BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 33 von 38 ErsteErste ... 23293031323334353637 ... LetzteLetzte
Ergebnis 321 bis 330 von 380

Zlocini jugosmrtske UDBE

Erstellt von crolove, 13.07.2009, 07:27 Uhr · 379 Antworten · 18.990 Aufrufe

 1. #321
  Avatar von Triglav

  Registriert seit
  19.05.2005
  Beiträge
  4.041
  Zitat Zitat von TruthHURTS Beitrag anzeigen
  Sortiere deine Wörter doch mal so das man es auch verstehen kann!

  Nationalist und Patriot, solltest du mal zu unterscheiden lernen!
  ti si germanistik fanatik

 2. #322

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von TeslaNikola Beitrag anzeigen
  ne samo hrvati i sve druge. sve su pobili.
  Schrieb ich ja; Hrvate i neistomisljenike komunisticke diktature, gleich eingangs. Nicht zu leugnen wird sein, dass Kroaten eindeutig in der Überzahl der Opfer waren. Interessanterweise war Alexander Rankovic, der Boss der UDBA, Serbe.

 3. #323
  Avatar von Aviator

  Registriert seit
  10.03.2009
  Beiträge
  5.950
  Zitat Zitat von crolove Beitrag anzeigen
  Schrieb ich ja; Hrvate i neistomisljenike komunisticke diktature, gleich eingangs. Nicht zu leugnen wird sein, dass Kroaten eindeutig in der Überzahl der Opfer waren. Interessanterweise war Alexander Rankovic, der Boss der UDBA, Serbe.
  Rankovic wurde aber 1966 entlassen und Busic wurde 1978 ermordet...aber hauptsache nur Serben waren schuld und der Boss war Serbe

 4. #324

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Baklava Beitrag anzeigen
  crolove, schämst du dich eigentlich nicht sowas hier reinzuposten? Selbst hier im BF wird man gebannt, wenn man das Forum schlechtredet...natürlich ist die Todesstrafe moralisch nicht haltbar, aber dieser Bruno gehört(e) auf jeden Fall lebenslang weggesperrt!


  Du musst dir nur mal überlegen, zu was solche Leute in der Lage gewesen wären, wenn sie die Macht dazu hätten! Das ist Gedankengut von Leuten wie Seselj!
  Spinnst Du jetzt total? Wo habe ich das Forum schlechtgeredet? nicht mal QUOTE-n willst Du das als Nachweis, Lügenbaron!
  Busic, seine Idee des Staates Kroatien, wie er heute ist, gehört lebenslang weggesperrt??! Krankhafter geht es nicht Baklava. Was wartest Du dann noch in der Demokratie? Mach Dich auf nach Nordkorea um endlich unter Gleichgesinnten zu sein.

 5. #325

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Smitko Beitrag anzeigen
  es gab genauso serbische mazedonische montenegrinische und slowenische opfer...

  oder will der threadstelle sagen das nur kroaten antikommunistisch waren?
  Eine glatte Lüge. Bei den Opfern dominieren eindeutig die Kroaten. Zna se.

 6. #326

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  U POVODU POKOPA POSMRTNIH OSTATAKA BRUNE BUSICA U HRVATSKOJ TE 21. OBLJETNICE SMRTI TOGA VELIKOG BORCA ZA HRVATSKU NEOVISNOST
  BRUNO BUSIC - zivot za Hrvatsku!
  <B>

