srpskih izbjeglica, koje naseljava u Slavoniju i Baranju. Premda se carska vojska povukla preko Save i Dunava, odnijela je još jednu važnu pobjedu. 18. kolovoza 1691. godine u Bitci kod Slankamena. U toj je bitci poginuo Adam Zrinski, sin hrvatskog bana Nikole, posljednji muški potomak te glasovite hrvatske obitelji. Kako je bio pogoden metkom u leđa, sumnjalo se da je bio ubijen po nalogu dvora, kojemu je bilo u interesu da se riješi bilo kakve opasnosti koja je mogla doći od obnove ugleda i moći Zrinskih. No, povijesna je činjenica da se je u tu bitku uključila i skupina srpskih plaćenika pod vodstvom Jovana Monasterlije, koji su zamalo zakasnili, odnosno došli su pred sam kraj bitke. Na mjestu bitke, brdu Miholjac iznad današnjeg naselja Slankamen, podignut je spomenik 1892. godine, na kojemu je bio epitaf ispisan na njemačkom jeziku, a poslije dodani i stihovi J.J.Zmaja napisani latinicom. Prije proslave 300. obljetnice bitke, originalna ploča je uklonjena, te na njeno mjesto postavljen ćirilični natpis, dočim se u svim udžbenicima i internet-stranicama ova bitka ubraja u “srpske pobjede nad turskim osvajačem”.
  Srijem, jedan i jedini - Taurunum - Blog.hr

 4. #164
  Cvrcak
  Eugen Savojski odnio je pobjedu u još jednoj bitci, kod Sente, 1697. godine. Austrija odustaje od daljnjeg ratovanja na istoku, te potpisuje mir s Turcima u Srijemskim Karlovcima 1699. godine. O Kapeli mira već sam pisao. Ovoga puta, evo fotke sa jednog od četiri ulaza u Kapelu, koji (još uvijek) nije zamijenjen. Nakon potpisivanja Karlovačkog mira, car Leopold je priznao pripajanje Slavonije Hrvatskoj, te potvrdio ustrojstvo virovitičke, požeške, vukovarske i srijemske županije. Hrvatska se, zahvaljujući Lepoldovoj politici, protegnula na gotovo čitav Srijem, izuzimajući Mitrovicu i Zemun koji su još uvijek bili pod Turcima.

  Eugen Savojski, uspješni vojskovođa, pobjeđuje i u bitci kod Petrovaradina, 5. kolovoza 1716. godine. Na mjestu bitke izgrađena je crkva i svetište u koje i danas hodočaste katolici iz Srijema, koji se utječu Majci Božjoj Tekijskoj. Koincidencija, Božja providnost ili ne znam što, doveli su do poklapanja datuma Domovinske zahvalnosti i hodočašća na Tekije, zbog čega srijemski Hrvati imaju velikih neugodnosti.
  Da neka država ima ovakav objekt poput Petrovaradinske tvrđave, on bi bio na barem jednoj novčanici, ili poštanskoj marki. No, znajući dobro da srpska povijest nema prevelikih (ili nikakvih) veza s njom, službena Srbija ignorira njezin identitet.
  Petrovaradinska tvrđava sagrađena je od 1692. do 1780. godine, dakle građena je cijelih 88 godina i njezin je puni naziv bio CARSKO-KRALJEVSKA GLAVNA POGRANIČNA TVRĐAVA PETROVARADIN. U njezinoj su gradnji sudjelovali najbolji austrijski inžinjeri i slovila je za najjaču austrijsku tvrđavu koju su nazvali “Gibraltar na Dunavu”. Prostire se na 112 hektara. Danas je poznata po tome što se u njoj održava internacionalni rock-festival “EXIT” i to nakon pada Miloševića. U “gradiću” izgrađenom oko tvrđave, nalazi se rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića, kao i crkva Svetoga Jurja u kojoj je ban kršten 1801. godine.
  Početkom XX. Stoljeća, Petrovaradin je bio najhrvatskije mjesto sa više od 96% hrvatskog pučanstva. Na početku XXI. stoljeća, Hrvata u Petrovaradinu ima samo par tisuća. O postotku ne treba ni govoriti.
  Srijem, jedan i jedini - Taurunum - Blog.hr

 5. #165
  Avatar von SlavicWolf

  Registriert seit
  18.08.2008
  Beiträge
  456
  Zitat Zitat von Pravda Beitrag anzeigen
  Ich bin auch oft in der Vojvodina hab dort viel Family.
  Aber habe es noch nie miterlebt das dort unterschiede gemacht werden wie du grade hier versuchst uns weiß zu machen.
  Na klar die Minderheiten sehen sich als was extra und vermitteln diese Propaganda, aber solange immer noch so viele Serben vorallem Flüchtlinge aus Bosnien und Kroatien dort sind mach ich mir keine Sorgen.

