BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Volkszählung 2013 in BIH Bosniaken können sich nicht Definieren?

Erstellt von Dirigent, 15.10.2012, 11:25 Uhr · 1 Antwort · 975 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  07.08.2011
  Beiträge
  1.770

  Volkszählung 2013 in BIH Bosniaken können sich nicht Definieren?

  Hoće li popisom stanovništva biti osigurana ispravna popisna slika Bosne i Hercegovine i kroz nju zaštićeni nacionalni interesi Bošnjaka, pitanje je na koje će odgovor biti iskristaliziran već na prvim rezultatima najavljenog probnog popisa.
  Prema utvrđenim modalitetima, veliki broj Bošnjaka u BiH bi predstojećim popisom, zahvaljujući prvenstveno svojoj neupućenosti, ali i tradicionalnim strahovima od ličnog identificiranja, mogao lako postati "ostali".

  Nacionalna slika

  Naime, prilikom popisa svi odgovori koji se tiču nacionalne identifikacije Bošnjaka, ukoliko ne budu precizirani samo kao "Bošnjak", u konačnoj statističkoj obradi svrstavat će se u kategoriju "ostali", odnosno neće ući u popisnu masu konstitutivnih naroda.

  - Mnogo je onih, posebno u RS, koji još ne vide razliku između pojma musliman i Bošnjak. Svako ko, naprimjer, na pitanje o njegovoj nacionalnosti popisivaču odgovori da je "musliman", "musliman-Bošnjak", "Bosanac" ili "Bosanac-musliman" on će se evidentirati kao "ostali" ili, kako stoji u popisnici, "ne izjašnjava se". Ta zamka posebno vreba starije i dovoljno neuke osobe, a kakvih je, kada su u pitanju Bošnjaci, u RS veliki broj, i što može da ima dalekosežne posljedice na nacionalnu sliku BiH, ali i budućnost Bošnjaka kao njenog najbrojnijeg naroda - ističe Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS (NSRS).
  Računaju na greške

  On apelira na probosanske nevladine organizacije, kulturne organizacije, političke partije, pa i Islamsku zajednicu, da u sklopu svojih aktivnosti, u vremenu do početka popisa 2013. godine, jednom ozbiljnom kampanjom pokušaju Bošnjacima ukazati na greške koje davanjem nejasnih odgovora popisivačima mogu napraviti.

  - Svaki Bošnjak koji, naprimjer, popisivaču kaže da govori "bošnjačkim", a ne bosanskim jezikom ili da je po vjeri musliman, a ne da je islamske vjeroispovijesti, on će biti tretiran kao neko drugi. Popis je prilika da se i u RS prizna bosanski jezik. Znam da mnogi računaju na bošnjačke greške na popisu, a koje bi broj Bošnjaka trebale smanjiti u korist "ostalih", odnosno bošnjačko stanovništvo svesti ispod 10 posto ukupnog broja stanovnika RS. Kad se to dogodi, onda se ne treba čuditi ako nekome padne na pamet da od RS pravi srpsku nacionalnu državu - upozorava Salkić.

  Kad je u pitanju nacionalna identifikacija Bošnjaka na popisu, upravo zbog konfuzije stvorene u vezi termina "musliman-Bošnjak-Bosanac", greške, sa ništa manje posljedica, vrebaju i područje Federacije, posebno krajeve u kojim Bošnjaci predstavljaju manjinu.

  Posebno uputstvo za popisivače

  "Dnevni avaz" saznaje da se uputstvom za popisivače i općinske instruktore za probni popis, od ukupno 46 pitanja u popisnici za lica, te 22 pitanja u popisnici za domaćinstva, samo za pitanja o etničkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku, od popisivača traži da osobama koje popisuju ne čitaju ponuđene modalitete odgovora, kako se, navodno, ne bi utjecalo na njihove odluke. Upravo je tu zamka za svaku neuku osobu koja još ne pravi razliku između termina Bošnjak i musliman.

  Danas početak

  Probni popis stanovništva i domaćinstava u BiH počinje danas i trajat će do 29. oktobra. Riječ je o simulaciji popisa stanovništva koji će biti održan u aprilu 2013. godine. Probni popis obuhvatit će 60 popisnih krugova od po stotinjak domaćinstava u RS, FBiH i Brčko Distriktu.

  - Svi uključeni u popis stanovništva nosit će jasne oznake, odnosno, akreditacije, a zagarantirana je tajnost svih podataka - izjavio je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović i dodao da će probni popis koštati 200.000 KM, a troškove će solidarno snositi državni i entitetski nivoi te Brčko Distrikt.

  Probni popis će na području FBiH raditi 180 osoba, a popisom će biti obuhvaćeno oko 9.000 osoba.

  Es geht darum das geworben wird in BIH das sich die "Muslime" als Bosnaiken definieren sollen und nicht als Bosnische Muslime oder andere Konstelation.

  Das muss man sich mal vorstellen die müssen den leuten ein reden was sie sind und als was sie sich definieren sollen
  On apelira na probosanske nevladine organizacije, kulturne organizacije, političke partije, pa i Islamsku zajednicu, da u sklopu svojih aktivnosti, u vremenu do početka popisa 2013. godine, jednom ozbiljnom kampanjom pokušaju Bošnjacima ukazati na greške koje davanjem nejasnih odgovora popisivačima mogu napraviti.
  Pro Bosnische Parteien, kulturelle organisationen, politische Parteien sowie Islamische Vereinigung sollen aktiv werden um die Fehler zu zeigen.

  Verstehe nicht warum Pro Bosnische Parteien sich darum kümmern das die leute sich als Bosniaken definiern sollen dachte das sie Kämpfen für ein BIH und kein Bosniakistan.

  Einfach nur Peinlich das sie selber nicht wissen was sie sind oder wie sich sich definiern sollen un das andere ihnen sagen müssen was sie sind.

  Verstehe ich eigentlich nicht, es wird doch behauptet das im 19 Jahrhudert die Koraten und Serben ihrer Identität gewechselt hätten woher waren sie alle Bosniaken? Und ausgerechnet die Muslime haben Problem sich zu erfinden.

 2. #2
  Avatar von WissenMacht

  Registriert seit
  08.08.2012
  Beiträge
  354
  Da versteht jemand das Problem nicht. In der RS wollen die Serben es nicht akzeptieren, das es doch mehr gibt als gedacht. Jugosloweni werden auch als Ostali gezählt aber das ist alles nur Politik.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 182
  Letzter Beitrag: 25.12.2012, 17:35
 2. Antworten: 35
  Letzter Beitrag: 17.03.2012, 17:04
 3. Antworten: 146
  Letzter Beitrag: 16.11.2011, 15:01
 4. Antworten: 43
  Letzter Beitrag: 04.02.2010, 21:49