  Emigracija, pa tako i ona hrvatska, heterogena je i nesredjena sredina u kojoj postoji malo pravila, a cesto i premalo logike. U takvim se okolnostima sirila “tajna” da je Busic autor “Hrvatske deklaracije” i jugoslavenska je Udba to takodjer doznala
  Ubojica je cekao u blizini i kada je Bruno zakoracio u mracno dvoriste, jugoslavenski je atentator pucao u njega s ledja, iz pistolja, kako je u istrazi ustanovljeno, kalibra 7,65, standardna naoruzanja jugoslavenske vojske
  Pise: IZ LONDONA Zeljko Toth</B>
  U tri sata u noci zazvonio je moj telefon. “Ubili su Brunu”, s tugom u glasu javljao je prijatelj iz Pariza. Bile su to rijeci koje sibaju poput bica. Zar Brunu Busica, blaga i umna covjeka kojeg su voljeli svi koji su ga upoznali?! Tragicna vijest o ubojstvu Brune Busica, te noci izmedju 16. i 17. listopada 1978., za nekoliko sati obisla je cijeli svijet. U urednistvo Nove Hrvatske u Londonu, gdje sam tada radio kao urednik, stizali su telefonski pozivi sa svih strana svijeta. Nazivali su Hrvati, vecina s nadom da vijest mozda ipak nije tocna, da zlocina mozda ipak nije bilo.
  Ubojstvo Brune Busica u Parizu prije 21 godinu jedan je od najtragicnijih dogadjaja u povijesti hrvatske emigracije. Premda je u emigraciji proveo samo tri posljednje godine zivota, Bruno Busic je ostavio u njoj trajan trag ne samo svojom karizmom nego i osebujnim politickim radom koji je po mnogocemu bio jedinstven.
  Bruno Busic prozivio je samo 39 godina, ali se vec kao gimnazijalac u Imotskom isticao hrvatskom svijescu i hrabroscu. Kao srednjoskolac je pisao prve kritike jugoslavenskoga rezima i u svojoj sredini sirio zabranjene knjige o hrvatskoj povijesti i politici. Zbog toga je dva puta bio uhicen i zatim izbacen iz gimnazije bez prava ponovnog upisa ili polaganja ispita u bilo kojoj skoli u Jugoslaviji. Nakon izmijenjenih propisa, Busic je ipak zavrsio gimnaziju u Splitu i studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
  U zagrebackom Poletu Busic je objavio svoje prve pripovijetke. Bio je iznimno nadaren pisac. Njegov spisateljski stil bio je jedinstven. Prirodjen dar za pisanje mnogostruko je nadoknadjivao njegov govorni nedostatak s kojim je rodjen. Tesko je izgovarao rijeci i trebalo se naviknuti na njegov izgovor da bi ga se razumjelo. Ali snaga i bogatstvo pera te politicka izgradjenost odveli su ga u krug najblizih suradnika dr. Franje Tudjmana, tadasnjega direktora Instituta za povijest radnickoga pokreta Hrvatske. Ondje je Bruno Busic imao uvid u mnoge vazne dokumente koji su mu posluzili kao dragocjena dokumentacija u kasnijim analizama.
  Hrvatska dosljednost Brune Busica bila je nenarusiva bez obzira na opasnosti. U svojoj 27. godini (1966.) ponovno je bio uhicen i zbog citanja emigrantskoga tiska osudjen na godinu dana zatvora. Do pravomocnosti presude bio je na slobodi i to je iskoristio za odlazak u Austriju gdje je zatrazio politicki azil. No dr. Tudjman ga je nagovorio da se vrati, sto je Busic ubrzo ucinio. Bilo je to vrijeme neposredno nakon pada zloglasnog Aleksandra Rankovica, kada je diktatura popustala i kada se u ozracju vece slobode pocelo radjati Hrvatsko proljece. Bruno Busic je bio jedan od najistaknutijih sudionika, tocnije, stvaratelja tadasnjega hrvatskog preporoda.
  Rad za Novu Hrvatsku
  U Hrvatskoj je ozivjela publicistika i Busic je postao suradnik mnogih revija i casopisa. Kad je 1968. bio pokrenut cuveni Hrvatski knjizevni list, Busic je ubrzo postao jedan od njegovih urednika. Nakon zabrane HKL-a otisao je u Pariz gdje je dobio francusku stipendiju i zivio vrlo skromno. Poput Matosa, zavolio je “grad svjetlosti” i njemu se otad uvijek vracao. Na poziv prijatelja vratio se u Hrvatsku u travnju 1971. i ubrzo postao clanom urednistva legendarnoga Hrvatskog tjednika, vodece intelektualne silnice Hrvatskoga proljeca. U HT-u je ostao sve do posljednjega broja.
