BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 8 von 26 ErsteErste ... 45678910111218 ... LetzteLetzte
Ergebnis 71 bis 80 von 254

"Willkommen in Herceg-Bosna!"

Erstellt von MaxMNE, 22.10.2011, 02:34 Uhr · 253 Antworten · 17.876 Aufrufe

 1. #71

  Registriert seit
  07.08.2011
  Beiträge
  1.770
  Wie ich das vertsanden habe sind auch Städte betroffen ausserhalb der Hercegovina, warum sich jetzt alle nur auf die konzentrieren und die verbal angreifen ist mir schleierhaft, zumal die meisten Muslime aus mittel Bosnien dort auf den Baustellen Arbeiten da sie eine billige Arbreitskarft sind im vergleich zu den Einheimischen, so gestern gehört von einem aus der gegend.

 2. #72
  MaxMNE
  Zitat Zitat von Jebo Nacionalizam Beitrag anzeigen
  Poruke iz Hrvatske: "Ideja Bože Ljubića o stvaranju trećeg entiteta u BiH je glupa i neprihvatljiva"

  24SI - Iz tajnih depeša američke ambasade u Zagrebu koje je objavila stranica WikiLeaks vidljiv je do sada niz nepoznatih detalja o sastancima hrvatskih i američkih dužnosnika posvećenih stanju u BiH.

  Najzanimljiviji od njih odnose se na planove kako poboljšati poziciju hrvatskog naroda u BiH, pri čemu u oči upada jasna tendencija vlasti Republike Hrvatske da ne podrže ideju trećeg entiteta.

  Na jednoj od tajnih večera u septembru 2008. godine hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i zamjenik američkog državnog sekretara Stuart Jones otvorili su pitanje na koji način osigurati ostanak Hrvata u BiH, piše "Dnevni list". Naime, Vlada RH je tom prilikom jasno navela kako u BiH ne postoji politički konsenzus te je stoga prijeko potrebna uloga SAD-a u toj zemlji. Jandroković je ovom prilikom Jonesu jasno dao do znanja kako se hrvatski narod u BiH osjeća nesigurno i nelagodno, što dovodi do dodatnih podjela. Hrvatski je cilj, naveo je ministar vanjskih poslova Jandroković, osigurati da Hrvati u BiH (po)ostanu konstitutivni na terenu, jer nije u pitanju samo ostanak Hrvata. Naime, ukoliko bi se položaj Hrvata dodatno pogoršao, BiH bi postala dominantno srpska, odnosno bošnjačka država. Jandroković je tom prilikom poručio Jonesu kako je Hrvatska postala svjesna da je cilj Milorada Dodika stvaranje posebne srpske države, pa iako je ranije bilo sumnji u ovo, Zagreb je sada siguran. Sa druge strane, Jandroković je prilično otvoreno govorio i o nekim hrvatskim prijedlozima, poput ideje trećeg entiteta.

  "Tada je (Jadroković) kazao kako je podrška lidera HDZ-a 1990. Bože Ljubića ideji trećeg entiteta glupa i neprihvatljiva", piše u svojoj depeši tadašnji američki ambasador Robert A. Bradtke. Pritom je Jadroković naveo i kako Ljubić mora početi misliti o budućnosti Hrvata u BiH i biti više konstruktivan. Sa druge strane, Jones je podsjetio kako je Dodik bio taj koji je prvi pružio podršku trećem entitetu, objasnivši kako je to pokazatelj o kakvoj se riskantnoj ideji radilo. Zanimljivo je kako je na istoj večeri Jandroković naglasio kako je uvjeren da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije stao iza takve ideje, nakon čega je to isto potvrdio i Jones. Hrvatski je ministar vanjskih poslova na kraju predložio Jonesu da se kroz europeizaciju BiH Hrvatima omoguće ista prava u institucijama i političkim procesima u zemlji, što bi moglo dovesti do situacije u kojoj će hrvatski narod biti konstruktivan. Međutim, u ovom trenutku, Hrvati u BiH su nesigurni te se stoga i okreću ideji trećeg entiteta.

  Slična tema nametla se i tokom razgovora tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i zamjenika američkog ministra odbrane Gordona Englanda, pri čemu je Sanader dao zanimljiv opis BiH kao stola sa tri noge, pri čemu bi kidanjem jedne došlo do potpunog urušavanja. To je objasnio situacijom u kojoj RS ne bi uopšte trebao niti pomišljati na odvajanje od BiH. U suprotnom, ukoliko RS ne bi ostao dio BiH, došlo bi do regionalne nestabilnosti pa je moguć i rat, upozorio je tada Sanader svog američkog gosta.

