BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Zašto je inflacija postala vijest nakon izbora?

Erstellt von Popeye, 19.01.2008, 23:40 Uhr · 2 Antworten · 383 Aufrufe

 1. #1
  Popeye

  Cool Zašto je inflacija postala vijest nakon izbora?

  Zašto je inflacija postala vijest nakon izbora?

  ZAŠTO je inflacija postala vijest nakon izbora? Zašto se sindikati zbog poskupljenja bune nakon izbora? Zašto se o neučinkovitom trošenju sredstava EU govori tek nakon izbora, kad su sredstva već zamrznuta? Zašto se vijest o tome da pregovori s EU neće biti okončani prije 2010. godine? I zašto je Branimir Glavaš na slobodu pušten nakon izbora?
  Odgovor je jednostavan: zato što što se u predizbornoj kampanji govorilo o lažnim porezima, lažnom vjeronauku, lažnom pitanju dijaspore i lažnim nacionalnim vrijednostima, zato što je opozicija vodila mutavu i mlitavu kampanju, zato što su mediji glumili objektivnost, a sindikati neutralnost. A sada se svi odjednom čude što je sve poskupjelo, što smo dalje od Unije nego ikad u proteklih pet godina, što je HDZ-ov Sabor protiv odluke pravosuđa puštanjem Glavaša na slobodu usred suđenja možda promijenio njegov ishod.


  Lajanje na mjesec

  Sada to komentatori nazivaju "lavinom loših vijesti za Sanaderovu Vladu", a obični ljudi "lajanjem na Mjesec". Jer kad su glasovi prebrojani, kad se narod otrijeznio od predizborne pijanke, kasno je pritiskati Vladu zbog svega onog što se znalo i prije izbora, ali se nije željelo izreći. Da se ne bi kojim slučajem utjecalo na ishod izbora. Bože sačuvaj.
  Jer, nitko ne može reći da je inflacija pala s neba, zajedno s lavinom poskupljenja. Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski tri tjedna prije izbora iznio je na redovitoj konferenciji za novinare zabrinjavajuću najavu da će inflacija u idućoj godini premašiti pet posto, odnosno biti najviša u proteklih sedam godina. Slična guvernerova najava 2003. godine, također uoči parlamentarnih izbora, izravno je presudila Račanovoj koaliciji. Tada je tema bila enormni vanjski dug, što je Sanaderov HDZ iskoristio da praktički proglasi stanje elementarne nepogode i zahvaljujući tome dobio izbore.
  Danas je vanjski dug dvostruko veći, duplo je veća i inflacija, ali opozicija na čelu sa SDP-om nije na isti način proglasila elementarnu nepogodu. Tadašnji vanjski dug velikim dijelom upotrijebljen je za gradnju autocesta. Sadašnji je namijenjen za potrošnju i kupovinu socijalnog mira. Prije četiri godine vanjski dug bio je glavna predizborna tema. Danas je inflacija glavna - postizborna tema.


  Oporba vodila diletantsku kampanju

  Zbog čega oporba nije najavu guvernera Rohatinskog nije iskoristila u političkoj borbi za vlast, naročito kad su njihovi premijerski kandidati odreda bili ekonomisti, Ljubo Jurčić i Radimir Čačić, nikome nije i neće biti jasno. Osim što je svima jasno da je oporba vodila diletantsku kampanju, potpadajući pod utjecaj HDZ-ove propagandne mašinerije. Ali zašto su o inflaciji i vanjskom dugu šutjeli mediji i sindikati, koji su tek po formiranju nove Vlade "otkrili" težinu te guvernerove najave? Prije izbora sve velike novine, zajedno i s nacionalnom televizijom, prešutjele su i gotovo ignorirale najavu velike inflacije, da bi danas naslovnice vrištale o poskupljenjima, a HTV se udostojio čak i organizirati jedno Otvoreno na tu temu. Sindikati su, pak, prespavali izbore. Neki sindikalni čelnici, poput Borisa Kunsta, postavili su se na listu HDZ-a, ostali su se bojali da ih se ne optuži za politikantstvo pa su strpljivo čekali da HDZ ponovno osvoji vlast kako bi po njemu osuli paljbu. Zamislite, spremaju se čak i na ulične prosvjede. Sanaderu se stvarno drma stolica.