  Nakon prevrata u Karadjordjevu i rusenja tadasnjega hrvatskog vodstva, Bruno Busic je medju prvima bio uhicen u Hrvatskoj (12. prosinca 1971.). U visemjesecnoj istrazi odbijao je odgovarati istrazitelju i osudjen je godinu dana poslije, u jesen 1972., na dvije godine zatvora. Kaznu je izdrzao u najtezem zatvoru, u Staroj Gradisci.
  Proganjan i nakon izlaska iz zatvora (bilo je to najmracnije politicko doba u Hrvatskoj), Bruno Busic je potkraj rujna 1975. ilegalno napustio domovinu i uz pomoc prijatelja dosao u Veliku Britaniju gdje je dobio azil. U Londonu je odmah poceo raditi u urednistvu Nove Hrvatske, (najveci i najugledniji list u hrvatskoj emigraciji), gdje nadahnuto i svjeze otvara nove teme i analize. U prvom clanku u NH “Zasto sam otisao iz Hrvatske” Busic poziva Hrvate da zajednicki usmjere svoju energiju.
  Rad u Novoj Hrvatskoj bio je zahtjevan, radilo se od jutra do mraka, a Bruno Busic plamtio je od zelje da ucini sto vise i izazove novi polet hrvatske politicke emigracije. Nesto prije dolaska Busica u emigraciju i meni je stigao poziv iz urednistva NH da mu se pridruzim. Moj emigrantski zivot zapoceo je u Parizu. Premda sam imao drukcije zivotne planove, odlucio sam otici zbog Nove Hrvatske u London. Dolazak Brune Busica jos je vise ucvrstio tu odluku. Zaljubljenik u Pariz, Busic je dolazio u francusku metropolu, a ja sam, pripremajuci odlazak, cesce putovao u London. Tako smo se susretali i u jednom i u drugom gradu. U proljece 1976. Busic je krenuo na putovanja po europskim zemljama i nije se vise vratio u Novu Hrvatsku iako je nastavio zivjeti u Londonu. Od tada se posvetio drukcijem politickom radu. Kandidirao se na izborima za II. sabor Hrvatskoga narodnog vijeca, krovne hrvatske organizacije u inozemstvu, i dobio najvise glasova.
  Autor “Hrvatske deklaracije” i lazne gerile
  Bruno Busic vodio je Ured za promidzbu HNV-a. Okupljajuci druge ljude iz Hrvatskoga proljeca i mladju generaciju emigranata, Busic je pokrenuo Hrvatski list i stvarao je jednu novu skupinu u hrvatskoj emigraciji smatrajuci da ce mladje i politicki svjezije snage povesti ostalu emigraciju u dinamicniju borbu za hrvatsku neovisnost.
  Medjutim, Bruno Busic se nije bavio samo onim vidljivim politickim radom. Drzeci se nacela da ce “intenziviranje borbe i njezini rezultati probuditi i usmjeriti svu hrvatsku energiju”, Busic je na odredjeni nacin sudjelovao u otmici americkoga zrakoplova TWA, kojom je 1976. bila izborena objava “Hrvatske deklaracije” u americkim novinama. U planu je bilo i ispustanje letaka nad Hrvatskom. Otmicu zrakoplova je izveo Brunin rodjak Zvonko Busic, s americkom suprugom Julijen i jos cetvoricom prijatelja. Bruno je bio autor “Hrvatske deklaracije” koja je upozoravala medjunarodnu javnost na neravnopravan polozaj hrvatskoga naroda u Jugoslaviji i na hrvatsku borbu za neovisnost. Otmica je imala svjetski odjek, a zavrsila je u Parizu gdje je tamosnja policija pucala u gume na kotacima odmah nakon slijetanj zrakoplova onemogucivsi tako ponovni uzlet. Da bi zahtjevi otmicara bili ozbiljno shvaceni, u garderobi newyorske postaje bila je ostavljena bomba na koju su otmicari upozorili policiju. Pri demontiranju bombe izbila je eksplozija i poginuo je jedan americki policajac. Bio je to nesretan slucaj, a ne namjera otmicara. Premda se na sudjenju mnogo govorilo o politickim i domoljubnim motivima hrvatskih otmicara, oni su bili osudjeni na duge kazne, a Zvonko Busic jos izdrzava kaznu dozivotnoga zatvora.