  Hrvatski premijer je tada objasnio i da Hrvatska želi ostanak Hrvata u BiH kako bi se osigurala stabilnost države, ali i spriječio mogući veliki val izbjeglica. Čini se da je Sanader još 2009. kada se sastanak održao bio svjestan da bi velik broj Hrvata iz BiH, ako im se pritom ne izjednače prava sa drugim narodima, jednostavno iselio jednom kada Hrvatska uđe u Evropsku uniju. Pritom je Englandu predočio stanje u kome Bošnjaci dominiraju Hrvatima u Federaciji BiH, ali postoji rješenje prema kojem bi se hrvatskom narodu osigurao jednak broj ministarstava u federalnoj Vladi. Pogotovo jer Hrvati i Bošnjaci, dodao je Sanader, dijele iste interese. O Sanaderu i njegovom sastanku sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u Beogradu u martu 2009. Amerikance je obavijestio tadašnji savjetnik Stipe Mesića Budimir Lončar. Zanimljivo je kako je tom prilikom Tadić navodno izrazio zabrinutost zbog određenih akcija Hrvatske u BiH, poput saradnje sa HDZ-om 1990., ali i zbog mogućnosti da Hrvati iz BiH glasaju na izborima u RH.

  Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/bosna...#ixzz1bQZHeeh8

  Wird wohl schwer ohne Unterstützung aus dem heiligen Mutterland
  Das zeigt nur dass die bosnischen Kroaten mit Recht anfangen Zagreb zu ignorieren und sich Banja Luka zuzuwenden.

  Die HR Politiker tun ja geradezu so als ob der prozentuale Anteil an Kroaten außerhalb von Hercegovina bedeutend hoch wäre.
  Also soll man auf eine 3. Entität wo man svoj na svome wäre verzichten, damit alle Kroaten in BiH gleich beschissen dran sind. Sehr durchdacht muss ich sagen.

 3. #73
  -Mačak-
  Solche Themen werden "Trollnichtet" in Zukunft von mir

 4. #74
  Avatar von Vjecna Vatra

  Registriert seit
  18.06.2008
  Beiträge
  1.449
  Pff wir machen Plakate dobro dosli u Bosnu-Bosnu

 5. #75
  Avatar von Spliff

  Registriert seit
  08.08.2011
  Beiträge
  2.579
  Ja machen wir den Thread kaputt, damit die Fanatiker keine Plattform haben

 6. #76
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  doch, einen TV-Sender aufbauen
  na ja...wenn sie so begabt sind wie du dann wird es nie was...hahhahahahahaaaa.......können wir dann beruhigt sein

 7. #77
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.340
  hier installieren kroatische Ingenieurs-Spezialisten die ersten kleineren Sendeantennen


 8. #78
  Avatar von Spliff

  Registriert seit
  08.08.2011
  Beiträge
  2.579
  Zitat Zitat von Jebo Nacionalizam Beitrag anzeigen
  Pff wir machen Plakate dobro dosli u Bosnu-Bosnu
  hahaha :balkangrins:

 9. #79
  -Mačak-
  Zitat Zitat von Spliff Beitrag anzeigen
  Ja machen wir den Thread kaputt, damit die Fanatiker keine Plattform haben
  ahaahaahha ich mag sie gerade wegen dir kaputt

 10. #80
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  Zitat Zitat von Jebo Nacionalizam Beitrag anzeigen
  Pff wir machen Plakate dobro dosli u Bosnu-Bosnu
  jaoooooooooo...der allerbeste beitrag hier

  dobro dosli u bosnu-bosnu kod bosanskih bosanaca

Seite 8 von 26 ErsteErste ... 45678910111218 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.08.2010, 09:00
 2. Herceg-Bosna: das Kosovo als Beispielt ?
  Von mannheimer im Forum Politik
  Antworten: 65
  Letzter Beitrag: 13.06.2010, 03:08
 3. Herceg-Bosna
  Von Der_Buchhalter im Forum Politik
  Antworten: 160
  Letzter Beitrag: 14.07.2008, 21:34
 4. 4:2 für Herceg Bosna
  Von Cigo im Forum Politik
  Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 13.12.2007, 12:13
 5. "Go west": Milan i Kenan podijelili Bosnu i Herceg
  Von Krajisnik im Forum Balkan im TV
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 12.04.2005, 01:33