BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 17 von 292 ErsteErste ... 71314151617181920212767117 ... LetzteLetzte
Ergebnis 161 bis 170 von 2919

Volkszählung 2013 in Bosnien

Erstellt von DZEKO, 20.03.2013, 17:51 Uhr · 2.918 Antworten · 144.554 Aufrufe

 1. #161
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.138
  letzte warnung

 2. #162
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Muhamed MAHMUTOVIĆ, novinar i književnik

  HISTORIJSKI TRENUTAK ZA BOŠNJAKE

  S Muhamedom Mahmutovićem, novinarom i književnikom, razgovarali smo o projektu kampanje koalicije nevladinih organizacija udruženih pod imenom ‘’Bitno je biti Bošnjak’’ koja ima za cilj edukaciju i osvješćavanje građana povodom ispravnog izjašnjavanja na predstojećem popisu stanovništva 2013. godine, značaju i važnosti etičke pripadnosti Bošnjaka i njihovog izjašnjavanja pod tim imenom, o tome kolikog efekta u tom pogledu imaju tribine u kojima aktivno učestvuje, te o eventualnim manipulacijam sa podacima na predstojećem popisu stanovništva.

  Mahmutović: Cilj tribina jeste edukacija i osvješćavanje građana o ispravnom izjašnjavanju na predstojećem popisu stanovništva 2013. godine.

  uploadfromtaptalk1363903063885.jpg

  Bošnjaci.Net: Gospodine Mahmutoviću, šta je vas kao novinara i književnika, ponukalo da se priključite ovoj kampanji koalicije nevladinih organizacija koja nosi naziv ''Bitno je biti Bošnjak'' i dođete iz daleke Švedske da aktivno učestvujete u tribinama koje se ovih dana organizuju širom Unsko-sanskog kantona?

  MAHMUTOVIĆ: Činjenica da sam došao iz velike udaljenost, govori kako je to pitanje za mene veoma važno jer po prvi put u novijoj historiji, narod kojem ja pripadam ima priliku da se izjasni kao Bošnjaci i što ustrojsrvo države ovakvo kakvo trenutno jest, umnogome zavisi i od tog izjašnjavanja.

  Bošnjaci.Net: Koliko je bitan ovaj predstojeći popis stanovništva i zbog čega je on po vama historijski?

  MAHMUTOVIĆ: Historijski je zato što je Bosna i Hercegovina još uvijek u fazi formiranja i zbog činjenice da je ona višenacionalna država, pa je samim to mnogo komplikovanije nego u jednonacionalnim državama gdje su neke druge stvari puno važnije od tog izjašnjavanja. Dok u ovako uređenoj državi i borbi za opstanak naroda, to je veoma bitno jer je Bošnjacima uvijek bilo na određen način zabranjivano da se nacionalno identificiraju.

  Bošnjaci.Net: Koalicija kojoj ste se i vi priključili kao predavač, nosi naziv Bitno je biti Bošnjak. Možete li nam kratko i precizno objasniti zašto je bitno biti Bošnjak?

  MAHMUTOVIĆ: Zato što su Bošnjaci garant opstanka Bosne i Hercegovine i zato što Bošnjaci nikad nikog u historiji nisu dikriminirali niti bili agresori, samim tim što više bude Bošnjaka biće i Bosne i Hercegovine jer su Bošnjaci najveći Bosanci i Hercegovici od svih ostalih.

  Bošnjaci.Net: Koliko će ove vaše tribine povodom izjašnjavanja na predstojećem popisu imati utjecaja na osvješćavanje naroda i njihovo ispravno izjašnjavanje?

  MAHMUTOVIĆ: Mislim da bitno utječu jer imamo dobru medijsku podršku kao i podršku Rijaseta IZ BiH. Također sve bošnjačke političke partije podržavaju ovakve projekte koji su nadstranački i na neki način su svim političkim strankama veoma bitni ovakvi projekti.

  Bošnjaci.Net: Mogućnost manipulacije s podacima.

  MAHMUTOVIĆ: S obzirom na toliku važnost ovoga popisa, ta bojaznost je i opravdana. Međutim, mi ćemo na terenu imati i određni broj volontera koji će pratiti tok popisa. Također ćemo tražiti od dražvnih organa zašitu sigurnosti i ispravnosti ovog popisa.

 3. #163

  Registriert seit
  27.10.2011
  Beiträge
  2.572
  Ich frage mich, wofür Enes Begovic gestimmt hat?

 4. #164
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Zitat Zitat von Unabhängiges System Beitrag anzeigen
  Ich frage mich, wofür Enes Begovic gestimmt hat?
  Nichts, da die Zählung noch nicht statt gefunden hat.

 5. #165
  Avatar von Serbian Eagle

  Registriert seit
  09.06.2009
  Beiträge
  15.715
  Ich kann mitstimmen.
  Ich schreib auf den Zettel--RADIKALSERBE.