  Emigracija, pa tako i ona hrvatska, heterogena je i nesredjena sredina u kojoj postoji malo pravila, a cesto i premalo logike. U takvim se okolnostima sirila “tajna” da je Busic autor “Hrvatske deklaracije” i jugoslavenska je Udba to takodjer doznala. Nekoliko mjeseci prije pogibije Bruno Busic je izveo spektakularan pothvat koji je izazvao velike potrese u Jugoslaviji. Svedski TV novinar Bengt Goeransson snimao je dokumentarni program o Hrvatima i borbi za neovisnost. Busic je s njim suradjivao. Smatrajuci da bi nesto spektakularno u tom programu moglo pogubno djelovati na hrvatsku emigraciju i na jugoslavenski rezim, Bruno Busic je organizirao u jednoj sumi u Njemackoj “vjezbe” hrvatske gerile. No, gerilci odjeveni u “hrvatske vojne uniforme” i s oruzjem u ruci bili su samo statisti.
  Svedski dokumentarac pod naslovom “Hrvati - teroristi ili borci za slobodu”, u kojem su sudjelovali i istaknuti hrvatski disidenti iz domovine, bio je prava senzacija. Jugoslavenski rezim i njegov cjelokupni aparat iskakao je iz vlastite koze. Tjednima su pljustala otrovna reagiranja na Svedsku i na Hrvate. Strasna galama izazvala je veliku znatizelju gradjana u domovini i potajno su se sirile pojedinosti iz TV dokumentarca. Svojim je reagiranjima jugorezim zakuhao takvu kasu da je situaciju morao neutralizirati objavom cijeloga sadrzaja TV dokumentarca u njihovim medijima.
  Bruno Busic je donio fotografije “gerilaca” u urednistvo Nove Hrvatske. Priznao je da je vjezba bila namjestena i s kakvim razlogom. Ucinak je i na Hrvate bio velik jer su mnogi povjerovali da Hrvatska ima gerilu koja ce osloboditi domovinu. Doduse, bio je to ucinak kratka daha, ali jugoslavenski je rezim smatrao Brunu Busica iznimno opasnim, u prvom redu zbog njegova golema politickog utjecaja i sposobnosti animiranja hrvatskih ljudi. Cak dvije godine prije ubojstva, nakon samo nekoliko mjeseci u emigraciji i prije otmice americkoga zrakoplova i snimanja “gerile”, francuske su vlasti vec 1976. upozorile Busica da su dva jugoslavenska atentatora poslana da ga ubiju. Busic je uvijek bio na oprezu. Mijenjao je adrese po Londonu, ali je imao jednu slabost koju je neprijatelj iskoristio. Kao covjek iz hrvatski cvrstog imotskog kraja, Bruno Busic najvise je vjerovao svojim lokalnim sugradjanima koji su ga i okruzivali. Pero Gudelj, jedan od njih, sjedio je u urednistvu Busiceva Hrvatskog lista. Nakon sto je Busic ubijen, Gudelj je, navodni politicki emigrant, odletio u Jugoslaviju...
  Kobna noc
  Udba je dugo planirala atentat na Busica. Kobne veceri, 16. listopada 1978., Busic je bio u Parizu. Tri dana prije nekamo je putovao izvan Francuske, a uoci ubojstva otisao je na neki sastanak. S kime se Busic sastajao tih dana, nije ustanovljeno. Pretpostavka je da su i ti sastanci bili dio plana o ubojstvu. Busic je u Parizu odsjeo kod starog i pouzdanog Hrvata Petra Brnadica, u pariskoj cetvrti Bellevilleu. Busic se vracao poslije 23 sata. Ubojica je cekao u blizini i kada je Bruno zakoracio u mracno dvoriste, jugoslavenski je atentator pucao u Busica s ledja, iz pistolja, kako je u istrazi ustanovljeno, kalibra 7,65, standardna naoruzanja jugoslavenske vojske.
  Okolni stanari culi su pucnjeve i tiho zapomaganje. Jedna stanarka, Hrvatica po imenu Cacko, vidjela je ubojicu - “onizu osobu u koznom kaputu kako se povlaci na ulicu i nestaje iza neosvijetljena ugla”. Busicev domacin Petar Brnadic dotrcao je u dvoriste, kleknuo do njega, podigao mu glavu i, osjetivsi krv na rukama, upitao: “Bruno, tko te ubi?” Busic je pokusao nesto reci, ali ga je snaga napustala. Umro je desetak minuta poslije.
  Busicev pogreb u Parizu podsjecao je na oprostaje od drzavnika. Na ispracaj je doslo tisuce Hrvata iz cijeloga svijeta. Njegov je grob bio prekriven stotinama vijenaca u nacionalnim bojama. No, njegova uspomena u svijesti Hrvata i njegovo mjesto u hrvatskoj borbi za neovisnost veci su od materijalnih obiljezja. Busiceva je smrt, koliko je god tesko pala svakome hrvatskom domoljubu, toliko bila poticaj da se za pravedan cilj nikada ne posustaje i ne predaje.

