BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 100 von 292 ErsteErste ... 509096979899100101102103104110150200 ... LetzteLetzte
Ergebnis 991 bis 1.000 von 2919

Volkszählung 2013 in Bosnien

Erstellt von DZEKO, 20.03.2013, 17:51 Uhr · 2.918 Antworten · 146.231 Aufrufe

 1. #991

  Registriert seit
  22.11.2012
  Beiträge
  6.700
  Zitat Zitat von dragonfire Beitrag anzeigen
  ach jee,ich seh schon die armen kroaten bih´s. bei der islamopropaganda hier im forum.

  lang lebe die RS.
  Euch kriegen wir auch noch.


 2. #992
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.140
  Zitat Zitat von Dolls Beitrag anzeigen
  Haltet euch an das da oben und ja keine ONLINEBEFRAGUNGEN!!
  Wieso gibt es dann die Option? Ist doch blöd, oder?

 3. #993
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.778
  Denen wo sich als Bosnier deklarieren sollte bewusst sein das sie schlimmer sind als die grössten cetniks. Und die brauchen später nicht rumheulen.

 4. #994
  Avatar von Stipan

  Registriert seit
  07.01.2010
  Beiträge
  1.140
  Also wie ist es jetzt, wenn ich meinen ständigen Wohnsitz im Ausland habe und nicht in BiH aber bosansko licno kartu besitze, kann ich an dem popis trotzdem teilnehmen? Bitte um richtige Antwort.

 5. #995
  Gast829627
  ihr werdet euch eh wie immer verzählen.............

 6. #996

  Registriert seit
  12.12.2010
  Beiträge
  2.175
  Zitat Zitat von Baksuz1 Beitrag anzeigen
  Euch kriegen wir auch noch.  LLLLOOOOOOOOSSSSSEEEEEERRRRRRRR

 7. #997
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.778
  Das sollte auch den letzten Kritikern den Rest geben. Jeder weiss was die Patriotische Liga von Bosnien ist!

  POPIS 2013.: PROGLAS PATRIOTSKE LIGE BIH

  uploadfromtaptalk1379657949849.jpg

  B O Š NJ A C I

  Od 1. do 15. oktobra pristupit će se realizaciji Zakona o popisu stanovništva, čiju je pripremu i postupak donošenja ne slučajno karakterizirala politicacija i isključivost posebno na pitanjima nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta, što daje prostora ocjeni da i njegova operacionalizacija na terenu neće biti imuna od pritisaka, obmana i deformiranja subjekata popisa tj. građana. Historijski gledano i varijante mogućeg izjašnjavanja koje su bile namjenjene Bošnjacima daje prostora ocjeni da je i ovog puta moguća instrumentalizacija na fonu razbijanja bošnjačkog korpusai pokušaja umanjenja istog kao krajnjeg faktora opstojnosti i perspektivnosti BiH. I dok se pitanje popisa u većini evropskih zemalja mada značajno uglavnom svodi na tehničko, pitanje popisa u BiH dobija političke ali i druge konotacije što ponekad čini se, udaljava popis od njegove suštine i cilja, a to je jednostavno rečeno, formiranje baze planiranja ukupnog društvenog ekonomskog i svakog drugog razvoja po segmentima društvene organiziranosti.

  B O Š NJ A C I

  Cilj politizacije segmenta pitanja popisa kao nezamjenjivo važne aktivnosti državnog značaja, svodi se na upitnost manje više ukupnosti bošnjačkog identiteta sa svim elelmentima koji ga prate: NA C I O NA L N O S T, V J E RA, J E Z I K itd. Upravo naviknuti na stoljetnu negaciju bošnjačkog identiteta i danas neke retrogradne snage u BiH i dalje pokušavaju minimizirati bošnjački faktor, utihnuti mu dušu nudeći razne oblike kvazi modernog, kvazikulturnog, kvazigrađanskog identiteta kao da Bošnjacima treba ''reći'' šta su, kao da oni to već vijekovima neznaju. U tom kontekstu, a u povodu prestojećega popisa (1.-15. Oktobra 2013. godine) PATRIOTSKA LIGA BOSNE I HERCEGOVINE upućuje:

  P R O G L A S

  Bošnjacima u domovini i dijaspori

  Prestojeći popis stanovništva u BiH kao prvi poslijeratni popis od posebne je važnosti za BiH i njene građane, i njenu budućnost zbog čega popisu treba pristupiti odgovorno i promišljeno.

