BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 35 von 292 ErsteErste ... 253132333435363738394585135 ... LetzteLetzte
Ergebnis 341 bis 350 von 2919

Volkszählung 2013 in Bosnien

Erstellt von DZEKO, 20.03.2013, 17:51 Uhr · 2.918 Antworten · 144.517 Aufrufe

 1. #341
  Avatar von Bambi

  Registriert seit
  16.06.2008
  Beiträge
  37.047
  Zitat Zitat von Baksuz1 Beitrag anzeigen
  Naja, hauptsache ist jeder Bosniake gibt dort Bosnjak an und nicht irgendwelche "Bosnier, Jugoslawe, blabla..." Geschichten.
  ich bin bosnische Jugoslavin, hab mich lieb

 2. #342
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  68.686
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Der kommt dann in die Hölle.

  Nek se Islam siri na sve strane.
  Sta je bilo bilo, sad se nista vise ne siri, samo sida i depresija

 3. #343
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  Sta je bilo bilo, sad se nista vise ne siri, samo sida i depresija
  Ja stimmt auch. Egal leben geht weiter.

 4. #344

  Registriert seit
  21.09.2009
  Beiträge
  351
  Zitat Zitat von Gulllli Beitrag anzeigen
  Ist das DZEKO hier aus dem Forum?

 5. #345
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Autor: B.net

  Saopćenje Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti povodom predstojećeg popisa stanovništva u BiH

  AGENCIJA SMJESTA I TRAJNO DA IZBRIŠE RELIGIJSKI KONOTIRANU ODREDNICU “MUSLIMAN“ IZ SEKVENCI O NACIONALNOM IZJAŠNJAVANJU BOŠNJAKA.

  Povodom predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini direktor državne Agencije za statistiku BiH, Zdenko Milinović je direktno i eksplicite intervenirao u nacionalna prava Bošnjaka, čime je prekršio zakonske odredbe o garantiranom pravu na nacionalno opredjeljenje i direktnoj zabrani bilo kakvog miješanja u ovo neotuđivo pravosvih građana, kao i Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

  Ukazujući na ovaj civilizacijski anahronizam odavno napušten u demokratskoj praksi savremenih država, a u cilju spriječavanja budućih protivzakonitih intervencija u sferu popisa stanovništva, s koje god strane i od bilo koje institucije one dolazile, Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti (u daljem tekstu BANU), upućuje javnosti u Bosni i Hercegovini slijedeće saopćenje:

  Kao najviša institucija zadužena za realizaciju popisa stanovništva na cijeloj teritoriji BiH, Državna Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, odgovorna je i za striktno poštovanje Ustava ove države i svih zakonskih propisa koji se odnose na područje djelovanja Agencije. Samovoljne intervencije u popisnu materiju direktora Agencije Zdenka Milinovića i njegova proizvoljna “interpretacija“ nacionalnog izjašnjavanja Bošnjaka, dovela je u pitanje poštovanja ovih osnovnih obaveza Agencije. Da bi se ozbiljno poljuljano povjerenje u sposobnost Agencije da izvršava svoje obaveze nepristrasno i u skladu sa zakonskim propisima povratilo, a popis obavio u skladu sa savremenim civilizacijskim, naučnim i pravnim standardima BANU od Agencije za statistiku i od direktora Agencije, gospodina Zdenka Milinovića lično, imperativno zahtijeva:

  • Da Agencija smjesta i trajno izbriše religijski konotiranu odrednicu “musliman“ iz sekvenci o nacionalnom izjašnjavanju Bošnjaka. Ovo utoliko prije što religijske odrednice “pravoslavac“ i “katolik“, nisu nigdje i nikako stavljene u kontekst nacionalne pripadnosti ni Srba, ni Hrvata, ni bilo kog drugog naroda obuhvaćenog ovim popisom.

  • Da se iz popisnih listi potpuno isključe odrednice “Bosanac“, “Hercegovac“, “Bosanac i Hercegovac“, kao i odrednica “Musliman“. Semantički striktno religijski kvalifikativ, odrednica “Musliman“, (“musliman“) nikada i nigdje nije drugačije tumačena, niti je bilo kada označavala nacionalnu pripadnost nekog naroda. Pokušaj da se ova neprihvatljiva konotacija očuva ili ponovo uvede u predstojeći popis na mala vrata, kompromituje direktora Zdenka Milinovića jer ukazuvje na namjere Agencije da djeluje po diktatu odavno poraženih velikosrpskih i inih hegemonističkih ultra-nacionalističkih krugova.

  • Da Agencija i njen direktor Zdenko Milinović dosljedno i striktno poštuju Ustav Republike BiH, čl.7. stav 8. koji eksplicite zahtijeva da se odrednica “Musliman“ svugdje i bez izuzetka ima zamijeniti odrednicom “Bošnjak“, kao jedinim autentičnimistorijskim nacionalnim imenomovog autohtonog naroda koji već milenijumima živi na tlu Bosne i Hercegovine.