 7. #327

  Registriert seit
  30.05.2009
  Beiträge
  5.328
  Zitat Zitat von crolove Beitrag anzeigen
  Eine glatte Lüge. Bei den Opfern dominieren eindeutig die Kroaten. Zna se.
  Zna se i zašto Zähl mal die schuldigen und faschistischen Kroaten nicht dazu und schon ist die Zahl der Serben mind. gleichgroß

 8. #328

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Baklava Beitrag anzeigen
  Zna se i zašto Zähl mal die schuldigen und faschistischen Kroaten nicht dazu und schon ist die Zahl der Serben mind. gleichgroß
  Zweifellos ist das prominenteste Opfer Bruno Busic.
  Alle Welt weiß warum, das Internet beschäftigt sich wirklich breitgefächert in allen Sprachen mit Eurem Terror-Apparat. Zeit, es auch hier zwischen roten Betonköpfen wie Dir, Triglav und Co. es zu erörtern. Es freut mich, dass dieses Thema einen so enormen Zulauf hat. Die Wahrheit verstummt niemals.

  UDBA at AllExperts

 9. #329
  Avatar von Triglav

  Registriert seit
  19.05.2005
  Beiträge
  4.041
  Zitat Zitat von crolove Beitrag anzeigen
  Schrieb ich ja; Hrvate i neistomisljenike komunisticke diktature, gleich eingangs. Nicht zu leugnen wird sein, dass Kroaten eindeutig in der Überzahl der Opfer waren. Interessanterweise war Alexander Rankovic, der Boss der UDBA, Serbe.

  Ja,von Kroat-Slowene Tito an die Leine gelegt,da waren noch der Slowene Kardelj,direkt neben Tito und dann lange nichts...

  Spaeter...

  POLITICAL LEADERSHIP OF HRVATOSLAVIA (1980-1991)

  V. Djuranovic (MONTENEGRIN)
  M. Planinc (CROAT)
  B. Mikulic (CROAT FROM BOSNIA AND HERZEGOVINA)
  A. Markovic (CROAT)

  HRVATOSLAVIA FOREIGN MINISTERS:

  J. Vrhovec (CROAT)
  L. Mojsov (MACEDONIAN)
  R. Dizdarevic (BOSNIAN MUSLIM)
  B. Loncar (CROAT)

  PRESIDENTS OF FEDERAL PRESIDENCY:


