BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 26 ErsteErste 123456713 ... LetzteLetzte
Ergebnis 21 bis 30 von 254

Makedonien, die Perle des Balkans!

Erstellt von Mac3don, 29.03.2010, 00:02 Uhr · 253 Antworten · 36.683 Aufrufe

 1. #21
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von De_La_GreCo Beitrag anzeigen
  die meisten heutigen Forscher sehen die Makedonen als griechischen Stamm an, der sich allerdings aufgrund enger Kontakte zu Thrakern und Illyrern von den übrigen Griechen unterschieden habe.

  das steht auch in den geschichtsbüchern also lüg ma wieder nicht rum

  Makedonien  unter makedonien oh man......
  Such dir ein anderes Thema.

  Könnte ein Moderator Bitte die Trolle im Zaum halten?!

  Danke

 2. #22
  economicos
  Zitat Zitat von De_La_GreCo Beitrag anzeigen
  die meisten heutigen Forscher sehen die Makedonen als griechischen Stamm an, der sich allerdings aufgrund enger Kontakte zu Thrakern und Illyrern von den übrigen Griechen unterschieden habe.

  das steht auch in den geschichtsbüchern also lüg ma wieder nicht rum

  Makedonien  unter makedonien oh man......
  Also, ich habe das in einer deutschen Schule auch so gelernt.

 3. #23
  Avatar von Heraclius

  Registriert seit
  01.01.2011
  Beiträge
  13.284
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Wenn jemand in dem antiken Makedonien überhaupt etwas von einem "griechischem" Stamm hatte, dann war es ALLERHÖCHSTENS nur das Adelsgeschlecht.

  In jedem Geschichtsbuch steht:

  König Karanos kam nach Makedonien und verbündete alle Stämme Makedoniens zu einem Königreich.


  Und jetzt sucht euch ein anderes Thema, hier geht es nicht darum wer meint zu sagen was der andere sein soll oder gewesen ist.

  Hier geht es um die Schönheiten Makedoniens, dass schließt Untermakedonien das jetzt in Nordgriechenland liegt nicht unbedingt aus!

  Es liegt an euch!
  Ob die antiken Makedonen Hellenen waren oder nicht, geht euch Slawen aus FYROM sowieso einen Scheißdreck an! Die Makedonen waren im heutigen Nordgriechenland, und ihr seid in Vardar, dem alten Paionien. Kehrt gefälligst vor der eigenen Haustüre, und nicht in der Geschichte der Griechen!

  So, und FYROM, ich meinte natürlich Mazedonien, ist wunderschön.

  Heraclius

 4. #24
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Bleibt beim Thema, hier geht es nicht darum wer was gewesen ist.

  Hier geht es um die Schönheiten Makedoniens.

 5. #25
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Mazedonien ist in der Liste der ältesten Zivilisationen der Welt

  Der Geoglyph in "Ovco Pole" bei Sveti Nikole ist Zeugnis für eine der ältesten Zivilisationen.


  Interessant erscheint die Lage des Geoglyphs, das eine interessante Parallele mit dem nördlich gelegenen Megalith-Observatorium Kokino und im Süden mit Alshar bildet. Durch Austausch mit Forschern auf diesem Gebiet wurde eine Ähnlichkeit mit der Konstellation Cassiopeia entdeckt sowie auch die exakte Richtung des Nordsterns im Abbild.

  Македонија пак е во листата на најстари светски цивилизации


  Геоглифите претставуваат уметнички дела создадени на земјината почва преку организирано редење на камења, земја или друг материјал.

  Потеклото на овие цртежи видливи од небо е сеуште непознато за повеќето научници на нашето време. Светски познатите Назка Линии претставуваат серии на геометриски форми, километри од линии и големи цртежи на животински и човечки фигури направени на пустинската површина во областа Назка во Перу.

  Во Чиле има остатоци од културата на Инките, исто така претставени преку форми на земјата видливи само и само од Небо. Серии од вакви цртежи се наоѓаат не само во Јужна Америка, туку и во Австралија, Обединетото Кралство, САД, што е јасно видливо на оваа мапа. Според досегашните истражувања, формите кои што денес науката ги нарекува геоглифи биле создадени од прастарите цивилизации со цел да покажат почит кон нивните богови, односно да го пресликаат добропознатото “Како на Небото, така и на Земјата”. Истиот начин на пресликување на сликата за “Небесниот Рај” е видлив и во Египет, каде што Сфингата и Пирамидите се поставени токму така како би отсликувале совршено огледало на небесните движења на одредени констелации и позиции, не само на ѕвездите туку и на Сонцето и месечината.


