BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 56 von 292 ErsteErste ... 64652535455565758596066106156 ... LetzteLetzte
Ergebnis 551 bis 560 von 2919

Volkszählung 2013 in Bosnien

Erstellt von DZEKO, 20.03.2013, 17:51 Uhr · 2.918 Antworten · 144.493 Aufrufe

 1. #551
  Avatar von Bambi

  Registriert seit
  16.06.2008
  Beiträge
  37.047
  Zitat Zitat von Baksuz1 Beitrag anzeigen
  Was soll überhaupt die Auswahlmöglichkeit "Bosnier/Herzegowiner"? Das sind se doch alle, welche bei dieser Umfrage teilnehmen. Weil es eben nur eine Bezeichnung für Menschen aus dieser Region ist und nicht die ethnische Zugehörigkeit der Menschen welche man mit dieser Umfrage rausfinden will.
  dir ist schon klar, dass das ein Statement ist in Richtung "fuck yours dumme konstituive Völker, wir sind alle Menschen EINES Landes"?

 2. #552
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.450

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Zitat Zitat von Dissention Beitrag anzeigen
  Sagtest du ja bereits, meine Frage ist nur: Warum? Was verliert man, was verändert sich. Die Frage ist ernst gemeint.
  http://www.balkanforum.info/f9/volkszaehlung-2013-bosnien-224948-post3754493/

 3. #553

  Registriert seit
  22.11.2012
  Beiträge
  6.699
  Zitat Zitat von Bambi Beitrag anzeigen
  dir ist schon klar, dass das ein Statement ist in Richtung "fuck yours dumme konstituive Völker, wir sind alle Menschen EINES Landes"?
  Nö, garnicht.

 4. #554
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.450

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  P R O G L A S

  o poštivanju temeljnih prava Bošnjaka povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u
  Bosni i Hercegovini.

  uploadfromtaptalk1372590873909.jpg

  Svjetski bošnjački kongres, na Vanrednoj sjednici Senata SBK-a odlučio je uputiti zahtjev bosanskoj javnosti, svim odgovornim državnim tijelima i političkim organizacijama, ali i stranim institucijama koje štite opća ljudska i nacionalna prava ljudi u BiH. U zahtjevu se traži da se preduzmu hitne mjere u cilju zaštite ljudskih prava Bošnjaka koja su svim ljudima garantirana relevantnim Deklaracijama i drugim pravnim dokumentima o ljudskim pravima koji su dio ustavnog poretka i u našoj zemlji. Prava Bošnjaka su ozbiljno ugrožena konceptom, idejom i postavljenim popisnim pitanjima pripremljenim za popis stanovništva Bosne i Hercegovine koji treba da uslijedi tokom ove godine.

  Naime, kreatori popisa, a posebno oni koji su formulirali popisna pitanja su jedino prema Bošnjacima postupili tako da su pitanjima o njihovom nacionalnom, zemaljskom i vjerskom identitetu dovela u koliziju koja može zbuniti ispitanika i voditi ka stvaranju pogrešne statističke slike Bosne i Hercegovine.

  Kreatori pitanja nisu ni jednom drugom narodu na našem prostoru postavili slične dileme u odnosu na njihov nacionalni identitet koje su postavili Bošnjacima, tako da identifikaciji Srba, Hrvata, Roma, Jevreja i sl. nema alternative, mada su dijelovi tih naroda nosili drukčija narodna etnička ili historijska imena (Cincari, Vlasi, Dubrovčani, Dalmatinci isl.). Ne postoji dilemaniti izbor između imena Bošnjak i Musliman. U pitanju je jedan narod, jedna "etnija", i bez obzira koliko različitih imena imala i koristili to će uvijek biti pripadnici istog naroda.

  Svjetski Bošnjački kongres smatra da postupak namjernog odvajanja Bošnjaka i Muslimana stvara dodatnu zabludu, te da se u njemu vidi intencija da se stanje nacionalne identifikacije Bošnjaka vrati stotinu godina unazad u situaciju dilema oko njihovog identiteta, kada su im nuđene identifikacije Srbin, Hrvat, nacionalno neopredijeljen, pripadnik etničke skupine, Jugosloven, Musliman itd. Dakle, kada im je nuđena svaka druga identifikacija osim historijske, narodne i nacionalne identifikacije u imenu Bošnjak.