  B O Š NJ A C I

  Pozivamo Vas da se neizostavno uključite u aktivnosti popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Popisu pristupite odgovorno, principijalno i decidno jasno odreditese BOŠNJAČKI. U suprotnom doprinijet će te daljnjoj eroziji - raspadu bošnjačkog tkiva i rastakanju bošnjačkog identiteta i umanjenju uloge i značaja Bošnjaka na opstojnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine.

  B O Š NJ A C I

  Historijsko određenje Bošnjaka, njegova autohtonost na ovim prostorima, njegov značaj na očuvanju opstanka BiH očuvanja tradicija zajedničkog višestoljetnog života naroda BiH, upućuju Bošnjake na posebnu odgovornost samog popisa. Odgovornost Bošnjaka proističe ne samo iz osjećanja vlastite pripadnosti već i iz osjećanja sudbinske odgovornosti za opstanak i prosperitet BiH kao države. Otome govore historijske činjenice - argumenti, i o tome govore stradanja Bošnjaka u proteklom stoljeću.

  B O Š NJ A C I

  Nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti surovi atak i zločine počinjene nad Bošnjacima koji su se kao ciklična pojava javljali čim se stvore određene predpostavke i okolnosti, a u cilju realizacije velikonacionalističkih projekata, a posebno srpskih. Naravno idejne osnove takvih projekata nisu nestale i najednom one ožive i čekaju sljedeću moguću priliku. Posljedice su poznate, sužavanje životnog prostora Bošnjaka, pljačkanja, paljenja, silovanja, ubijanja te konačno protjerivanja. Ekonomsko uništavanje Bošnjaka kulturna i vjerska destrukcija, urbicid i na kraju višekratni genocidi u dvadesetom stoljeću, a u Srebrenici, Prijedoru, Podrinju, Istočnoj Hercegovini i drugim mjestima, genocidnim zločinom planetarnih razmjera. Kontinuitet, organizovanost i sistematičnost ataka na BiH i Bošnjake imao je za cilj eliminaciju bošnjačkog faktora na ovim prostorima.

  B O Š NJ A C I

  Ideolozi balkanske pameti ovisno od vremena i okolnosti sa manjimili većim intenzitetom, ne prestaju plesti mrežu u kojoj bi Bošnjaci bili ponovo upleteni. Jedinstvo Bošnjaka kao vrlina ovdje je smetnja, sposobnost opstajanja i praštanja ali ne više i zaboravljanja postaju iritirajući za one koji ne kriju, javno negiraju BiH, njen opstanak i budućnost, kočenjen napredak, nastojeći je učiniti nefunkcionalnom, uzimajući joj atribute države ili nedozvoljavajući da se isti uspostave ili razviju, što bi BiH omogućilo brži razvoj i uključivanje u tokove evropskih integracija. U tom kontekstu i povratak Bošnjaka na stoljetna ognjišta upitan jeu velikoj mjeri što je posljedica nastavka veliko-srpske ideologije i etničkog čišćenja Bošnjaka

  B O Š NJ A C I

  Ne dozvolimo da nam zamagljuju oči pred licem nešeg realiteta. Bošnjački identitet tj. nacionalna odrednica BOŠNJAK, naša jetekovina i ne smije niko da nam nameće ili potura nešto drugo. To smo ponovo izborili i to ćemo njegovati pruženih ruku prema svima koji nama i BiH žele dobro.

  B O Š NJ A C I

  Pozivamo vas! Posebnu pozornost obratite na pitanja: 24, 25 i 26 koja se odnose naidentifikaciju bošnjačkog identiteta. Zbog budućnosti BiH i njenog prosperiteta, budućnosti naše djece i budućnosti njihove budućnosti, zbog BiH kao trajne kategorije ISLAMSKE VJERE I JEZIKA BOSANSKOG, odgovori neizostavno i promišljeno:

  NACIONALNOST - BOŠNJAK
  VJEROISPOVIJEST - ISLAMSKA
  JEZIK - BOSANSKI

  Neizostavno i promišljeno pristupite činu popisa stanovništva od1. do 15. oktobra 2013. godine.

