BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 41 von 76 ErsteErste ... 3137383940414243444551 ... LetzteLetzte
Ergebnis 401 bis 410 von 751

Volkszählung 2011 Mazedonien

Erstellt von Fan Noli, 13.09.2010, 19:24 Uhr · 750 Antworten · 40.716 Aufrufe

 1. #401
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von benni1 Beitrag anzeigen
  Geschenkt? Aber klar doch.
  Genau ein Beitrag über dir

  ВМРО-ДПМНЕ го обвини СДСМ дека во пописот во 2002 година дозволиле бројот на етничките Албанци да се зголеми за 120 000.

 2. #402
  Bendzavid
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Genau ein Beitrag über dir
  Ja klar.

 3. #403
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von benni1 Beitrag anzeigen
  Ja klar.
  Aber natürlich.

 4. #404
  Bendzavid
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Aber natürlich.
  Na sicher doch.

 5. #405
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von benni1 Beitrag anzeigen
  Na sicher doch.
  100 Pro Landsmann!


  Колку Албанци има во Македонија?
  Четврток, 13 Октомври 2011 17:01

  Еден фалсификуван и еден пропаднат попис за само една деценија. На кого му смета толку да се преброиме? Очигледно на оние кои што тврдат дека ги има многу повеќе отколку што навистина живеаат во нашата земја.


  Новинската агенција Курир направи анaлиза за тоа во која насока се движат демографските трендови во Македонија и дали е направен фалсификат на пописот во 2002 година.

  Според податоците на последниот попис од 2002 година во Македонија има вкупно 2.022.547 жители, од кои Македонци се 1.297.981 или 64,18 проценти. Бројот на Албанци изнесува 509.083 или 25,17 проценти.

  Етничката структура вклучува 3,85 отсто Турци и 2,66 отсто Роми, додека етничките Срби сочинуваат 1,78 отсто од вкупното население.

  Што се однесува до верската припадност на населението 64,7 отсто се православни и 33,3 отсто се муслимани.

  Особено е интересно како растел бројот на Албанците од попис до попис.

  На првиот попис во 1953 година во Македонија се регистрирани 162.534 жители Албанци или 12,5 отсто од вкупното население во државата. На пописот во 1971 нивниот број изнесува 279.900. Во 1981 година нивниот број се зголемил на 377.700 или 21 процент, за да нивниот број во 1991 достигне 484.228 или 23 проценти.

  Во 2002 година 506.083 илјади лица во Македонија се изјасниле како Албанци.

  Огромен е порастот на албанското население во периодот од 1953 до 2002 година. Нивниот број од 162 илјади се зголемил на 506 илјади односно за 50 години бројот на Албанци се зголемува за повеќе од три пати.

  Во 1953 година односот помеѓу македонското и албанското население бил 6:1, во 1994 година тој однос е веќе 3:1.

  На пописот во 2002 година, бројката на Албанците во државата е поголема за 68.000 во споредба со претходниот попис, додека бројот на етничките Македонци се зголемил за 2.017.  На што се должи оваа зголемување. Претставниците на албанската етничка заедница се едногласни, дека зголемувањето се должи пред се на позитивниот приороден прираст односно големиот наталитет кој го имаат Албанците.

  Меѓутоа истражувањата покажуваат дека позитивниот природен прираст иако има влијание врз зголемување на албанското население тоа е најмало во однос на другите фактори.

  Најчесто станува збор за асимилација на Македонците муслимани, механички прилив и нереално прикажување односно фалсификување на резултатите од спроведените пописи.

  Што се однесува до механичкиот прилив на население, особено беше големо доселувањето на Албанци во Македонија од Косово

  Така, во 1994 година за само една година државата доби 150 илјади нови државјани дојдени од Косово. Новите бројки излегоа на виделина непосредно пред претседателските избори во 1994 година, на кои победи Киро Глигоров, токму благодарение на овие нови гласачи.