  Budući da je historija nasilja nad jednim narodom trajala gotovo cijelih stotinu godina i da su svježe traume u odnosu na to pitanje i nedavne historije, te pogotovo u uvjetima nedovoljne informiranosti građana o toku nacionalnog opredjeljivanja Bošnjaka i teškim borbama koje su morali voditi da dobiju svoje temljeno pravo da se nazivaju svojim imenom, ove dileme mogu realno dovesti u zabludu i navesti na pogrešnu identifikaciju veliki broj ljudi.

  Nedovoljna informiranost, te slučajno ili namjerno planirane zablude, a pogotovo orkestrirana alternativna rješenja i imenovanja nacionalnog identiteta koja su izvedena iz nasilne historije nacionalne identifikacije Bošnjaka tokom cijelog XX stoljeća, mogu biti uzrokom da slika o broju Bošnjaka i o njima kao narodu, a time i o stanju njihovih prava bude ponovno falsificirana.

  Imajući sve to u vidu, Svjetski bošnjački kongres ZAHTIJEVA od statističkog ureda Evropske komisije (Eurostat-a), od organa vlasti Bosne i Hercegovine, te od organa upravljanja Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine:

  Član 1.

  Da se utvrdi jedinstven budžet za finansiranje popisa na nivou države Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, u nadležnosti Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, te da se finansiranje procesa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova vrši sa jedinstvenog računa.

  Član 2.

  Da se problematika "bosansko-hercegovačkog državljanstva" (pitanje 19) isključivo tretira u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine kao i važećim Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, i u skladu sa evropskim standardima koja predviđaju isključivo državljanstvo države, a ni u kom slučaju državljanstvo pokrajine, regije, entiteta i slično.

  Član 3.

  Da se prilikom pripreme metodoloških dokumenata, neophodnih uputstava i obuka popisnog osoblja dozvoli čitanje takozvanih osjetljivih pitanja iz popisnice (pitanja 24, 25 i 26), odnosno pitanja koja se odnose na: Etničko/nacionalno izjašnjavanje, Izjašnjavanje o vjeroispovijesti i Maternji jezik, te da se ni u kom slučaju ne smije praviti izuzetak nečitanja ponuđenih modaliteta navedenih pitanja.

  Član 4.

  Da sastav popisnog osoblja i članova komisija kako kantonalnih popisnih komisija tako i popisnih komisija lokalne samouprave, mora biti strogo u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, tj. da su sastavljene od legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda prema popisu iz 1991. godine. Ovo se posebno odnosi na zloupotrebe i manipulacije prilikom imenovanja Popisnih komisija lokalne samouprave imenovanjem "podobnih" predstavnika određenog naroda, a ne legitimnih predstavnika institucija pojedinog naroda.

  Član 5.

  Da se u Prijavi kandidata za člana Popisne komisije lokalne samouprave u kriterijima koji se odnose na status u aktivnosti pored organa uprave navedenih u „Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja koje će biti angažovano u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013. godini“, uvrste i dodatne kategorije, i to:

  1. Zaposlenik u nevladinom sektoru na lokalnom nivou; 2. Zaposlenik u nevladinom sektoruiz druge općine u BiH, sve zarad transparentnosti i obezbjeđenja kvalitetne popisne procedure, te da se osigura da predstavnik ima podršku i potporu kulturnih, nacionalnih, vjerskih i drugih institucija pojedinog naroda.

  Član 6.

  Da se odmah i bezuvjetno uvaže zahtjevi bošnjačkih državnih, nacionalnih i kulturnih autoriteta i institucija da se pod pojmom „Bošnjak“ tretira i odrednica „Musliman“, te da se prilikom obrade i objave podataka rezutata popisa navedene odrednice objedine i iskažu kao jedna kategorija, i to „Bošnjak“ u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

  Član 7.

