BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 12

Vojvodina holt sich Autonomie zurück, Nikolic schimpft: "seperatistisch"

Erstellt von CoolinBan, 16.10.2008, 23:33 Uhr · 11 Antworten · 2.045 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von CoolinBan

  Registriert seit
  16.05.2006
  Beiträge
  3.526

  Vojvodina holt sich Autonomie zurück, Nikolic schimpft: "seperatistisch"

  Vojvodina usvojila Statut pokrajine15. oktobar 2008. | 00:04 -> 18:30 | Izvor: B92, Beta, Tanjug Novi Sad, Beograd -- Posle višečasovne rasprave poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su oko ponoći Predlog novog statuta Pokrajine, samo dan pre isteka ustavnog roka.

  Skupština Vojvodine (Beta) Za novi najviši pravni akt Vojvodine glasalo je 89 poslanika vladajuće koalicije, dok su opozicione Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije bile protiv. Partija Vojislava Koštunice je podnela čak 68 amandmana, ali ni jedan nije prihvaćen, dok je od 34 amandmana radikala prošao jedan koji se odnosi na pokrajinsku imovinu.

  Poslanici opozicionih partija u pokrajinskom parlamentu napadali su Predlog statuta tvrdeći da izlazi iz ustavnog okvira, da daje prerogative federalne jedinice Vojvodini, a kao primere za to naveli su da se predlaže da Vojvodina ima glavni grad, vladu umesto Izvršnog veća i mogućnost da otvara međunarodno predstavništvo u Briselu.

  Opozicija je pokušala da amandmanima izmeni u celosti Predlog statuta Vojvodine.

  S druge strane, vladajuće stranke u Pokrajini branile su predloženi statut naglašavajući da ni u jednom delu ne izlazi iz ustavnog okvira, kao i da sve mogućnosti koje stoje u Predlogu statuta proizilaze iz Ustava Srbije i mogućnosti koje on pruža.

  Nakon usvajanja Predloga statuta Vojvodine o istom aktu treba da se izjasni i republički parlament.

  Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je posle usvajanja Predloga statuta u pokrajinskom parlamentu da će se u naredne dve sedmice sastati s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i da će u tom razgovoru instistirati da se predlog vojvođanskog statuta što pre nađe pred poslanicima republičkog parlamenta.

  Statut Vojvodine postaće punovažan tek po usvajanju u Skupštini Srbije.


  Egereši zadovoljan podrškom Statutu

  Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je "posebno zadovoljan" zbog velikog broja poslanika u Skupštini Vojvodine koji su podržali novi pokrajinski Statut.

  Urstad pohvalio Vojvodinu
  Šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad ocenio je u razgovoru sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem da je u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava Vojvodina izuzetno uspešna, naglasivši da je pokrajina dobar primer zemljama u regionu.
  Egereši je ocenio da je takav način glasanja zapravo "jasna slika političke volje u pokrajinskom parlamentu i dokaz evropskog opredeljenja", saopšteno je iz njegovog kabineta.

  On je uveren da će i Skupština Srbije što brže dati saglasnost na Statut.

  Egereši je danas razgovarao s komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Tomasom Hamarbergom o značaju novog Statuta Vojvodine na evropskom putu Srbije, kao i o važnosti daljeg unapređenja saradnje te Pokrajine sa ostalim evropskim regijama.

  On je ocenio da će Statut omogućiti Vojvodini ekonomski, kulturni i privredni razvoj.

  Dodao je da je posebno ponosan na činjenicu da, zahvaljujući novom Statutu, u Vojvodini više ne postoji pojam "nacionalne manjine", niti postoje građani prvog i drugog reda, već ravnopravne nacionalne zajednice.

  Tomas Hamarberg je rekao da su decentralizacija i evroregionalno povezivanje u fokusu svih značajnih evropskih institucija, navodi se u saopštenju.


  Bajatović: Početak decentralizacije

  Poslanik Socijalističke partije Srbije u republičkom parlamentu Dušan Bajatović ocenio je da je Predlog statuta Vojvodine početak decentralizacije Srbije na osnovu Ustava i u korist države Srbije.