  U NAŠEM ZAJEDNIČKOM INTERESU ZA NAŠU SADAŠNJOST I BUDUĆNOST, KAO I BUDUĆNOST NAŠIH GENERACIJA, OVAJ PROGLAS UPUĆUJE VAM ''P A T R I O T S K A L I G A'' BOSNE I HERCEGOVINE KOJA JE PRVA STALA U ODBRANU SVOGA NARODA I SVOJE ZEMLJE I KOJA JE PRVA DALA SVOJE ŽRTVE U ODBRANI JEDINE NAM BOSNE I HERCEGOVINE. NAŠA PROLIVENA KRV OBAVEZA JE SVIH VAS GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE - BOŠNJAKA KOJI OVIM IZJAŠNJAVANJEM NAPOPISU ODAJU POŠTOVANJE I RAHMET SVIM POGINULIM U PROTEKLOM RATU.

 8. #998

  Registriert seit
  14.04.2012
  Beiträge
  3.128
  kako će ovi glasat?


 9. #999
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.778
  Oni su se davnih dana odlucili.  Za Aliju.

 10. #1000
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.778
  1. Popisivač,kad vam bude dolazio na kućna vrata DUŽAN se predstaviti akreditacijom,ličnom kartom,tako da će te odmah vidjeti s kim imate posla i dobro zapamtite njegovo/njezino IME I PREZIME i ako krene popisivanje vašeg domaćinstva u neželjenom pravcu,da znate koga možete prijaviti Popisnoj komisiji u vašoj općini i izbaciti iz kuće;

  2. Na pitanja o etničkoj pripadnosti,vjeri i jeziku popisivač NE SMIJE da vam čita ponuđene opcije i sugeriše odgovore,ali je DUŽAN na vaš zahtjev da vam pokaže ponuđene opcije pod tim pitanjima,prije vašeg konačnog izjašnjavanja.

  - Vezano za etničku pripadnost,samo je ispravan termin BOŠNJAK,sve ostalo tipa, Bošnjak-musliman,Bosanac-Bošnjak,Bošnjak-hercegovac,Bošnjanin,Bosanac itd.....se neće računati u rubrici Bošnjak i te osobe odoše u Ostale.

  - Vezano za vjeroispovjest,termini ISLAM,ISLAMSKA i ISLAMISTA su jedini,koji se moraju računati pod islamsku vjeroispovjest.Svako onaj koji kaže pri upitu popisivača na ovo pitanje da je musliman,biće svrstan u rubriku "ostale religije",zato obratite pažnju.

  - Vezano za jezik,jedini ispravni termin je BOSANSKI,svaki drugi odgovor tipa,bosanskohercegovački,bošnjački i sl., odlaze u rubriku "ostali".

  3. Također,VRLO VAŽNO. Popisivač NE SMIJE od vas tražiti bilo kakav dokument(lične karte,rodne listove,listove o vlasništvu nad stanom,kućom,zemljom itd...), bez obzira vezano za tu osobu koja mu daje podatke ili neku od osoba iz njegovog domaćinstva. Znači,ako popisivač to bude tražio,odmah ga prijavite i izbacite,jer ste zapamtili njegovo ime.

  4. Popisivač je na kraju popisivanja DUŽAN da vam preda popisnice,da je pregledate da li je tačno napisao (posebno obratite pažnju na ona 3 pitanja) ,tačno onako kako ste mu rekli,jer se na kraju vi morate potpisati na dnu popisnice.

  I također,VEOMA VAŽNO je da sa starijim osobama Bošnjacima i Bošnjakinjama neko bude prisutan od rodbine ili prijatelja,jer je tu prostor za manipulacije i najveći.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 902
  Letzter Beitrag: 14.12.2013, 16:17
 2. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.10.2012, 15:08
 3. Antworten: 164
  Letzter Beitrag: 02.01.2010, 12:41
 4. Volkszählung in Bosnien und Herzegowina von 1991
  Von Sretenje im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 11.09.2009, 04:59