  Сите овие лица фигурираат истовремено и како државјани на Македонија, Косово и Албанија, но факт е дека поголемиот број од нив не живеаат во нашата земја, а оние кои им го дале државјанството а тоа е Министреството за внатрешни работи раководено од Љубомир Фрчковски тоа го направило на незаконит начин.

  Колкав е вистинскиот број на Албанци кои живаат во нашата земја очигледно никој не знае. Но стаистичарите и демографите се едногласни дека не е можно нивниот број да се зголемува толку брзо и толку многу.

  Според едицијата „Македонија во бројки“ од Заводот за статистика, во периодот од 1999 до 2009 година, порастот на населението изнесува 31.144 лица, односно околу 3.000 нови државјани секоја година. Додека според резултатите на пописот од 2002 година само бројот на Албанци е зголемен за 68 илјади. Што значи дека бројот на Албанци би требало секоја година да се зголемува за 8.500 жители што е контрадикторно со податоците од Заводот.

  Но она од што можеби најмногу се плашат албанските политичари е фактот што бројот на Албанците не само што не се зголемува, туку и се намалува.

  Демографската транзиција кај албанското население се случува со неочекувана брзина. Па така од народ со најголем наталитет во Европа, за неколку години поради промена на културните вредности но и големото иселување Албанците би можеле да имаат негативен природен прираст.

  Нема точни податоци за тоа колкав е наталитетот на Албанците во Македонија, но кога станува збор за наталитетот на нивните сонародници во Косово и Албанија тој опаѓа најбрзо во Европа.

  Во текот на 2010 година во Косово се родени 26 илјади деца, а само пред десет години таму годишно се раѓаа 55 илјади деца.

  Бројот на родени во Албанија во текот на 2009 година изнесуваше 29 илјади, само за споредба во 1990 година во истата ова земја беа родени 82 илјади деца.

  Според податоците на ЦИА на една жена во Албанија доаѓа во просек дека раѓа по 1,48 дете. Демографите тврдат дека за да дојде до позитивен природен прираст потребно е во просек секоја жена да роди 2,1 дете.

  Дека во овие земји не само што не се зголемува вкупното население туку тоа се намалува покажуваат и последните статисички податоци.

  Така според ЦИА во Албанија живеаат 2.999.000 илјади жители иако се тврдеше дека таа земја во 2010 година ќе има 3.500.000 жители.

  Исто така според неофицијалните резултати на последниот попис во Косово живеаат околу 1.700.000 Албанци, а се тврдеше дека нивниот број изнесува 2.200.000 жители.

  Албанците се уште имаат позитивен природен прираст, па така намалувањето на нивниот број се должи пред се на иселувањето во западните земји.

  Тукму со оваа албанско население кое се иселува се вршат најголеми манипулации.

  За тоа колку Албанци годишно заминуваат во странство побаравме одговор од Државниот завод за статистика.

  - Тие податоци ги нема никој бидејќи се работи за таква категорија која постојано варира. Едни се иселуваат други се доселуваат ни одговори Кирил Ангелов кој го следи природното движене на населението во Македонија.

  Но тој број е навистина голем. Тоа може да се види и доколку се отиде во некое од албанските училишта.

  Директорите на некои од овие училшта и сами изјавуваат дека од година во година се намалува бројот на уеници, пример за тоа е Гимназијата Ибраим Темо во Струга.

  Ако минатата година во ова училиште се запишале 223 ученици, нивниот број годинава изнесува само 169.

  Заменик директорот Соња Столевска вели дека бројот на паралелки годинава е за дури две помалку од минатите години. Како една од причините за ваквата ситуација таа го наведува се почестото заминување на албанските семејства во странство.

  Голем број на демографи и статистичари тврдат дека од Македонија се имаат одселено 150 илјади Албанци. Ако од 500 илјади се одземат овие 150 илјади тогаш можеби ќе се дојде до вистинскта бројка на албанско население во Македонија а таа изнесува 350 илјади или околу 18 проценти од вкупното население.