  Da se planirani popis osoba na radu i boravku u inostranstvu, mora izvršiti na način da se na popisnom obrascu pored ostalih pitanja nalaze obavezna pitanja o kojima se te osobe moraju izjasniti: 1. Prijeratna adresa prebivališta u Bosni i Hercegovini (adresa na kojoj je osoba živjela u vrijeme popisa 1991.godine); 2. Popis imovine koju osoba posjeduje na teritoriji Bosne i Hercegovine; 3. Namjera povratka u Bosnu i Hercegovinu; i 4. Državljanstvo.

  Član 8.

  Da se prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, obezbijedi i osigura od zloupotrebe i neovlaštenog korišćenja jedinstvena baza podataka na nivou Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

  Član 9.

  Da se prestane sa nepoštivanjem Ustava Bosne i Hercegovine i marginalizacijom bošnjačkog nacionalnog pitanja u procesu Popisa čime se šalje poruka Bošnjacima o skrivenim namjerama legalizacije Genocida i nasilnom mijenjanju demografske slike Bosne i Hercegovine.

  Član 10.

  Da se ovi zahtjevi odmah i bezuvjetno shvate savjesno i odgovorno, jer savjesni i odgovorni Bošnjaci neće dopustiti da im se šutke ubija budućnost njihove djece. Neće se dopustiti da svojim neznanjem ili skrivenim namjerama onemogućite Bošnjačkim institucijama slanje pozitivne poruke i poziva Bošnjacima da se odazovu na predstojećem popisu.

 5. #555
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.076
  Ich verstehe es immer noch nicht.

 6. #556
  Avatar von Bambi

  Registriert seit
  16.06.2008
  Beiträge
  37.047
  was genau verstehst du denn nicht?

 7. #557
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.450

  AW: Volkszählung 2013 in Bosnien

  Zitat Zitat von Dissention Beitrag anzeigen
  Ich verstehe es immer noch nicht.
  Mir voll egal.

 8. #558
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.076
  Zitat Zitat von Bambi Beitrag anzeigen
  was genau verstehst du denn nicht?
  Mit ist klar, dass die drei Völker mit Vetorechten ausgestattet sich in verschiedenen Punkten einig sein müssen, um Entscheidungen herbeizuführen, jedoch verstehe ich nicht, was die Anzahl Einzelner verändert?

 9. #559
  Avatar von Bambi

  Registriert seit
  16.06.2008
  Beiträge
  37.047
  Zitat Zitat von Dissention Beitrag anzeigen
  Mit ist klar, dass die drei Völker mit Vetorechten ausgestattet sich in verschiedenen Punkten einig sein müssen, um Entscheidungen herbeizuführen, jedoch verstehe ich nicht, was die Anzahl Einzelner verändert?
  je weniger Stimmen gültig sind, desto weniger wird bei solchen Abstimmungen der Wille des Volkes berücksichtigt. Sagen wir, 90% stimmen als Bosnier ab, dann könnte ja maximal von 10% der Leute , wenn überhaupt soviel (denn diese sind ja auch nochmal ethnisch unterschiedlich) der Wille durchgesetzt werden bzw sich diese repräsentiert fühlen.

 10. #560
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.076
  Zitat Zitat von Bambi Beitrag anzeigen
  je weniger Stimmen gültig sind, desto weniger wird bei solchen Abstimmungen der Wille des Volkes berücksichtigt. Sagen wir, 90% stimmen als Bosnier ab, dann könnte ja maximal von 10% der Leute , wenn überhaupt soviel (denn diese sind ja auch nochmal ethnisch unterschiedlich) der Wille durchgesetzt werden bzw sich diese repräsentiert fühlen.
  Aber der Wille wird doch entsprechend von Wahlen in den verschiedensten Gremien und Landtagen / Regierungen abgebildet, mit der Einschränkung, dass alle drei "Hauptvölker" sich einig sein müssen, bzw. auch die Entitäten, daher würde es doch reichen, wenn es nur 1000 sich offiziell bekennende Bosniaken in Bosnien gibt - und alles bleibt so wie gehabt, oder nicht?

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 902
  Letzter Beitrag: 14.12.2013, 16:17
 2. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.10.2012, 15:08
 3. Antworten: 164
  Letzter Beitrag: 02.01.2010, 12:41
 4. Volkszählung in Bosnien und Herzegowina von 1991
  Von Sretenje im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 11.09.2009, 04:59