  Bist du Roma, Albaner oder so was ähnliches?
  Neki Banatski Mađar, 100%

 6. #166
  Avatar von Šumadinko

  Registriert seit
  10.09.2008
  Beiträge
  1.331
  Bevor jemand hier erzählt Abspaltung etc. ward ihr mal in der Vojvodina? habt ihr geshen wie´s da abläuft ? Die ungarn die dort leben unescheiden sich nur im Nachnamen ....sonst eben sie fiedlich mit den Serben denn sie kenne das wort "Integration". Sie intergriern sich in die Serbische Gesselscahft und und sind net so wie doie Albos

  haha Vojvodina und Unabhängig fast so blöd wie "Republika Kosovo"

 7. #167
  Avatar von Krosovar

  Registriert seit
  20.09.2008
  Beiträge
  9.219
  Zitat Zitat von k.i.s Beitrag anzeigen
  Bevor jemand hier erzählt von Abspaltung etc. wart ihr mal in der Vojvodina? habt ihr gesehen wie´s da abläuft ? Die ungarn die dort leben unterscheiden sich nur im Nachnamen ....sonst leben sie friedlich mit den Serben denn sie kennen das wort "Integration". Sie intergrieren sich in die Serbische Gesselschaft und und(ein und reicht) sind net so wie do?ie Albos

  haha Vojvodina und Unabhängig fast so blöd wie "Republika e Kosoves"
  Das einzige was hier blöd ist bist du xD

 8. #168
  Avatar von Šumadinko

  Registriert seit
  10.09.2008
  Beiträge
  1.331
  Zitat Zitat von Krosovare Beitrag anzeigen
  Das einzige was hier blöd ist bist du xD
  ach komm Frau Lehrerin nicht so hart

  Kosovo je Srbija und fertig xD

 9. #169
  Avatar von Krosovar

  Registriert seit
  20.09.2008
  Beiträge
  9.219
  Zitat Zitat von k.i.s Beitrag anzeigen
  ach komm Frau Lehrerin nicht so hart

  Kosovo je Srbija und fertig xD
  Das einzige was hart ist ist dein Geschlechtsorgan wenn du Arkan siehst

 10. #170
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von Dinarski-Vuk Beitrag anzeigen
  Izmedju ostalog i to. Al‘ nema veze. Vidis da sam prinudjen, da se spustim na razini ili nivo sagovornika. Uvijek ista prica, rekao bi‘ Dzoni Stulic

  boli li istina?:

  E, evo je bas za nasmijati se Poceo zli cika Jovan i zla baba Sava uoci Vidovdana da tuku nevinog barbu Antu i babu Ivanku. Dosa‘ inspektor Mile prekinuo turnir u balotanju i tako oznacen pocetak rata. A iz dosade mjestani postavli‘ drvene balvane po cesti, da strani turisti ni u kom slucaju nesmiju proc‘ tim putem, da neb‘ slucajno zagadjivali Bukovicu.

  Nego‘ sto nespomene dogadjaje iz 70-tih, kada se desio cuveni MASPOK? Ko to uopste kaze, da je tek 1989 bila godina „kada je sve pocelo“? Ili moramo ovaj dio istorije takodjer procesljat, nisam bas siguran da u tvom udzbeniku pise sta o tome.

  samo se ti smiji,ali nemozes bijezati od cinjenice da ste sami krivi za sve ono sto se dogodilo.ili jos uvjek vjerujes da su se ´90 spremali vlakovi za jasenovac ili da su se milijun ustase vratili u zemlju?

