SPORAZUM O SARADNJI TUŽILAŠTVA SRBIJE I HRVATSKE
SPOLJNA POLITIKA - Subota, Februar 05, 2005 15:15 RTS
Predstavnici tužilaštva Srbije i Hrvatske danas su u beogradskom hotelu 'Intekontinental' potpisali Sporazum o saradnji između Javnog tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske.

Sporazum će omogućiti saradnju nadležnih sudskih organa dveju države, ne samo kada se radi o pitanjima vezanim za suđenja optuženim za ratne zločine, već i kada se je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, šverca robe i svih oblika kriminalnih aktivnosti.

Sporazum su u ime Srbije potpisali javni tužilac Slobodan Janković i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, a u ime Hrvatske državni tužilac Mladen Bajić.

Sporazum je potpisan povodom održavanja konferencije posvećene pitanjima prenošenja nadležnosti u postupcima koji su započeli pred Haškim tribunalom na domaća pravosuđa po Pravilu 11 BIS Pravilnika o postupku i dokazima Tribunala.

Potpisivanje Sporazuma pozdravili su predstavnici Tribunala, šef istage Tužilaštva tribunala Patrik Lopez Teres, pravni savetnik ambasade SAD u Beogradu Sam Nacaro, šefovi misije OEBS i Srbiji i Cenoj Gori Mauricio Masari i Pater Semnebi.

'Potpisivanje Sporazuma o saradnji između predstavnika javnog tužilaštva i tužilaštva za ratne zločine Srbije i državnog tužilaštva Hrvatske je značajan u cilju razmene svedoka, informacija.. Tokom februara biće potpisan i sličan sporazum i sa Bosnom i Hercegovinom, što će dati impuls saradnji zemalja u regionu', izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Hrvatski državni tužilac pozitivno je ocenio potpisivanje sporazuma jer će omogućiti neposrednu saradnju tužilaštva Srbije i Hravtske na 'svim nivoima, od republičkog do opštinskog'.

'To će značiti neposrednu saradnju na svim predmetima teškog kriminala, ne samo ratnog zločina nego i organizovanog kriminala, kaznenih dela za zloupotrebu opopjnih droga, trgovine ljudima i tako dalje', izjavio je Bajić Tanjugu.

Upitan da li je Hrvatska uputila zahtev za preuzimanjem slučaja 'vukovarske trojke da se sudi pred domaćim sudom, on je rekao da Hrvatska nije uputila zahtev, ali je spremna da preuzme suđenje i vukovarskoj trojci, ukoliko to odluči haški sud, odnosno tužilaštvo', rekao je Bajić.