  No, svemu tome ne treba se pretjerano čuditi, znajući koliki utjecaj Sanader ima na medije i sindikate. Pod krinkom objektivnosti, dobar dio velikih medija (uz izuzetak tek nekoliko novina i radio postaja) forsirao je lažnu ravnotežu, ne usuđujući se politički opredjeljivati ni otvarati ni jednu temu, ako ju već nije otvorio netko od političkih suparnika. SDP je šutio, šutio je i HDZ, pa su mediji lijepo pratili samo ono o čemu su govorili: o porezima, dijaspori, vjeronauku, nacionalnim vrijednostima, Niki Kovaču i Jadranki Puž. Građani su tih mjeseci živjeli u virtualnom svijetu, pa nije čudo što ih je okrutna postizborna stvarnost lupila posred čela.
  Slično se dogodilo i u vezi pristupanja Europskoj Uniji. To uopće nije bila predizborna tema, da bi Neven Mimica i SDP-ovo društvo na prvoj saborskoj sjednici javnosti otkrili kako pregovori napreduju puževim korakom, kako kasnimo najmanje godinu dana u odnosu na najavljene rokove, te da bi ZERP mogao dodatno usporiti taj put. Sa čuđenjem je prihvaćena i vijest o zamrzavanju pretpristupnih fondova, o čemu je SDP šutio uoči izbora, iako je njegov predsjednik šef Nacionalnog odbora za praćenje pregovora i iskusni diplomat (barem se takvim želi predstaviti). Sanader se kleo da će pregovori biti okončani do početka 2009. godine, odnosno do raspuštanja Europskog parlamenta, a sada njegovi mediji mrtvi-hladni, bez imalo krzmanja, istim rječnikom najavljuju okončanje pregovora do početka 2010. Pa što je jedna godina u usporedbi s vječnošću, zar ne?


  Nema objašnjenja za puštanje Glavaša

  Parada oko Branimira Glavaša posebna je priča. Isti onaj HDZ koji je svom bivšem dužnosniku optuženom za ratni zločin na jedvite jade skinuo saborski imunitet kako bi napokon mogao biti pritvoren, sada mu omogućava da zadrži saborski imunitet od pritvora, odnosno da usred suđenja bude pušten na slobodu. Zanimljivo je da je Vladimir Šeks pao u nemilost svog stranačkog šefa zato što svom osječkom prijatelju nije htio skinuti imunitet, da bi ga sada skinuo sam Sanader, a Šeks srozan na običnog zastupnika.
  Da stvari budu još gore, u prethodnom sazivu Sabora Glavaš je pritvoren u trenutku dok je trajala istraga, a na slobodu se pušta u pola suđenja. Njegovim pritvaranjem prijetnje svjedocima i sucima su nestale, po njegovu puštanju ponovno su krenule. Takav Sanaderov potez njegovi medijski apologeti pravdaju argumentom da se od Glavaša, koji je pedesetak dana štrajkao glađu, nije željelo napraviti žrtvu. Pa se političkom odlukom poništila ona sudska, što je u očima demokratske javnosti, a još više čelnika EU izazvalo pravu sablazan. Pravosuđe je ionako rak-rana hrvatskog pristupanja EU, a ovakva odluka učinila je više štete od svih loših ministara i sudaca. Sada se neki tješe da je Glavaš i dalje optuženih, da mu i dalje prijeti presuda, ali slaba je to utjeha svjedocima koji su vidjeli što vlast misli o optuženiku za ratni zločin.
  Zašto je Glavaš pušten na slobodu, nitko još nije uvjerljivo objasnio. Nitko još nije objasnio ni kako je on to odnio političku pobjedu nad HDZ-om, kad ga je HDZ pustio iz pritvora. I još nismo dobili uvjerljivo tumačenje Milorada Pupovca kako može koalirati sa strankom koja optuženog ubojicu osječkih Srba pušta na slobodu za vrijeme trajanja suđenja, dok je još nedavno upozoravao Zorana Milanovića da neće s njim koalirati zato što razmišlja o koaliciji sa HDSSB-om u Osijeku.
  Ivo Sanader majstorski je odigrao još jednu političku partiju. Najprije je predizbornu kampanju usmjerio u virtualnom pravcu, prema temama koje su ili promašene ili potrošene, da bi sada u osnaženoj poziciji dočekivao sve one loše vijesti uskladištene u kampanji. Kako će se premijer ponašati suočen s ovim pritiscima? Šutjet će, pobjeći u inozemstvo, gurnuti neke poslušnike pred novinare, sindikaliste ili oporbenjake da akumuliraju njihovo nezadovoljstvo i po običaju ne učine ništa. Ili će po prokušanom spin-doktorskom receptu, javnosti baciti neke nove kosti oko kojih će se glodati. Poput zabrane pušenja na javnim mjestima koja neće stupiti na snagu još najmanje godinu i pol, ako i tada. Bitno da se piše, pa makar i o nebitnom.


  Vijesti.net - Za¹to je inflacija postala vijest nakon izbora?  yeah yeah yeah mir is schon langweilig...

 2. #2
  Avatar von KraljEvo

  Registriert seit
  06.01.2007
  Beiträge
  13.079
  seit wann kannst du jugoslawisch?

 3. #3
  Popeye
  Zitat Zitat von JuzniSloven Beitrag anzeigen
  seit wann kannst du jugoslawisch?
  Ich bin Jugo, mein Freund

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 22.08.2010, 19:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.07.2010, 22:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.06.2010, 20:30
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.05.2010, 14:30
 5. Ro?en: O ambasadoru nakon izbora
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.02.2009, 01:30