  E sad si promasio gol. Bogami, mi krajisnici se uvjek i svuda snadjemo. Nisu nama potrebni uzori tipa Suska, Rojsa i ostalih kamiondzija. Ovdje niko nije negirao da je bilo dosta hrvata na Kosmetu, danas je vecina (Janjevci) u Zagrebu (Dubravi, za upucene, poznata Konjscinska ulica, i to od davnih vrijemena) ili u Kistanjama. E sad kad spomene Knin, podsjeti me na jednog (nazalost danas pokojnog) Paska Pajica, cuvenog profesora gimnazije u Kninu, inace rodom iz Sibenika. Ostao covjek ljepo za vrijeme rata u Kninu, i nitko ga nije izbacio iz gimnazije niti je ikada imao problema sto je hrvat. Cak‘ je taj cuveni profesor isa‘ gledat‘ papu 94 (bilo na TV-u). E sad kad‘ je prosao rat, HV „oslobodila“ kraljevski grad, napisao izvjesni profesor knjigu o „hrvatskom kraljevskom gradu“ i o „srpskoj okupaciji Knina“. Zasto je to uradio, vjerovatno jedan od razloga je bio, da se opravda svojima, kako je to hrvat moga‘ opstat u tada „najvecem cetnickom uporistu“. To ciji je Knin, mogli bi do sutra pisat, pogotovo vase „svojatanje“ Knina od vrijemena bizantskog cara Konstantina do pada Bosne ili kada je Venecija osvojila Knin itd. Sebi uzimam za pravo, da ja odje zasigurno vise znam o Kninu, neg‘ ostali. Ko drukcije misli, slobodno, stojim na raspolaganju. A sto se tica copavog, o njemu mislim samo ono najgore.
  Aj‘ eboga sad, zubar iz Kukora je svoje rekao. Mislim da nemam vise sta‘ u vez‘ njega nadodat. Jedino da se bavimo njegovom biografijom, al‘ to nije sada predmet ove rasprave. Djeneralu stoji spomenik u Topoli. Nevidim sta je tu lose, prije par godina americki ambasador se zahvalio u ime Amerike, da je veoma zahvalan doprinosu Draze u 2.sv.ratu i spasavanje americkih pilota. Jel‘ to Amerika daje priznanje „fasisti“ protiv kojih je ratovala u 2.sv. ratu? Opet ti o „bezaniji“. I gle‘ cuda, nakon sto smo se smijestili u rvackoj‘ , poceli smo nicati kao gljive poslje kise. Ni dr. Gebels vam nije ravan.

  bas mi je drago cuti kako ste se uvjek snasli.samo neznam kome onda ono plakanje i jaucenje svake godine na dan pobjede i domovinske zahvalnosti sto se cuje iz beograda?
  sto se pajica tice cast izuzecima a gdje su ostali hrvati bili?ima puno vise primjera na drugoj strani gdje su se srbi(a ne cetnici ko ti)borili za hrvatsku.ti ljudi mogu mirno zivjeti u hrvatskoj,ali vi cetnici i ratni zlocinci bolje vam je da ostajete tamo gdje vam je mjesto.najbolje bi bilo negdje oko topola kod omiljenog dzenerala kako bi mu svaki dan donio cvijece.jer knin je bio i bice zauvjek hrvatski grad.

  Ma bili su super, onakih nemozes vise ni na svijetskim univerzitetima sirom svijeta pronac‘. Nemoj previse za mnom razbijat‘ glavu hercegovce, kod mene je sve na svom mjestu, nego zapitaj se dje li‘ vam nestadose one vase silne penzije u „antifasistickoj“ Musolinijevoj i Pavelicevoj soldateski ili one zahvalnice domovinskog rata za ucesce cuvenim Tudjmanovim „antifasistickim“ bitnicama, bojnama i satnijama.
  vidi se da su na tebi ostavili duboki trag,jer ni seselj ti nije ravan sto se mrznje tice.a za ono ostalo neznam sta mi zelis reci.kakve penzije?

Ähnliche Themen

 1. „Schritt in die richtige Richtung“
  Von Fatmir_Nimanaj im Forum Wirtschaft
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 27.05.2010, 01:07
 2. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 02.03.2010, 12:19
 3. Erster Schritt
  Von Vindjakna im Forum Mitglieder stellen sich vor
  Antworten: 31
  Letzter Beitrag: 04.06.2008, 17:11
 4. Erster Schritt zum Atomwaffenbau?
  Von Popeye im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 13.02.2008, 16:37
 5. Serbien/Montenegro: Erster Schritt in die EU
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 33
  Letzter Beitrag: 14.04.2005, 22:48