  L. Kolisevski (MACEDONIAN)
  S. Krajger (SLOVENE)
  P. Stambolic (SERB)
  F. Hodza (ALBANIAN)
  S. Dolanc (SLOVENE)
  V. Zarkovic (MONTENEGRIN
  L. Mojsov (MACEDONIAN)
  R. Dizdarevic (BOSNIAN MUSLIM)
  S. Suvar (CROAT)
  J. Drnovsek (SLOVENE)
  B. Jovic (SERB)
  S. Mesic (CROAT)

  THE YUGOSLAV PEOPLE'S ARMY'S LEADERSHIP

  FEDERAL DEFENSE MINISTER
  general V. Kadijevic (CROAT-SERB)

  FEDERAL DEPUTY DEFENSE MINISTER
  admiral S. Brovet (SLOVENE)

  CHIEF OF THE GENERAL STAFF
  general B. Adzic (SERB)

  COMMANDER OF THE FIRST
  MILITARY AREA (SERBIA)
  general A. Spirkovski (MACEDONIAN)

  COMMANDER OF THE FIFTH MILITARY
  AREA (CROATIA AND SLOVENIA)
  general K. Kolsek (SLOVENE)

  COMMANDER OF THE THIRD MILITARY
  AREA (BOSNIA AND HERZEGOVINA)
  general A. Luketic (CROAT)

  COMMANDER OF THE NAVY
  admiral Z. Letica (CROAT)

  COMMANDER OF THE MARITIME AREA
  admiral P. Grubisic (CROAT)

  COMMANDER OF THE HRVATOSLAVIA AIR FORCE
  general A. Tus (CROAT)

  HRVATOSLAVIA'S AMBASSADORS IN SELECTED COUNTRIES (JUNE 1991)


  UNITES STATES OF AMERICA:
  Dz. Mujezinovic (BOSNIAN MUSLIM)

  SOVIET UNION:
  A. Runjic (CROAT)

  FRANCE:
  B. Gagro (CROAT)

  UNITED KINGDOM:
  S. Rikanovic (SERB)

  PEOPLE'S REPUBLIC OF CHINA:
  Z. Dragan (SLOVENE)

  UNITED NATIONS (New York):
  D. Silovic (CROAT)

  UNITED NATIONS (Geneva):
  N. Calovski (MACEDONIAN)

  AUSTRIA:
  I. Brnelic (CROAT)

  VATICAN:
  I. Mastruko (CROAT)

  SPAIN:
  F. Dizdarevic (BOSNIAN MUSLIM)

  HUNGARY:
  R. Sova (HUNGARIAN)

  EGYPT:
  I. Ivekovic (CROAT)

  TURKEY:
  T. Petrovski (MACEDONIAN)

  IRAN:
  T. Trajkovski (MACEDONIAN)

  ARGENTINA:
  R. Mazuran (CROAT)

  INDONESIA:
  V. Koprivnjak (CROAT)
 10. #330

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Avi@tor Beitrag anzeigen
  Rankovic wurde aber 1966 entlassen und Busic wurde 1978 ermordet...aber hauptsache nur Serben waren schuld und der Boss war Serbe
  Meldet sich wieder mal ein Nixwisser; klar, nachdem Rankovic und seinen Wanzen an bravar's Bett wurde sie umgetauft in die SDB; demzufolge gabe es ab 1966 keine UDBA sondern SDB. Umgangssprachlich behielt man aber den Namen UDBA, der weiterhin die gleichen verfolgte, insbesondere nach dem "kroatischen Frühling". Und jetzt mach Dich schlau im breiten Netz und kapier, dass es der UDBA nur um die Rettung Eurer Jugosmrdija, in Neuauflage nach der vom KaradjordjeSerben erstellten Jugovina ging.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.07.2009, 01:00
 2. RATNI ZLOCINI
  Von Jovi im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 03.11.2008, 12:58
 3. Zlocini Hrvatske
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 76
  Letzter Beitrag: 10.10.2006, 17:34