  "Srbija je novim Ustavom sasvim dovoljno zakopčala svoj interes, jer sledi potvrda tog statuta u Skupstini Srbije, a iza toga postoji i mogućnost ustavne i zakonske zaštite koje su najavile stranke poput Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke", rekao je Bajatović novinarima u parlamentu.

  On je objasnio da će tek posle toga biti urađena "konačna verzija statuta" koja će rešiti sve dileme i biti u funkciji kuturnog i ekonomskog razvoja Srbije u celini.

  Bajatović je kazao da će Statut Vojvodine sigurno razmatrati i Ustavni sud Srbije.


  SRS: Korak ka federalizaciji Srbije

  Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da je novousvojeni Statut Vojvodine početni korak ka federalizaciji Srbije.

  "Kada se pojavio nacrt Statuta, SRS je upozorila da je to početni korak ka federalizaciji Srbiji i da Boris Tadić time nanosi neprocenjivu štetu Srbiji, tako što će u jednom momentu na osnovu tog Statuta Vojvodina krenuti istim putem kao što su to radile bivše republike Jugoslavije, pa posle i Crna Gora", kazao je Todorović.

  Funkcioner radikala je novinarima u Skupstini Srbije rekao da se sve radi u skladu sa ciljem koji imaju SAD i EU - da se Srbija "dezintegriše i svede na granice beogradskog pašaluka".


  DSS: Statut nije saglasan sa Ustavom

  Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Ssami ocenio je danas da je Predlog statuta Vojvodine "loš tekst", koji nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije, i da je plod nagodbe stranaka na vlasti.

  On je novinarima u Skupštini rekao da smatra da je u izradi statuta "postojala nagodba partija koje su u Srbiji na vlasti", a da će "DSS ostati pri svojim stavovima u vezi s tim dokumentom".

  "DSS će na sednici Skupštine Srbije izneti svoje stavove i ne znam kako će se ponašati skupštinska većina. Ako ima neke mudrosti, nadam se da će uvažiti naše zahteve, a ako nema, onda će pravolinijski da nastave", rekao je Šami.


  Nikolić: Elementi državnosti

  Tomislav Nikolić (Beta) Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Ustavnom sudu biti upućen na razmatranje novi vojvođanski Statut.

  "Ustavni sud bi trebalo da i sam zbog ovolike zabrinutosti javnosti, zbog istorije Srbije u kojoj je sve počinjalo ovakvim odlukama, zaseda i da donese odluku, da smiri strasti i da kaže da li jeste ili nije u skladu sa Ustavom", kazao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

  "Očigledno je da je u Vojvodini sada neki talas separatizma", dodao je Nikolić.

 2. #2

  Registriert seit
  15.01.2006
  Beiträge
  12.080
  kurze zusamenfassung auf deutsch bitte

 3. #3
  Avatar von skenderbegi

  Registriert seit
  27.09.2006
  Beiträge
  11.171
  Zitat Zitat von Ex-Yugo Beitrag anzeigen
  kurze zusamenfassung auf deutsch bitte
  ja das wäre nett...

 4. #4

  Registriert seit
  14.03.2008
  Beiträge
  5.790
  Wenn der Titel stimmt dann weiss ich nicht ob ich lachen oder weinen soll? Serbien zerstückelt immer mehr.

 5. #5
  Avatar von Vasile

  Registriert seit
  14.07.2005
  Beiträge
  4.031
  Das alles kann man nur Tito verdanken.

 6. #6
  Cvrcak
  Fuer mich ist das alles nur Taktik, man will sich mit der Vojvodina, Europa annaehern.
  Jetzt sollten unsere Politiker aber die Rueckgabe der Besitztuemer und Wiedergutmachung der vertriebenen und ermordeten Srijem-Kroaten 89-91 verlangen, sowohl Auslieferung von Kriegsverbrechern aus diesem Gebiet.