  • U pripremi upitnika o nacionalnoj pripadnosti i svih ostalih materijala vezanih za popis Agencija je dužna, osim zakonskih propisa, da poštuje i naučne standarde demografske metodologije, tako što će u ovom smislu isključiti sve regionalne odrednice iz konteksta nacionalne, odnosno, etničke pripadnosti građana Bošnjaka.

  Napomena svim građanima BiH u vezi popisa stanovništva

  Znate liu čemu je razlika između odrednica “Bosanac” , “Hercegovac”, “Bosanac i Hercegovac”, s jedne strane, i odrednice “Bošnjak” s druge strane? “Bosanac” - to vam je adresa. Ko god živi u Bosni on je “Bosanac”. “Bosanac” postaje svako ko se doseli u Bosnu. Kada se “Bosanac” odseli iz Bosne, dakle kada promijeni adresu, prestaje biti “Bosanac”. Bosna je zajednička zgrada. Hercegovina, Krajina, Semberija, Posavina, pa i RS, itd. to su brojevi vašeg stana. Ko kaže da je “Hercegovac”, taj je rekao broj svog stana u zajedničkoj zgradi. Isto tako i onaj koji kaže da je “Krajišnik”, “Posavac”…i td. Na adresi “Bosna” žive i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i pretstavnici svih ostalih 16 nacionalnosti. Ali vaša adresa nije isto što i vaša nacionalna, odnosno etnička pripadnost! “Bošnjak”, “Srbin”, “Hrvat”, “Slovak”, “Jevrej”, “Rom”, “Rus”, “Ukrajinac” itd. je čovjek sa identitetom, ono što čovjek jeste. To što jeste, to ostajete gdje god da živite, gdje god se doselili i koliko god puta se odselili. Zato, kada vas u popisu pitaju za adresu, recite im adresu. A kada pitaju za vašu etničku (nacionalnu) pripadnost, recite im ko ste, a ne gdje živite!

  I nikako ne dozvolite da popisivači miješaju vaša religijska uvjerenja, ni sa adresom na kojoj momentalno živite, ni sa vašom etničkom (nacionalnom) pripadnošću.
  Napomena Bošnjacima u vezi popisa stanovništva, gdje god da žive.

  Ako je neko Bošnjak, onda je on Bošnjak. I poslije hiljadu godina, potomci Bošnjaka su Bošnjaci! A=A. B=B. I nikave druge odredbe ne tražite da vam uz to dodaju, i ne prihvatajte ako vam ih ponude. Upamtite dobro:

  “Bošnjak” ostaje Bošnjak gdje god živio i koliko god puta mijenjao adresu. Razlika između “Bosanca” i “Bošnjaka” je kao razlika između age i bega. Aga se postaje, beg se rađa. “Bosanac” se postaje.“Bošnjak” se rađa. “Bosanac” se postaje iprestajese biti. “Bošnjak” se rađa i ostajese zauvijek Bošnjak, - piše u saopćenju koje je potpisao Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

 6. #346
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  ZLONAMJERNO JE I VJEŠTAČKI JEDAN NAROD PODJELITI NA BOŠNJAKE I MUSLIMANE

  Fondacija "POPIS 2013." koju čine Islamska zajednica u BiH, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Bošnjački institut – Fondacija „Adil Zulfikarpašić“ i HO „Merhamet“ MDD, u povodu popisa stanovništva u BiH 2013. uputili su pismo direktoru Agencija za statistiku BiH Zdenku Milinoviću.

  Fondacija "POPIS 2013." ima za cilj na pozitivan način pružiti podršku odgovornim za provođenje predstojećeg popisa, te doprinijeti javnom informisanju građana o različitim aspektima predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Međutim, imajući u vidu Vaše nadležnosti i odgovornosti, kao i nedavne "zaključke" Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Fondacija "POPIS 2013." – koju su osnovale najznačajnije Bošnjačke institucije, smatra nužnim da se obrati Vama, ali i bosanskohercegovačkoj javnosti u vezi sa aktualiziranim pitanjima bitnim za cjelokupan proces Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini.

  http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=48835

 7. #347
  Mayweather Jr.
  ich schätze bosniaken auf 51%
  wann gehts eigentlich los weiß das jemand?

 8. #348
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien


 9. #349
  Avatar von Bambi

  Registriert seit
  16.06.2008
  Beiträge
  37.047
  Ich bitte dich

 10. #350
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.453

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Zitat Zitat von Bambi Beitrag anzeigen
  Ich bitte dich
  Sta ti je bona?

  uploadfromtaptalk1367658876154.jpg

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 902
  Letzter Beitrag: 14.12.2013, 16:17
 2. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.10.2012, 15:08
 3. Antworten: 164
  Letzter Beitrag: 02.01.2010, 12:41
 4. Volkszählung in Bosnien und Herzegowina von 1991
  Von Sretenje im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 11.09.2009, 04:59