  Како е фалсификуван пописот во 2002 година

  Како бил и дали бил фалсификуван пописот во 2002 година одговор побаравме од Јанко Бачев, Претседател на Народното движење на Македонија. Тој заедно со Претседателот на Демократската партија Владимир Голубовски на 24.09 2009 година поднесоа кривична пријава до Државниот обвинител на Република Македонија за сторен фалсификат на пописот во 2002 година со кој лажно е прикажано дека бројноста на албанското малцинство во државата е 25,17%.

  Од тогаш па се до денес иако веќе поминале цели две години како што ни изјави Бачев Обвинителот ниту ја процесуира ниту ја отфрла пријавата.

  Тврди дека доколку започне судската постапка како сведоци може да ги повика голем број на политичари и дипломати.

  Но освен дипломати кои ги подржуваат постојат и оние кои се на спротивната страна и тие за жал за време на одржувањето на пописот биле претставници на најзначаните западни сили во нашата земја.

  Тие тој ги сместува во групата иницијатори на фалсификатот

  Тоа се тогашниот амбасадор на САД во нашата земја Лорен Батлер, Евроамбасадорот Донато Кјарини тогашен претставник на ЕУ во нашата земја и поранешниот претставник на НАТО Николас Бигман, но и некои други дипломати и претставници на меѓународни организации.

  Договарачи на фалсификатот се тогашниот премиер Бранко Црвенковски и лидерот на ДУИ Али Ахмети, а извршители на истиот се тогашниот директор на Државниот завод за статистика Данчо Герасимовски и неговиот заменик Милаим Адеми.

  - Пописот требаше да започне на први април 2002 година кога на власт беше Љупчо Ѓорѓиевски но под притисок на западните дипломати неговото започнување се одложи неколку пати. Така тој започна да се спроведува од 1 до 15 ноември 2002 година само два месеци по доаѓањето на Бранко Црвенковски на власт. Дипломатите знаеја дека многу полесно ќе може да се протурка фалсификатот кај Црвенковски, дециден е Бачев.

  Но, кај овој попис не е спорно само неговото започнување, спорно е времетраењето на обработка на податоците. Резултатите излегуваат дури на 1 декември 2003 година. Тогаш некои демографи ќе изјават дека доколку со ова брзина би се обработувале податоците од пописот во Кина, тогаш резултатите од тој попис би требало да излезат после 200 години од неговото одржување.

  Набрзо по спроведениот попис оставка даде претседателот на тогашната државна пописна комисија, Зоран Крстевски.

  Во писменото објаснување до тогашниот премиер Бранко Црвенковски тој наведе дека причина за оставката се пропустите во обработката на пописниот материјал, нереалните показатели за процентуалната застапеност на етничките заедници, особено на Албанците и на Македонците, дека не се применувала доследно утврдената методологија за обработка на податоците и дека пописот во странство се покажал како неуспешен.

  Во април 2003 година од местото директорка на Државниот завод за статистика е сменета и Благица Новковска и на нејзиното место е поставен Данчо Герасимовски.

  - Новковска беше сменета тогаш кога побара наместо компијутерска да има рачна обработка на пописните прашалници, бидејќи таа знаела дека во компијутерскиот центар односно центарот за кординирање и обработка на податоците во кого работеле 160 лица се вршело фалсификат, потенцира Бачев.

  Фалсификатот бил вршен на тој начин што на сите оние места каде што живело албанско население на вработените им било наредено да додаваат уште по една нула.

  Истовремено во оние места каде што живеаат Македонците муслимани спротивно на законот тие биле попишувани со молив, за потоа во графата на национална приопадност со пенкало биде напишано Албанец.

  Сето ова е правено под наредба на тогашниот директор Герасимовски и неговиот заменик Адеми.