 7. #7

 8. #8
  Avatar von CoolinBan

  Registriert seit
  16.05.2006
  Beiträge
  3.526
  Zitat Zitat von Ex-Yugo Beitrag anzeigen
  kurze zusamenfassung auf deutsch bitte

  das hier war von heute mittag, und heute nacht hat man folgendes auch im vojvodinischen parlament durchbekommen:
  [h2]Vojvodina will Autonomie zurückgewinnen [/h2]

  Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Das Parlament der Vojvodina in Novi Sad


  Das Vojvodina-Parlament hat einen Verfassungsentwurf für die serbische Provinz verabschiedet. Belgrad muss dem zustimmen. Damit soll an den weitreichenden Autonomie-Status vor der Milosevic-Ära angeknüpft werden.


  Nach langwieriger Debatte ist im Parlament von Novi Sad der Verfassungsentwurf der serbischen Provinz Vojvodina verabschiedet worden. Er soll der Vojvodina wieder mehr Autonomierechte verleihen. So sehen es die Regierungsparteien. Die Opposition jedoch behauptet, es gehe um die Abspaltung von Belgrad.
  Scharfe Kritik von der Opposition
  Zur Opposition in der Vojvodina gehören die Demokratische Partei Serbiens (DSS), die Serbische Fortschrittspartei (SNS) – eine neue Splitterpartei der rechtsextremen Radikalen – und die Serbische Radikale Partei (SRS). Die Vertreter dieser Parteien erklärten in der Parlamentssitzung, der Verfassungsentwurf sei ein Schritt zur Schaffung „eines Staates im Staate“, der auf die Abspaltung der Vojvodina von Serbien abziele. Borko Ilic von der DSS meinte, der Text der so genannten Satzung sei schlecht und eröffne die Möglichkeit zur Schaffung einer Republik Vojvodina. Der Radikale Milorad Mircic vermutete, das Ziel der Satzung sei eine separatistische Politik, deren Träger die regierende Demokratische Partei (DS) sei.
  Rückgewinnung von Rechten
  Die Regierungskoalition wies die Vorwürfe der Opposition kategorisch zurück. Die Regierungsparteien – DS, Bund der Vojvodina-Ungarn (SVM), Liga der Sozialdemokraten der Vojvodina (LSV) und Sozialistische Partei Serbiens (SPS) – stimmten mit einer Zwei-Drittel-Mehrheit dem Verfassungsentwurf zu. Vojvodina-Regierungschef Bojan Pajtic erklärte in seinem Plädoyer für die neue Verfassung, „Serbiens Problem besteht nicht darin, dass es eine Vojvodina hat. Sein Problem ist, dass es nichts mehr davon hat. Die neue Satzung der Vojvodina ist weder bedeutend noch historisch. Sie garantiert uns nur die Rechte, die wir seit langem verdienen. Die Bürger sehen darin den Sonnenaufgang nach einer schweren Nacht“.
  Auch Istvan Pasztor, Vorsitzender des mitregierenden Ungarn-Bundes, meinte, die Satzung enthalte sehr wichtige demokratische Neuerungen, die eine Verbesserung der verfassungsrechtlichen und gesetzgebenden Kompetenzen in Serbien darstellten. Der Sozialdemokrat Branislav Bogaroski sagte, es sei endlich an der Zeit, der Vojvodina auch das Eigentum wiederzugeben, das ihr vom Milosevic-Regime weggenommen worden sei. Dazu gehörten das Eisenbahn-Netz in der Provinz, die Hoheit über Mautgebühren und die Erdölraffinerien.
  Der Verfassungstext ist nun an das serbische Parlament in Belgrad zur Bestätigung weitergeleitet worden. Erst wenn das Zentralparlament dem Dokument zustimmt, kann die neue Verfassung in Kraft treten.
  Dinko Gruhonjic

 9. #9

  Registriert seit
  15.01.2006
  Beiträge
  12.080
  also hat man dafür gestimmt ?

 10. #10
  Avatar von CoolinBan

  Registriert seit
  16.05.2006
  Beiträge
  3.526
  Zitat Zitat von Ex-Yugo Beitrag anzeigen
  also hat man dafür gestimmt ?
  genau

  wie ich sehe gibts das thema schon, dann closen...

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 350
  Letzter Beitrag: 30.10.2015, 13:55
 2. Antworten: 32
  Letzter Beitrag: 07.11.2011, 04:30
 3. Kostunica,Tadic,Nikolic: Eine "Art erweiterte Autonomie
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 21.05.2005, 22:54