BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 302 von 1350 ErsteErste ... 2022522922982993003013023033043053063123524028021302 ... LetzteLetzte
Ergebnis 3.011 bis 3.020 von 13499

Endlosschleife: Mazedonier vs. Griechen

Erstellt von Mudi, 09.12.2011, 08:01 Uhr · 13.498 Antworten · 496.584 Aufrufe

 1. #3011
  Avatar von Paokara90

  Registriert seit
  15.10.2011
  Beiträge
  3.177
  Zitat Zitat von Apache Beitrag anzeigen
  Hier noch ein Beweis dass die Dummheit keine Geschichte kennt.  und Natürlich damit die FYromskis auch Verstehen können mit was dieser Statue zu tun hat, die Tafel auf Makedonische Sprache.  für ausstehende klar zu erkennen die haben keine Kultur und versuchen die griechische zu klauen.

  Sieht auf jedenfall slawisch aus.......

 2. #3012
  Avatar von Paokara90

  Registriert seit
  15.10.2011
  Beiträge
  3.177  ^^^^hier Zoranov das ist für dich ...kannnst ja perfekt Griechisch.....

 3. #3013
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  Zitat Zitat von Paokara90 Beitrag anzeigen
  1.es ging um fussball nämlich um Paok und Partizan Belgrad...da ist es nun mal so das die Religion auch eine Rolle spielt (was natürlich eigentlich schwachsinnig ist) und 2. Was ist daran denn komisch jetzt bitte?!...
  ach so dann hast du in noch einem thread deine brüderlichkeit gezeigt....ich meinte den thread mit handball. aber egal jetzt

 4. #3014
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  dieser thread ist tollllll.........

 5. #3015
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Zitat Zitat von Allissa Beitrag anzeigen
  dieser thread ist tollllll.........

  Aufjedenfall. Falls im Fernsehen nichts läuft, einfach Balkanforum, dann dieses Thema und eine Tüte Chips dazu. Pure Comedy.

 6. #3016
  Avatar von Paokara90

  Registriert seit
  15.10.2011
  Beiträge
  3.177
  Zitat Zitat von Allissa Beitrag anzeigen
  ach so dann hast du in noch einem thread deine brüderlichkeit gezeigt....ich meinte den thread mit handball. aber egal jetzt
  okay ich verzeih dir......

  Ja das Forum hat was, hab jetzt eine Woche Urlaub.....ihr könnt euch vorstellen wie mein Urlaub aussehen wird....

 7. #3017
  Avatar von papodidi

  Registriert seit
  30.12.2011
  Beiträge
  14.038

  Reden

  Zitat Zitat von Makedonier91 Beitrag anzeigen
  Aufjedenfall. Falls im Fernsehen nichts läuft, einfach Balkanforum, dann dieses Thema und eine Tüte Chips dazu. Pure Comedy.
  Pivo haste vergessen....:balkangrins::balkangrins:

 8. #3018
  Avatar von Lahutari

  Registriert seit
  08.12.2010
  Beiträge
  5.050


  Macedonia

 9. #3019
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Makedonien ist älter als Griechenland

  Македонија е постара од Грција

  Авторот е хрватски писател од БиХ, еден од главните основоположници на Меѓународното хелсиншко здружение, како и на концептот за примена на завршниот документ на хелсиншката конференција, задолжен за праведен процес при самоопределувањето на народите од поранешна Југославија. Во 1986 година е поканет за член на престижната Меѓународна академија со седиште во Италија, а во 2002 година е унапреден во витез на Академијата  Живееме во свет во кој брзи резултати се постигнуваат преку безобѕирната пропаганда што не би била таква кога писателите би се држеле до вистината. Но, за среќа, кај што лагата руча, таму не вечера, па ефектите на пропагандата кратко траат.

  Бидејќи сиот свој век како проучувач и истражувач на историјата и книжевник-епистемолог го поминав собирајќи точни податоци од антиката (и сето тоа го објавив во Босна и Херцеговина во пет книги), доволно добро ја запознав и античката историја на Македонија и не можам да останам рамнодушен кога станува збор за агресијата на Грците кон Македонците. Не само што ја узурпираат целата територија на Македонија туку згора уште и го негираат постоењето на Македонците како посебен народ.