 6. #166
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Ein Kommentar eines Users:

  Kakve veze imaju stranke sa Bošnjaštvom? U aprilu 2013 neće biti izbori nego popis stanovništva, koje je vaznije od svih izbora skupa. Danas još uvijek sve se stvari u Bosni reguliraju prema popisu iz 1991. Zbog nesređene države propustili smo dva popisa (2001 in 2011) a koje su susjedne države obavile. Danas je, zbog rezultata popisa iz 1991 moguće da Bošnjaci u RS ili Srbi u Federaciju dobiju više mjesta u vlasti ili upravnim odborima iako ih realno ima manje zbog posljedica rata i raseljavanja. Ubuduće ce se sve regulirati prema popisu 2013 i zato je bitno biti Bošnjak, a ne Bosanac, Hercegovac, Musliman, “Bosanac i Hercegovac” i time podijeliti bošnjački narod.
  Ja čisto sumnjam da si se ti 1991 izjasnio kao Bosanac. Takvih gotovo da nije ni bilo registrirano na popisu. Dragi moj, bilo je dosta Jugoslovena i vjerovatno si i ti među njima. ali, dosta je više lutanja. Budi Bošnjak, a Bosanac si svakako regionalno i po državi.
  Moram ti napomenuti da i Hercegovac moze biti Bošnjak, i Sandžaklija moze biti Bošnjak, a da pri tome nisu Bosanci. Vi koji zagovarate da se naš bošnjacki narod izjasni kao Bosanac, kao tobože time se čuva Bosna, nesvjesno (ili pak svjesno i zlonamjerno) potpomažete razbijanju Bosne i Hercegovine, jer time postoji mogućnost da od tri konstutivna i ustavno-državotvorna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) Bošnjaci budu malobrojniji od Hrvata, a pogotovo Srba. U najgoroj varijanti, dakle, Srbi mogu biti najbrojniji narod u BiH, sto im je jedan argument više za cijepanje BiH. Insistirate li na tome da se Bošnjaci izjasne kao Bosanci, dovešćete do situacije da se oni iz Hercegovine izjasne kao Hercegovci, pošto nisu Bosanci, i time ćete i tu grupu razdvojiti u dvije nacije (narode). Imaćemo situaciju, da pored Bošnjaka, Srba i Hrvata i nacija Bosanac i nacija Hercegovac budu te koje žele biti konstitutivne. Imaćemo, dakle 5 konstitutivnih naroda.
  Ako misliš da je to sve, varaš se. Ima i onih koji zagovaraju nacionalno izjašnjavanje “Bosanac i Hercegovac” (skupa rečeno). E, pa to će biti šesta nacija (narod) koja polaže pravo na Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu. Dakle, vi biste cjepajući etničke Bošnjake od tri postojeće nacije stvorili jos 3. Jer, ne treba biti naročito inteligentan pa zaključiti, a uzimajući formalno-pravne aspekte, Bosanac nije jednako Hercegovac, Hercegovac je različito od “Bosanac i Hercegovac” (skupno rečeno) itd.
  Hajmo stvari utopijski postaviti ovako: Recimo da se Srbi odreknu srpstva (nemoguće – garant, zaboravi one pojedince koji ti to kobajagi govore), Hrvati hrvatstva (nemoguće), a Bošnjaci bošnjaštva, kao eto nećemo u nacionalne torove, kako to vi volite reći. I šta smo onda svi mi u Bosni i Hercegovini? Državljani Bosne i Hercegovine, svakako to i sada jesmo. Mi smo bosansko-hercegovačka nacija. Pa to mi jesmo svakako, po anglosaksonskom tumačenju nacije. Sve je to okej. Ali, brisanjem Bošnjaka, Srba i Hrvata, dobio si Bosance, i dobio si Hercegovce. To su sada dva nova naroda. Misliš da će među njima teći med i mlijeko?! Bosancima kao zasebnom narodu će se suprostaviti Hercegovci. Imaćemo umjesto 3 kao sada, dva nova nacionalna tora. E, onda će se ponovo javiti treći – “Bosanci i Hercegovci” tj. oni koji su i jedno i drugo, to jest nisu ni jedno ni drugo. I ponovo smo na pocetku.
  Ako sada, napomenem, da među Bošnjacima, još uvijek ima onih, koji ili iz neznanja ili gluposti i inata, hoće da su nacionalno Muslimani, stvar postaje još gora po Bošnjake.
  Dakle, BITNO JE BITI BOšNJAK.
  Meni je jasno, da pored srpsko-hrvatske nacionalističke i razbijačke komponente koja želi bošnjački narod razdijeliti na Bošnjake, Bosance, Hercegovce, “Bosance i Hercegovce” i Muslimane (a samo je narod Bošnjak ustavna kategorija), postoji još komponenta miješanih brakova, koja sebe smatra najvecim Bosancima, čak većom i od Bošnjaka kojima je Bosna jedna i jedina (na engleskom Bosna=Bosnia, a Bošnjak=Bosniak). Ja poštujem pravo izbora tih ljudi. Neka budu Bosanci, ako imaju problem izbora. Potpuno ih razumijem. Ali, neka se okanu Bošnjaka i prestanu ih razjedinjavati.

 7. #167
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

 8. #168
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Jeder Bosniake der nicht Bosnjak ankreuzt hilft bei der Vernichtung Bosniens mit.

  Den die Serben und Kroaten wissen was sie ankreuzen werden.

 9. #169
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820

 10. #170
  Avatar von muhhi

  Registriert seit
  12.11.2010
  Beiträge
  1.508
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Jeder Bosniake der nicht Bosnjak ankreuzt hilft bei der Vernichtung Bosniens mit.

  Den die Serben und Kroaten wissen was sie ankreuzen werden.
  erklär mir mal bitte wie man zu einem Erhalt des Staates beträgt, wenn man sich von anderen Bevölkerungsgruppen abzweigt

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 902
  Letzter Beitrag: 14.12.2013, 16:17
 2. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.10.2012, 15:08
 3. Antworten: 164
  Letzter Beitrag: 02.01.2010, 12:41
 4. Volkszählung in Bosnien und Herzegowina von 1991
  Von Sretenje im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 11.09.2009, 04:59