  Тие спротивно на законот уште пред да бидат објавени официјалните резултати на 19 август ќе свикаат прес на кој ќе изјават дека Албанците во никој случај нема да бидат под дваесет проценти.

  За успешноста на пописот Герасимовски ќе биде „награден“ со дваесет илјади евра, тврди Бачев, кој запрашан за тоа дали има сигурни докази со кои пред судот ќе го докаже ова ни одговори.

  - Едвај чекаме да биде започната судската постапка, бидејќи според оние докази кои ги имаме сме повеќе од сигурни дека ќе докажеме оти е направен фалсификат на пописот и дека во Македонија не живеаат толкав број на Албанци.

  Бачев не единствен кој го тврди тоа дека тогаш е направен фалсификат, а и сега истото го тврдат голем број на демографи, експерти и политичари.

  Уште е појасен одговорот зошто е направен тој фалсификат. Затоа што политичката гарнитура која тогаш беше на власт беше спремна на секакво можно пазарење само за да ја зачува власта.

  Што се однесува до албанската страна, нив секогаш им е важно да докажат дека се многу не само поради рамковниот договор туку и за остварување на некои за нив позначајни цели. Една од тие цели е да ја освојат Македонија со тоа што ќе се намножат, односно по пат на „демографска војна“.

  Откако увидоа дека на терен работите не се одвиваат во нивна полза сакаат тоа да го направат по пат на притисок и фалсификување на вистината.

  TIME.mk - ???????? ?? ?????

 6. #406
  Bendzavid
  Mach mal ne Zusammenfassung auf Deutsch man.

 7. #407
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  http://translate.google.com/  Meine Zusammenfassung kennst du schon.
  2002 = Fake
  In dem Artikel wird es halt ausführlicher beschrieben

  http://translate.google.com/translat...-vo-Makedonija

 8. #408
  Avatar von GOJIM

  Registriert seit
  14.10.2009
  Beiträge
  5.725
  dieser betrug seitens der slawischen regierung in fyrom kommt zu einem höchst ungelegenem zeitpunkt.

  sollte sich der norden von mitrovica vom rest-kosovo lösen was so sicher wie das amen in der kirche ist, wird auch über mazedonien neuverhandelt werden müssen.....was noch sicherer als das allah u akbar in der moschee sein wird.  ps. die albaner hatten nach statistiken vom verteidigungsministerium in makedonien schon in den neunziger jahren einen anteil von 30-40%.

  pps. jeder dritte schüler in mk ist albaner.

  ppps. von meinen bekannten und verwandten unten wurde keiner gezählt.

 9. #409
  Avatar von GOJIM

  Registriert seit
  14.10.2009
  Beiträge
  5.725
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Google Translate  Meine Zusammenfassung kennst du schon.
  2002 = Fake
  In dem Artikel wird es halt ausführlicher beschrieben

  Google Übersetzer
  also waren alle diese zahlen bis jetzt fakes oder wie??

 10. #410

  Registriert seit
  09.03.2006
  Beiträge
  3.133
  Die Mazos haben versucht diese Registrierung zu fälschen. Glaubt ihr, das haben sie nicht schon vor 10 Jahren versucht, vor 20, 30, 60 Jahren?
  Der Unterschied ist, dieses mal haben sie es nicht erreicht.

Ähnliche Themen

 1. Volkszählung Kosovo 2011
  Von Albion im Forum Kosovo
  Antworten: 1020
  Letzter Beitrag: 22.02.2012, 08:33
 2. Volkszählung 2011 in Montenegro
  Von DZEKO im Forum Politik
  Antworten: 722
  Letzter Beitrag: 20.07.2011, 02:45
 3. Volkszählung 2011 in Kosovo
  Von DZEKO im Forum Kosovo
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 29.03.2011, 23:03
 4. Erste Volkszählung im April 2011
  Von Fan Noli im Forum Kosovo
  Antworten: 63
  Letzter Beitrag: 14.02.2010, 18:36