  Ја знаеме историјата на грчкото племе Дорци, кои на југ стигнале до долината на Вардар и таму се задржале најдолго. Кога продолжиле да слегуваат кон југ, оттаму не се отселиле сите, туку само дел што стигнал до Пелопонез, па и на островот Крит.

  Проучувајќи ја историјата на Илирите, а особено на нивниот јазик, во старогрчкиот јазик најдов над 2.500 илирски збора (објавени во мојата обемна книга „Панонија“), кои и денес се исти какви што биле пред три илјади години. Всушност, тие зборови на југ ги донеле Дорците. Јазикот на илирските Дорци на југ се сретнал со лувитскиот јазик што го зборувал тамошниот раселен народ и се претопил со него. Оттука е и разликата помеѓу неоилирските јазици во кои спаѓа и македонскиот јазик, по што може да се заклучи дека Македонците на тие простори дошле пред Грците. Дури и нашето изворно писмо во латинската традиција се нарекувало „литера илирика“, од каде што многу подоцна бил изведен и неправилниот назив „кирилица“.

  Од друга страна, ви препорачувам внимателно да ја прочитате книгата „Историја на Рим“ (том 6, поглавје 39) на Тит Ливиј, во која римскиот историчар темелно ја опишува Македонија пред и по битката кај Пидна, помеѓу војските на Персеј и на Амилис Паоло, римскиот проконзул. Тит Ливиј категорично наведува дека Македонија допирала на север до планината Скордис (Шар планина), а на запад се до Отрантскиот проток.

  Во наведената книга Тит Ливиј ја опишува ПОДЕЛБАТА НА МАКЕДОНИЈА на четири покраини, а во таа поделба влегла и Пајонија - северниот дел на денешна Македонија, наспроти настојувањето на Дарданците, Римјаните како противуслуга за предавството на Илирите и Македонците таа покраина да ја доделат во подрачјето под Шар Планина (поглавје 19).

  Тит Ливиј, исто така, наведува дека Македонците во негово време зборувале два јазика, што е случај и денес и може да се рече дека од сите тие поделби останале јужна Македонија (во Грција) и северна Македонија (денешната држава Македонија).

  Претпоставувам дека вие го знаете сево ова, ама се придружувам кон вашите настојувања во тоа да ги убедите и еврократите во Брисел што размислуваат политички, а не историски-правно, иако тоа и ним им го наложува здравиот разум. Зашто Грција како држава со главниот град Атина настанала дури во првата половина на 19 век во нашата ера! Додека Хомер во „Илијадата“ ги слави Македонците, а само еднаш ги спомнува Хелените, или поточно нивните свештеници во Додона „што спијат на земја и никогаш не си ги мијат нозете“ (в. Хомер: „Илијада“, 16, 278).  ?????????? ? ??????? ?? ?????? - ???? ??????????

 10. #3020
  Avatar von hippokrates

  Registriert seit
  30.12.2005
  Beiträge
  13.211
  Zitat Zitat von Paokara90 Beitrag anzeigen

  Ja das Forum hat was, hab jetzt eine Woche Urlaub.....ihr könnt euch vorstellen wie mein Urlaub aussehen wird....
  West-Makedonien jetzt...  Hippokrates

Ähnliche Themen

 1. Endlosschleife: Mazedonier vs. Griechen
  Von Burgas im Forum Diskussionen Griechenland vs. Mazedonien
  Antworten: 8527
  Letzter Beitrag: 20.01.2013, 14:09
 2. Endlosschleife: Mazedonier vs. Griechen
  Von Burgas im Forum Politik
  Antworten: 2149
  Letzter Beitrag: 08.07.2012, 17:44
 3. Endlosschleife: Mazedonier vs. Griechen
  Von Burgas im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1646
  Letzter Beitrag: 24.04.2012, 21:15
 4. An die Griechen und Mazedonier
  Von Karim-Benzema im Forum Politik
  Antworten: 100
  Letzter Beitrag: 15.08.2009, 10:55
 5. Griechen sind Mazedonier/Makedonier und Mazedonier sind Polynesier
  Von Silver im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 35
  Letzter Beitrag: 28.04.2009, 18:31