  За волја на Вистината, нашата Македонија пак е во листата на најстари светски цивилизации. Геоглиф со површина скоро колку едно фудбалско игралиште се наоѓа во Овче Поле, близу Свети Николе. Јасно видлив од хеликоптер, авион, a се разбира и на Google Maps.  Дел од локалното население е запознаен со постоењето на ова место повеќе од 15 години, а нема сомнеж дека за ова била свесна и поранешната југословенска армија. Деновиве научници, авантуристи, истражувачи од целиот Балкан поминуваат во Свети Николе, интересирајќи се за многуте (над)природни феномени во околината. Поставеноста на овој геоглиф е во точна насока север - југ и се наоѓа над селото Црнилиште. Ко случајно, симболот насликан на земја која што не е обработена со векови е ист со одредени зборови од средниот текст на Каменот од Розета, дешифриран од професорите Томе Бошевски и Аристотел Тентов. Нивниот бесценет труд јасно покажува дека писмото и јазикот на нашите предци е корен не само на нашиот, туку преку глаголицата и на сите словенски јазици. Според транскрипцијата, читано од север кон југ, сликата видлива од небо соодветствува на Врховното Божество на Античките Македонци, Богот ЅЕ (Оној Кој што гледа СЕ, Врховен, Владетел, Пророк, Големото Око) и неговата почит кон Големата Мајка, односно На А Воо Ѕе - На Големата(Првата) Мајка од Небесниот Водач.

  Случајностите се прекрасни! Аналогијата на симбол отсликан на земја со врховно божество на антички народ од овие простори разбуди интерес кај многу луѓе во Македонија.

  Интересирајќи се за местово, пресметаа уште една интересна паралела - на север од таму е мегалитската опсерваторија Кокино, а на југ Алшар, рудникот со лорандит. Преку комуникација со истражувачи на ова поле, ја сфатија и сличноста со соѕвездието Касиопеја и нејзиното движење според ѕвездата Северница.
  Македонија пак е во листата на најстари светски цивилизации

 6. #26
  Gjeto
  Jedes Land im Balkan nennt sich die Perle.... aber auf Makedonien trifft die bezeichnung überhaupt nicht zu. Da könnt Ihr Werbung machen wie Ihr wollt.

 7. #27
  Avatar von hippokrates

  Registriert seit
  30.12.2005
  Beiträge
  13.212
  Fyromischer Polizist während der Arbeit.


  Hippokrates

 8. #28
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Zitat Zitat von hippokrates Beitrag anzeigen
  Fyromischer Polizist während der Arbeit.


  Hippokrates

  Natürlich sind die griechischen Polizisten besser.  Was für ein Idiot.

 9. #29
  Avatar von Sinopeus

  Registriert seit
  12.01.2009
  Beiträge
  5.456
  Zitat Zitat von Makedonier91 Beitrag anzeigen
  Natürlich sind die griechischen Polizisten besser.  Was für ein Idiot.

 10. #30
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von Gjeto Beitrag anzeigen
  Jedes Land im Balkan nennt sich die Perle.... aber auf Makedonien trifft die bezeichnung überhaupt nicht zu. Da könnt Ihr Werbung machen wie Ihr wollt.
  Begründung?

  Natürlich ist es eine Perle,
  in Makedonien kannst du Sachen finden die gibt es nirgends sontswo auf der Welt!

Seite 3 von 26 ErsteErste 123456713 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Alte Bilder aus Makedonien - Die Perle der Makedonier
  Von LouWeed im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 882
  Letzter Beitrag: 12.04.2017, 18:51
 2. Makedonien, die Perle des Balkans!
  Von Mac3don im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 195
  Letzter Beitrag: 26.04.2012, 09:23
 3. Die Perle von Balkan!
  Von Freakylol im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 75
  Letzter Beitrag: 25.04.2012, 19:27
 4. Albanien - Perle des Balkans
  Von Robert im Forum Urlaubsforum
  Antworten: 459
  Letzter Beitrag: 04.02.2011, 17:56