Sa mitinga u Banjaluci, koji je organizovalo 11 nevladinih organizacija, vlastima Republike Srpske [RS] je poručeno da se mora očuvati RS 'kao garant opstanka srpskog naroda u BiH'.

Takođe je poručeno da su reformski procesi, koji će omogućiti ulazak BiH u evroatlantske integracije, mogući samo u onoj meri i na način o kojem se dogovore predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH. Ovakve poruke vlastima RS, međunarodnim predstavnicima i političarima u Sarajevu u ime organizatora skupa uputio je portparol Štaba za zaštitu ustavne pozicije RS u okviru Ustava BiH Slavko Jovičić.

U ponedeljak uveče predstavnik Međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun prekinuo je u Sarajevu pregovore lidera političkih partija o reformi policije. Do prekida je došlo jer prvaci stranaka iz Republike Srpske nisu prihvatili da mape policijskih regija prelaze entitetske granice.

Lideri iz Republike Srpske tražili su odlaganje pregovora za sedam dana, do kada bi trebalo da zaseda Narodna skupština kako bi od nje dobili mandat da pregovaraju o takvom principu policijskih regija.

Dajete was kommentar